J18: Mötet med Daniel och Valdemar – Värdfamiljernas nödvändighet

0

För många utomstående finns det nödvändighet att ha närhet till sin familj. För många är det omöjligt, för en del fungerar det på olika sätt. Både Daniel och Valdemar kommer från Danmark och har under sin tid i Sverige fått stöd från ett särskilt håll. 


LINKÖPING

Allting började med att tankarna kom från en gymnasielärare på Birgittaskolan i Linköping, Lotta Roos, hur killarna som spelade hockey genom hockeygymnasium i staden, och den tid som faktiskt tar upp deras del av vardagen, och hur mycket den tillfaller ishockeyn i sin helhet.
– Man har faktiskt inte hemmaservicen som kanske existerar hos många killar. Egentligen började det med Vilmos (Gallo), att han fick skjuts en gång till sin lägenhet och det såg så deprimerande ut när han gick ur bilen, händerna fulla med sina väskor, och upp till en tom lägenhet, säger Lotta.

Vilmos hade då genomfört en resa till Ungern för en tryout med landslaget och kommit hem igen. Tanken var att en lagkamrat skulle hämtat honom, men som fick förhinder, varav han kontaktade i sin tur Lotta och Leif, som tog tiden och hämtade honom på tågstationen i Linköping.

En fristad för killarna

Vad mer kommer bilden av hur verkligheten är för dessa pojkar. De är under 20 år gamla i mängden, dessutom med många år kvar av livet i den biten att man ska kunna klara av studier, andra sysslor och leva livet utan pressen från hockeyvärlden.
– Det är en sådan machovärld. Det kan man inte komma ifrån. På det sättet blir det en trygghet att ha den här miljön att komma bort från hockeyn, tänka på annat och njuta lite av livet, fortsätter Lotta.

Hennes man, Leif, är även med på den biten, och förstår pressen på de här killarna lika väl.
– Framför allt är det studierna som kommer emellan, och det är tufft många gånger för dom, säger han.

Att ge vetskapen för dessa killarna att man finns för grabbarna ger en trygghet också, talar man om för oss. Inte minst hur det kan urarta när det är dags för föräldramöte för en del grabbar blir det svårigheter för en del föräldrar att komma dit.
Daniels föräldrar kan ju inte direkt komma från Danmark, en vardagskväll, på föräldramöte. Vi har även saker med praktiska saker. Cykel till Valdemar, deklaration för Vilmos. Mycket sådant, säger både Lotta och Leif. På det sättet blir vi även en liten fristad för grabbarna.  

”Vi välkomnar dom och hittar på roliga saker”

Vad som kan ses som kritiken mot detta är hur det kan uppstå ”curlande” mellan spelare och värdfamiljerna, där föreningen i sig nog vill se det som en risk att det blir för mycket.
– Det är inte som jag ser det, utan vi tar hand om dom vid sidan om, och det gäller inte bara killar som kommer utanför föreningen. Det är även killar inifrån, t.ex. Petter Hansson var ofta här och hängde med sina kompisar, Vilmos Gallo, Philip Rondahl, Erik Källgren m.fl. Det är att vi välkomnar dom till vårt hem och vi hittar på roliga saker. 

Fortsättningen blir sedermera att ett band följer med och Lotta och Leif medger att man följer killarna mer än laget.
– För mig är det viktigare att grabbarna spelar en bra match än att laget vinner, säger Lotta.

Hela intervjun med Daniel och Valdemar hittar ni här:


– Stefan Lövstrand

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.