Tre Kronor: Förlust i sista matchen – igen

0

Årets upplaga av Sweden Hockey Games har nått sitt slut och för Tre Kronor blev det ett bittert sådant. Från målkalaset mot Tjeckien i torsdags, via en spelmässigt okej match mot Ryssland, avslutade Sverige hockeyveckan med en plattmatch mot ett revanschsuget Finland. Därmed slutar också Tre Kronor näst sist i hemmaturneringen.
– Vi kan alla så mycket bättre än så här. Det råder ingen tvekan om det, säger Magnus Nygren bestämt till Pucksnack efter den tunga 2-3 förlusten.

[GÖTEBORG] Det blev således ingen sprakande avslutning på Sweden Hockey Games. Istället vann finnarna matchen ganska komfortabelt – trots att Tre Kronor tog ledningen med 1-0 i numerärt överläge genom Johan Ryno. Färjestads lagkapten, tillika assisterande i landslaget, summerar det hela väldigt bra nere i Scandinaviums korridorer.

Klingberg

Foto: Carl Klingberg parkerad framför kontoret. Fotograf: Pia Ilenius

– Det är för blekt. Vi har inte vunnit någon ”sistamatch” i någon av turneringarna under säsongen. Det är något vi får bita i inför fortsättningen. Det är heller ingen överraskning att finnarna gör sin bästa match mot oss, med tanke på att de har varit så dåliga innan (1-7 förlusten mot Tjeckien i lördags sved nog) så är det klart att de ville avsluta bra. Jag hade ändå hoppats på att vi skulle komma ut betydligt starkare och göra en bättre prestation. Vi vaknade försent och gav finnarna en alldeles för enkel resa helt enkelt, suckar han.
Ett något turligt 1-1 mål i inledningen av mittperioden, där Veli-Matti Savinainen styrde in pucken i den täta trafiken framför Viktor Fasth, följdes upp av en snabb spelvändning och 1-2 efter att de blågula hemmaspelarna gick bort sig totalt. Tre-Kronor-spelarna hade sedan varken kraften i benen eller den mentala orken att ta sig in på mål, den rätta geisten infann sig först efter att Finland tillåtits utöka ledningen till 1-3.
Växjöbacken Philip Holm pangade visserligen distinkt in 2-3 från blålinjen, men närmre än så kom aldrig Rikard Grönborgs mannar. En sista, mäktig slutforcering stördes dessutom av en sen utvisning på torsdagens poängkung Carl Klingberg med blott 1:25 kvar att spela.
– Jag tycker att den är jättedålig från domarna, jag är bara där och försöker gneta in pucken. Det är inte så att jag försöker slå på målvakten. Det är ett kampmoment och utvisningen förstör ju hela sluttrycket. Men det är domaren som bestämmer och bara att acceptera, även om jag var förbannad.

Klingberg mest värdefulle spelare.

Det brinner till i Lerumskillens ögon och besvikelsen går verkligen att ta på. Det var inte så här han ville avsluta sin andra landslagsturnering. Tre Kronor kämpade på, absolut, men varken puckkontroll eller sarghörnsspel vinner några matcher…
– De försvarar sig väldigt tajt framför mål och får vi inte in puckarna mot kassen och skapar oreda så blir det tufft att göra mål från cirklarna. Vi får ta med oss det att bli jävligare på insidan, jobbigare att möta och att vi måste utmana mer, slår Klingberg fast.
Carl själv har dock delvis stått för just det under veckan – att våga gå rakt mot kassen och avsluta mot mål – vilket också resulterade i en utmärkelse som turneringens mest värdefulle spelare.
– Det är väl bara för poängen, det brukar vara så det funkar… Givetvis är det kul att göra många poäng, men jag tar med mig det hårda jobbet som jag har gjort. Samtidigt är det klart att jag får försöka ta med mig självförtroendet som man får efter en sådan offensiv utdelning.
Han ler ändå ett litet leende, innan ögonen återigen får upp glöden;
– Bara att åka ner till Schweiz nu och försöka ro hem hela skiten!
25 (12+13) poäng har det hittills blivit för 26-åringen i Zug, som han själv menar är ett klart lyft efter ett jobbigt år i KHL.
– Jag trivs jättebra, verkligen. Ett kanonland, det är så vackert. Jag och tjejen trivs jättebra, det kan ju bero på att vi kom dit från Ryssland också… Ligan är väldigt rolig att spela i, topplagen är väldigt bra och sedan är det en väldigt offensivt inriktad hockey. Forecheck, snabba passningar och frejdig hockey – det gillar jag.
Något Hockey-VM i Tyskland/Frankrike senare i vår tror han dock inte på för egen del, trots den poängmässiga framgången i SHG.
– Nu blir det inget mer landslag för mig, förrän nästa säsong. Man får smälta torsken och ta med sig sitt egna spel. Jag tror inte att Grönborg skulle ta med mig för mina poäng här, utan för mitt hårda jobb och det han har sett mig göra tidigare. Sedan är det klart att det inte är någon nackdel. Man vet aldrig, det är många spelare som kan bli aktuella. Jag kan inte göra någon mer här nu, utan enbart avsluta säsongen i Schweiz så bra som möjligt.
Han säger sig uppskattat veckan i den forna hemstaden Göteborg och kanske blir återigen Scandinavium hans hemmaarena igen. Frölundas framgångar på senare tid har åtminstone inte gått honom förbi.
– Ja, det är klart att det lockar. Det skall man väl inte hymla om. Men jag trivs väldigt bra där jag är just nu, men i Sverige är det så klart Frölunda som gäller!

”Jag har högre krav på mig själv.”

Nygren 2

Magnus Nygren. Fotograf: Pia Ilenius

Det verkar vara den gemensamma faktorn den här råkalla söndagskvällen, att försöka glömma det hockeymässiga som varit under landslagssamlingen i Göteborg och blicka framåt. Nygren summerar självkritiskt veckan som följer och de uteblivna, alternativt missriktade, skotten;
– Jag har inte pucken heller och de skotten jag har blir det returer på. Det studsar heller inte vår väg. Men jag förväntar mig mycket mer offensivt sett, sedan tycker jag att boxplay och fem-mot-fem-spelet funkar helt okej defensivt ändå. Fast, tillägger han efter en konstpaus;
– Jag har högre krav på mig själv än så här!
Till skillnad från Klingberg, säger han sig sikta mot VM – ”Klart att jag vill till VM” – och då kanske det svider lite extra att inte prestera som väntat inför chefen. Besvikelsen skall dock förbytas i framgång och istället drömmer han sig hem till ”familjen” vid Klarälvens strand.
– Det skall bli skönt att komma tillbaka och fokusera på klubblaget. Vi är inne i en fin trend och jag lär komma hem till ett gäng med stora leenden på läpparna. Jag är förväntansfull inför fortsättningen och hoppas att vi kan jobba på samma ödmjuka sätt som vi gjorde innan uppehållet, då skall vi fortsätta jaga lagen vi har framför oss.
Med endast 10 matcher kvar huserar hans Färjestad på en sjunde plats i den jämna SHL-tabellen, så mycket kan förstås hända. Och för egen del menar han att det inte finns så mycket att förbättra, inga detaljer att slipa på.
– Jag tycker att det har fungerat jättebra de senaste 10-15 matcherna för egen del, jag är jättenöjd. Det är klart att man får en liten egoboost när det går bra för laget, mitt största problem blir väl att fortsätta på den inslagna vägen.
Det har ju gått bra poängmässigt för dig, 26 (10+16) poäng hittills, det finns chans att slå 32 poäng från säsongen 2012/13?!
– Hade jag bara sett till det individuella så hade jag nog spelat schack. Jag siktar hellre på topp fyra än att nå något poängrekord…

Nygren 1

Magnus Nygren med ett nyligen avlossat skott. Fotograf: Pia Ilenius

Det var ord och inga visor från Färjestadskaptenen, som även har ett och annat att säga när han uppmanas summera sina tankar om veckans svenska prestation i Scandinavium. Han återkommer till det där med att avsluta med flaggan i topp, att inte lämna isen som en förlorare.
– En läropeng helt klart, sedan får vi som landslag och grupp fundera vad vi skall göra annorlunda för att vinna avslutningsmatcherna. Jag tror inte att det bara handlar om de som varit med länge, utan är man här för första gången skall man också ta för sig. Det finns ingen inskolningstid, utan det gäller att visa redan från första isskäret att du vill spela och leverera. I ett klubblag hinner du spela ihop dig, här gäller det att vara med från början och orka hålla fokus.
Nog ligger även pudelns kärna i det sista den spelskicklige backen säger, innan han kliver in till omklädningsrummet med mörka ögon.
– Någon gång kommer den sista matchen att vara en final. Då vill man ju inte åka på pisk…

//Fredrik Stillberg (@Stillberg)

Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack
Facebook: Pucksnack
Instagram: Pucksnack

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.