JVM Krönika: Juniorkronorna – Gruppspel 36-0


0

Nyår, fest, middagar och finkläder? Glöm det! När det är nyår gäller en sak och ingen annan, Juniorkronorna och JVM, det är vad nyårsafton är för mig och tack för det för visst är det fantastiskt att kunna stoltsera med ett facit i gruppspelet på hela 36 raka matcher utan nederlag? Smäller inte det högre än fyrverkerier som vara under en kort sekund, svaret är självklart ja!Året är 2016 och jag sätter mig som vanligt bänkad framför tvn och laddar upp hjärnan med fantastiska minnen, bedrövliga minnen och förväntningar som inte på det minsta sättet är orimliga, förväntningarna på Juniorkronorna ska inte vara lägre detta året än något annat år, vi vill ha en medalj!
Ända sedan 2007 har Juniorerna hamnat topp 4 i JVM och det är precis där vi ska hamna i år med!

Efter både Canada och USA så stoltserar vi svenskar med att leverera en mängd spelare till NHL, det tyr sig som sådant att vi är bäst i världen på att skicka över grabbar till NHL om vi räknar bort de självklara nationerna som jag nämnde ovan, värt att poängtera och skryta med!

Nåväl, låt oss fokusera på årets JVM och sia in i spåkulan om vad som komma skall.. Är det ett nytt guldlag vi ser? Hur starka är Juniorkronorna och vad har vi sett såhär långt?Målfirande JVM SWE

Foto: Sverige firar ett av många mål hittills under Junior-VM Fotograf: Christian Wahlgren, Pucksnack.com

Vi börjar snabbt med matchen mot Schweiz, 3 matchstraff med oss, fult och grinigt spel, kärringhockey från de yngre Schweizarna som gjorde allt i sin makt för smälta det svenska stålet, till ingen nytta!
Svenskarna visade ryggrad, smartness och en fokus som dom äldre spelarna i högstaligorna kan stirra sig avundsjuka på, när det hettade till så fanns inte tankarna på att ge igen fult utan man stod upp för varandra på ett mycket bra sätt, gjorde mål, kämpade och slet som vargar ute på öppet fjäll och vann också matchen med 8-3 och kunde med höjda huvuden dunka varandra i ryggen efter en mycket bra genomförd premiär!

Att matchen därefter skulle bli en en större prövning när laget besegrade USA med 1-0 hade alla givetvis förstått.

Ett återigen smart svenskt JVM-lag visade att man är att räkna med på riktigt i år , man möter turneringsfavoriten till guldet, spikar igen, spelar stundtals ut ett desperat USA som om det vore ett helt annat typ av motstånd och det gladde mig något oerhört. 
Egentligen var jag aldrig orolig under matchen, Linus Söderström briljerade i kassen och det svenska boxplayet var strålande! 
Vi brukar ju säga att matcher i ett slutspel avgörs via ”specialteams” och det stämmer till 99% av fallen, även så i denna match. JVM-laget är såpass bra i boxplay att jag aldrig tänker på om dom ska släppa in mål, snarare ser jag fram emot de starka prestationerna och säkerheten i laget.

Nyår är ingenting utan en riktigt smällkaramell och ska det spelas matcher på nyår så vill jag att det ska synas att det laddats på rejält med krut, för ingen nyår är enligt mig komplett utan en het match där JVM laget går segrande ur bataljen..

.

Även detta år satte jag mig framför tvn, precis som så många gånger förut, öl och snacks i högsta hugg med tankarna på att det kommer bli härligt med en färgsprakande match mot hockeynationen nummer 1 – Canada!

Det är alltid speciellt att möta dessa transatlanter som lever och dör för hockey, match blev det och givetvis… SEGER!
Ingenting är självklart innan matcherna har spelat men inför matchen så hade JVM laget 35-0 i gruppspelet med vinster, det blev 36-0 efter denna kväll!

Siffrorna skrevs till 5-2 och kunde lika gärna blivit 5-0.
 De enda och farliga chanserna skapade Canada via svenskt slarv och bjudningar, lite som vanligt när det handlar om Juniorhockey, men det tycker jag inte att vi ska klaga på för mycket på, låt oss istället förstå att det är så det ser ut under dessa turneringarna och det är ju lite av det som gör det så förbannat roligt, hawaiihockey är inte något för den med svajigt hjärta eller stressad mage!

Linus Söderström 1

Foto: Linus Söderström Fotograf: MaddeG, Pucksnack.com

Juniorkronorna, i år, får mig att känna trygghet, balans och nästan nästan lite självgodhet med tanke på hur spelarna både uppträder på och utanför plan och inte minst i jobbiga situationer som med William Nylanders utgång mot Schweiz efter huvudtacklingen ger ett större eko än vad jag har tyckt mig se de senare åren, även om det självklart varit fantastiskt duktiga även tidigare i tidigare turneringar men i år ser lagbygget fullkomligt komplett ut.

Här får vi se ett bygge som både har spetskompetens och defensiv styrka som lagen i turneringen måste ha en extremt bra dag för att kunna nöta ner, jag tror inte Juniorerna kommer att förlora en match detta året trots att dom kan få Canada i en eventuell semifinal, eller ja, i en semifinal för Slovakien ska grabbarna städa undan med belåtenhet i en kvartsfinal!Underskattning från min sida? Nej inte alls, jag vill hellre säga.. Realism… JVM laget går för guld, vi hockeyälskare laddar för guld och inte minst.. Det är dags att ta ett svenskt guld på finsk mark…// Jimmy Johnsson

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.