U20: Blodig seger när Tjeckien föll

0

Juniorkronorna inledde fyrnationsturneringen i Frölundaborg med en seger över Tjeckien, fast den satt hårt inne. HV 71:s Lias Andersson hamnade i händelsernas centrum, när han spelade fram till Sveriges andra mål och var högst delaktig till att Carl Grundström kunde sätta avgörande 3-2 i sudden.

– Haha, det blev ju så till slut. Det blev en skön seger, helt klart värt att få den smällen för att få det fyra minuter långa powerplayet. Så att vi kunde avgöra där i förlängningen, det var riktigt skönt, säger en ärrad Lias Andersson till Pucksnack.

Den iskalle 18-åringen fick nämligen Lukas Douderas klubba i ansiktet, alldeles i slutskedet av matchen, och såg för ett ögonblick alldeles groggy ut. Det var Lias ögonbryn och ena näsvinge som fick ta smällen, så det är en nysydd center vi möter i Frölundaborgs katakomber efter matchen. Blod, svett och tårar…
– Exakt, det är så det skall vara. Det var den första riktiga smällen jag har fått i ansiktet, så det var skönt att få det överstökat, säger han med ett brett leende.

blodig-lias

Foto: en blodig Lias Andersson på väg till båset. Fotograf: Pia Ilenius

Tänderna har dock klarat sig, dock inte för Hugo Enock som fick utgå under matchens gång med ett sargat garnityr, för när vi skojar om att han blir populär nu hos det motsatta könet skrattar han högt.
– Haha, ja de gillar nog det. Fast man vill ju förhoppningsvis spela 20-22 år till, så man lär väl förhoppningsvis få ett par smällar till…
Juniorkronorna fick en chockstart på matchen, då Dominik Lakatos kunde sätta 0-1 efter blott 22 sekunder spel. Inte konstigt kanske att spelet svajade lite då och då, främst under de två första perioderna, men Lias menar att man istället får sätta upp det hela på moralkontot.
– Jag tycker ändå att vi totalt sett ändå gör en bra match med tanke att vi får döda en del utvisningar och med den taskiga starten med mål emot oss redan i det första bytet. Ändå lyckas vi hålla undan, kriga oss genom det och ta oss vinnande ur matchen – det är trots allt ett styrkebesked!

Inte alldeles enkelt att gå in till en förstamatch i en turnering av den här digniteten och tro att allting bara skall flyta på från start. Lias menar att det var just en typisk öppningsmatch och att svenska lag sällan glänser redan från start. Man får ju dessutom ha i beaktande att spelarna knappt har hunnit spela ihop sig i sina formationer – Lias själv centrade en kedja tillsammans med Frölundas Carl Grundström och Timrås Elias Pettersson.
– Jag tycker att det fungerade bra i vår kedja. Vi har ju inte spelat så mycket tillsammans, bara en träning här nu inför turneringen, och vi försöker spela ihop oss samtidigt som vi gjorde två kassar framåt. Det är starkt, säger han bestämt.

Kedjan var också laget främsta den här rätt bleka kvällen, där tjeckerna tycktes ha bäst energi och lyckades också betydligt oftare komma in framför offensivt mål. Brynäsmålvakten Felix Sandström räddade juniorkronorna under den skakiga starten, samt under andra halvan av mittperioden då tjeckerna långa stunder parkerade i anfallszonen.
Spelet tog sig dock i den tredje perioden, tack vare att ett större lugn bidrog till ett mer kontrollerat och genomtänkt spel. Vilket också till slut då resulterade i ett par utvisningar.
– Det tog ju nästan 58 minuter att få ett powerplay och så lång tid har jag nog aldrig väntat på ett powerplay… Det är ju väldigt viktigt i hockey nuförtiden, oerhört skönt att vi kunde städa av våra boxplay och sedan avgöra med en man mer – där vi vet att vi är starka.

Inför J-VM, hur viktig är den här turneringen för dig?
– Jätteviktig, så klart, både för mig och hela laget. Det gäller att vinna den här turneringen och komma in ett bra flyt inför junior-VM och sedan bara köra på. För egen del gäller det att spela till sig en plats, som för de flesta andra killarna som är nya. Bara att visa upp sig för tränaren så mycket man kan, vara delaktig i att vi vinner matcher. Det är svårt för en tränare att byta ut ett vinnande lag, det är det vi i laget pratar om – att hela tiden vara så bra vi kan och vinna matcher.

Hur mycket tycker du att din roll skiljer sig åt här jämfört med i HV 71?
– Det är lite skillnad, här får man vara lite mer ledare både i omklädningsrummet och på isen. I HV har vi ju våra ledare, de äldre killarna, men det är roligt att vara på både ställena – även om jag trivs lite bättre i en ledarroll än i en tillbakaskymd roll. 

Med andra ord borde kvällens match ha varit en kamp i Lias Anderssons smak. Först framspelare till viktiga 2-1, sedan tog han smällen för laget som bäddade för segermålet (3-2) – där han själv, efter omplåstring i båset, var inne och spelade en avgörande roll. Han ser nu fram emot fler byten i samma kedja, fler matcher och så klart ännu fler sköna segrar.
– Om Montén (Tomas, huvudtränaren) var nöjd med oss, så hoppas jag att vi får fortsatt förtroende. Jag tycker att det fungerade bra, vi har snackat ihop oss rätt mycket. Första matchen är aldrig lätt med nya kedjekamrater, så vi kommer att fortsätta prata om vårt spel. Redan imorgon bitti på träningen, så att vi kommer förberedda till morgondagens match. Bara så att vi är helt redo.

Det är nog inget vi behöver tvivla på när självaste ärkerivalen Finland står för motståndet i Frölundaborg på lördagskvällen. Kanske med #15 i huvudrollen ännu en gång…

//Fredrik Stillberg (@Stillberg)

***

Följ oss på sociala medier
Twitter: @pucksnack
Facebook: Pucksnack
Instagram: @pucksnack

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.