J18: ”Det är en jävligt härlig grupp ” – Pierre Johnsson

0

Säsongen startade i måndags för Frölundajuniorerna i J18 laget och likt föreningens J20 lag har de första dagarna bestått av att testa ut utrustningen och köra in densamme.

Vi träffade Pierre Johnsson på läktaren i Frölundaborg innan det var dags för honom och hans J18s andra ispass för dagen. Pierre, som nu gör sin andra säsong som huvudtränare, tycker det är skönt att säsongen är igång igen och känner vi honom rätt så kommer laget ligga högt upp i tabellerna även i år!

Tjena Pierre! Hur har semestern varit? – Ja du, den har varit som alla andra svenska somrar. Blöt! Jag åkte faktiskt tidigt till Florida med en kompis så man fick lite sol på sig iaf. Resten av tiden går åt till familjen och underhålla barnet och däremellan har vi varit uppe i Karlstad och hjälpt en polare att renovera ett hus som han precis köpt så det den har varit bra.

Pierre 1

Foto: Pierre Johnsson och jag på läktaren i Frölundaborg. Fotograf: MaddeG

En välbehövlig paus från ishockeyn med andra ord? – Ja, jag tror det är viktigt att kunna släppa hockeyn helt och hållet under ett par veckor då det ändå blir nog med hockey resten av tiden.

När börjar du som tränare fokusera på ishockeyn igen för jag antar att du måste vara förberedd när du kommer in här? – Så är det, men när man säger att man kopplar bort det så finns det nog ändå inne i bakhuvudet. Man har små funderingar när man ligger på kvällarna kring hur man ska börja upplägget mm. Man behöver dock inte göra något åt det just då men fullt kopplar man på det ett par dagar innan säsongsstart för att sätta upp träningar och annat smått och gott.

”Vi var inte mentalt förberedda” – Pierre Johnsson

Om vi backar bandet till slutspelet förra säsongen. Ni slog Linköping enkelt och verkade vara på gång men sedan hände det något med laget inför SM helgen. Förlust 6-1 i semin mot Leksand och sedan förlust i bronsmatchen mot Timrå även där med 6-1. Vad hände egentligen? – Jadu, vi blev överkörda där! Man kan prata tekniska och taktiska detaljer och allt men överlag var vi inte mentalt förberedda och inte beredda att gå in i ett krig, jag tycker tyvärr att vi vek ner oss för lätt. Vi fick jobbiga matcher där vi ganska snabbt kom i underläge och inte bara med 0-1 utan även två tre mål till och det var en ny situation för oss för vi hade aldrig varit i den situationen under egentligen hela säsongen och det är något jag själv får ta mig för det är mitt jobb att se till att vi är förberedda. Mentalt och fysiskt. 

Pierre 3

Foto: Pierre analyserar SM Slutspelet och vad som gick fel. Fotograf: MaddeG

Det är synd för det kändes som att vi hade en bra chans. Men det gick nog lite för enkelt, hela vårsäsongen gick vi som ett tåg genom alla serier och kom till finalhelgen som favoriter men vi var inte beredda på att det skulle bli så tufft som det blev och det är synd!

Vi var en härlig grupp och visst hade det varit gott att avrunda med ett guld men det är som alltid med ishockey, bara att ta nya tag.

Vad kommer du göra annorlunda i år om ni tar er till slutspelet? – Oj, Det är svårt att säga, hade vi kanske bara haft ett snack med gruppen dagen innan finalhelgen hade det kanske sett annorlunda ut. Sedan tycker jag inte man ska gräva ner sig i det heller utan ta det när det kommer helt enkelt. Det är bara att köra på. Spelet och det taktiska kan vi redan så i år ska vi vara bra förberedda både i skallen och i kroppen för då tror jag det mesta kommer lösa sig.

Äntligen är det igång!

Ni drog igång i måndags, kan du berätta lite vad ni har gjort hittills? – Vi har kört väldigt basic egentligen. Man vet själv hur det var som aktiv när man skulle komma igång med de nya passen så det gäller bara för killarna att få känna på övningarna. Det är jobbigt som det är med huvud, kropp och ben så vi har bara snuddat lite på försvarsspel och lite taktiska detaljer men mest fokus har legat på pumpen och spelet. Det är som sagt en ”kom i gång vecka” men sedan blåser vi på!

Att ni har en ”kom i gång vecka” märktes inte alls av i tisdags och den träning vi såg för det smällde verkligen direkt där! Pierre skrattar till och svarar; – Ja det är en jävligt härlig grupp som verkligen vill utvecklas, det är tävling och kamp så jag tror inte vi behöver stå med piskan på något sätt utan det kommer självmant i den här gruppen.För din egen del så väntar förutom en ny säsong även ETU – Elit Tränar Utbildning? – Ja det stämmer, tillbaka till skolbänken hahaha.

Framtiden är säkrad!

Flera av dom känner vi till från förra året när de testades i J18 men de som kommit utifrån vet vi inte så mycket om. Om du skulle beskriva de nya spelarna med endast tre ord per spelare, vad hade du sagt då? – Oj! Vilken svår fråga. Jag har inte sett de nya så mycket men jag såg de på vårcampen.

 • Jooni Ikonen – Pucksäker, bra spelsinne och skott.
 • Karl Markström – Tuff /Hård/Rejäl, Vinnarskalle, Spelar på gränsen. 
  En Pierre Johnsson light? – Hahaha, nja det vet jag inte.
 • Philip Westerlund – Spelskicklig, bra skott, speluppläggare
  Given i PP med andra ord? – Det får vi se!
 • Rasmus Dahlin – Teknisk, Bra spelförståelse, Stark skridskoåkning
 • Jesper Emanuelsson – Sniper, Bra fysik, En hockeyspelare helt enkelt.
 • Oliwer Fjellström – Hårt arbetande, Kreativ, Lurig. (En Jakob Olsson light).
 • Jacob Petersson – Stor och Rejäl, Bra teknik och Skridskostark.
Pierre 4

Foto: Pierre är med på isen på varje träningspass med laget. Fotograf: MaddeG

Pierre fortsätter; – Det är helt klart intressanta namn vi har tagit in men som alltid ska man få ihop det till en grupp. Det är en omställning för spelarna jämfört med tidigare. Tidigare morgnar och hårdare träning, de flyttar hemifrån så visst är det mycket som ska klaffa men det känns som att de har en bra grund att stå på när de kommer hit.

Björn Liljander scouter och levererar spelare och gör det bra!

När ni värvar in spelare till hockeygymnasiet och laget, är det enbart Björn Liljander som är ute och scoutar nya talanger eller hur aktiv är du i den biten? – Faktiskt ingenting för tillfället.
Du får bara ett gäng spelare, typ här – gör vad du kan? – Ja ungefär *skratt* men visst kommunicerar vi med varandra men det är inte jag som är ute och tittar på det eller har de besluten. Björn och övriga förser oss med bra lag och det är vi väldigt tacksamma över. Det gör vårt jobb så mycket enklare och de gör det bra!

På lördag drar det igång med match i Lysekil mot Färjestad BK och Frölunda håller traditionen levande med att sprida info om sin Academy och sina juniorlag runtom på västkusten.

Ni har en försäsong framför er med tuffa matcher mot bl.a. Färjestad BK, Örebro, HV71 och LHC i GK Feskarn Trophy. Hur ser du på försäsongen och hur har ni kommit fram till att ni ska möta just dessa lag? – Det är klart att man vill möta så tufft motstånd som möjligt direkt, det är dom vi ska möta i slutändan så det är bara att blåsa på direkt! Killarna kommer bli varm i kläderna innan serien startar och det är ett upplägg vi haft i flera åt, försäsong är försäsong! 

Det är några taktiska förändringar i spelet från föregående år att vänta!

Vilken typ av ishockey vill du att Frölunda J18 ska stå för säsongen 15/16? – Det är som förra året. Vår röda tråd i föreningen är fortfarande attack, press, backcheck och hela den biten så det är inte så mycket annorlunda. Vi ska checka på allt, ha fart i spelet och jobba hårt. Sen tror jag att vi i år har ett litet mer tekniskt lag där vi kommer ha ännu mera puck och trycka ännu mera på längre anfall. Vi kommer att göra några taktiska förändringar i år som gör att vi kommer ha längre anfall och mer puck men sen får vi se var det tar vägen. 

Pierre 5

Foto: Genomgång av övning på isen med manskapet. Fotograf: MaddeG

J18 laget är fullt av talanger och att ge sig på att sia om vem som blir skyttekung och poäng är omöjligt för oss så därför valde vi att ställa frågorna till Pierre som känner killarna bäst.

Vem blir årets skyttekung i Frölunda J18? – Jag tror ”Lillen” Philip Elgestål kommer bli det
Vem blir årets poängkung i Frölunda J18? – Här säger jag Kalle Miketinac
Hur långt kommer Frölunda J18 att gå i år? – Ja det här är lite kontroversiellt efter som vi först och främst utvecklar spelare men jag säger såhär, vi vill alltid gå så långt som möjligt så får vi se hur långt det räcker!

För att spetsa den här intervjun ytterligare bad vi personer i Pierres närhet och supportrar på Facebook som känner till Pierre sen hans tid som aktiv att ställa frågor till Pierre.

Jag fick en fråga från din assisterande tränare Andreas West som undrar hur du kan hålla dig i så bra form nu trots att du slutat som aktiv spelare? Pierre brister ut i skratt och avfyrar en salva innan han svarar; – Det är samma där som med laget, det är hårt jobb.

Varför kör du runt i en raggarbil? – Jag har alltid gillat bilar, på senare år har jag kikat mer och mer på jänkare. De är jäkligt häftiga på nått sätt. Jag åker idag runt i en Dodge Coronett – 69. Den är rolig och fräck!

Detta är en fråga från en av våra följare på Facebook som har funderingar kring backar och hur utvecklingen av dessa ser ut. Han anser att backarna som kommer fram idag är mindre och snabbare och nästan så man saknar de här stora, tunga, tuffa backarna. – Ja så är det. Men det beror ju på att spelet överlag idag är snabbare. Man ska vara rörligare och mer pucksäker.
Jag ska inte säga att det är ett utdöende släkte på något sätt men om man tittar på dom backar som finns i NHL exempelvis och vilka idoler hade jag själv när jag var yngre så var det Mattias Nordström, Chris Pronger, Scott Stevens – tuffa, rejäla backar och då kom det fram sådana typer för hockeyn var mer rejäl. Idag är det Erik Karlsson, John Klingberg mfl. som alla ser upp till och har som idoler. Ishockeyn går åt det hållet där backarna ska vara snabbare och mer tekniska än tidigare och mer rörliga för forwards blir det och då gäller det att även backarna blir det för att hänga med.

Sist men inte minst, fem snabba med Pierre Johnsson

 1. Harley Davidsson eller Tjänstebil från Frölunda (Volvo)? –  Jag har aldrig haft en tjänstebil så Harley Davidsson svarar jag.
 2. Schlagerrock eller Hårdrock i omklädningsrummet? – Hårdrock så klart.
 3. Slarvigt mål eller snygg passning? – Mål är alltid Mål.
 4. Busskäk eller Fruns hemlagade? – Ohhhh, hahaha, här måste jag säga fruns hemlagade 🙂
 5. Helkväll på stan med West eller helkväll på stan med Liljander? – Hahahaha, Båda två är ett bra recept kan jag säga men jag har inte varit på stan med Liljander så mycket men jag har varit ute en runda eller två med West så det får bli West.

Summa summarum känns det som att det i år är omvända roller i föreningens juniorlag där J18 står för den tekniska biten medan J20 laget bidrar med mer hårt jobb och mindre teknik än tidigare men med större bredd än tidigare. Vad som däremot är glasklart är att Pierre har planen klar för sig och det ska bli fruktansvärt kul att följa Pierre och hans manskap in i och under säsongen 2015/2016!

Vi tackar Pierre för att han tog sig tid att snacka och önskar honom och hans Frölunda J18 ett stort lycka till den kommande säsongen.

Christian Wahlgren (Wahlgren_80)

Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack
Facebook: Pucksnack
Instagram: Pucksnack

 

 

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.