U20: ”Alltid extra skönt att vinna mot Finland” – Elias Pettersson

1

Det blev en betydligt mer fartfylld och händelserik fortsättning för juniorkronorna i fyrnationsturneringen, när laget ställdes mot Finland på lördagskvällen. Samt svängigt, för 3-0 blev till 3-3 innan Lias Andersson kunde avgöra för Sverige i förlängningen med sitt 4-3-mål.

– Det är alltid lite extra att vinna mot rivalen Finland. Sedan kändes det extra skönt, i och med att vi släppte 3-0 överläget och ändå kunde visa tålamod mot slutet. Givetvis en jätteskön känsla när Lias avgjorde, säger kedjekamraten Elias Pettersson till Pucksnack.

Ja, känslan gick inte att ta miste på när Elias kom emot oss med en banan och energidryck i högsta hugg, strax efter att ett gäng lyckliga hockeygrabbar gjort high-five i omklädningsrummet. Precis som i gårdagens seger mot Tjeckien, var det kedjan med just Elias, Lias Andersson och Carl Grundström som bäddade för den fina starten – och i slutändan också segern.
– Vi ville komma ut bättre än mot Tjeckien, vet inte vad det berodde på då, vilket vi också lyckades med. Vi förtjänade kanske att vinna efter full tid, men äsch – huvudsaken är ju att vi vinner, ler Elias.

Inte minst han själv inledde matchen lysande, med en härlig energi och skulle det visa sig även…målsinne. Finland drabbades av en utvisning för att ha använt sig av för många spelare på banan, något som gav hemmalaget ett ypperligt tillfälle i powerplay. Tomas Montén satte in succékedjan från Tjeckienmatchen och vips bjöds den stora publiken i Frölundaborg (1566 åskådare) på ett läckert passningsspel. Smack, sade det bara när Elias drog in 1-0 pucken bakom en förvånad Christian Heljanko.
Juniorkronorna kunde därmed gå till pausvila med en rättvis 1-0-ledning i ryggen, som blev till 2-0 bara sekunder efter att pucken släppts i den andra perioden. Återigen ett rappt agerande av hela kedjan som direkt pressade ner finnarna i deras egen zon, vilket bäddade för Elias Petterssons andra mål för kvällen – efter blott 31 sekunders spel!
– Det är alltid skönt att man k a n göra mål, att pucken går in när man skjuter. Det är fint att få ett fint självförtroende inför J-VM, säger han och firar av ett leende men tillägger också snabbt:
– Jag försöker att inte tänka så mycket på det. Jag tar varje byte och match för match, försöker göra mitt allra bäst så får vi se hur långt det räcker…

Rätt långt, den här kvällen. Det är en ödmjuk 17-åring, som om några dagar fyller 18, men som ändå var ute efter mer denna råkalla novemberafton.
– Jag ville väldigt gärna göra det där tredje målet idag… Senast jag gjorde hat-trick var förra året med J-20, men sedan har det inte varit något mer. Man sökte väl det idag, men det får väl komma en annan dag.
Han kunde dock glädja sig åt att förutom ha blivit utsedd till matchens bäste svensk också bli bästa Timråspelare, där bland annat lagkamraten Jonathan Dahlén brände ett par fina målmöjligheter.
– Hehe, vi är bara dryga med varandra. Nu idag är det jag som kan dryga med honom, nästa gång slår det nog tillbaka…

lias

Foto: Lias Andersson firar Fotograf: Pia Ilenius

Istället för ett äkta hat-trick såg kedjekompisen Carl Grundström till att juniorkronorna kunde utöka ledningen till 3-0, efter vackert klapp-klapp-spel i numerärt överläge. Men säg den lycka som varar för evigt – och mot Finland brukar det kunna bli svängiga matcher – hastigt och olustigt, efter ett par svenskutvisningar, stod det plötsligt 3-3 på resultattavlan en bit in på den tredje perioden. Det blev också en rafflande avslutning på matchen, med mycket kamp och en hel del känslor. Elias själv ordnande ett sent powerplayläge för Sverige efter en snygg uppåkning, men det var alltså först i förlängningen som Lias kunde avgöra matchen med sitt fina 4-3 mål.

Tack vare de sköna poängen, samt Rysslands seger över Tjeckien tidigare idag, väntar nu en häftig drabbning imorgon eftermiddag när fyrnationsturneringen skall avslutas.
– Det blir en liten final imorgon, där vi och Ryssland ligger på samma poäng. Det kommer att bli en riktigt rolig match myser Elias och reflekterar lite över vad Sverige skall tänka på.
– Att vi vågar spela vårt spel, att våga sätta press på ryssarna. Vi fick ut vårt presspel idag mot finnarna och kan vi göra det minst lika bra imorgon så tror jag att vi har en riktigt bra chans att vinna!

//Fredrik Stillberg (@stillberg)

***

Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack
Facebook: Pucksnack
Instagram: Pucksnack

1 kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.