BLOGG: ”Frölunda gjorde det, vände 1-3 till 4-3 efter en säregen historia i match 7”

0

”Wow! Vilken otrolig och näst intill sinnessjuk kvartsfinalserie vi har fått se mellan Frölunda HC och Luleå HF”, är mina första tankar när jag, så här dagen efter, lyckats smälta gårdagens match. En match som i sig var en fascinerande historia bara den.

– Förspelet en dryg timme innan matchstart när Lars ”Osten” Bergström meddelar att man överklagat disciplinnämndens beslut om Chris Abbotts avstängning och på så vis hittat en lucka i systemet och fått Chris spelklar trots avstängning.

– Matchbilden där Frölunda successivt malde ned gästerna.

– Detta framför en magisk inramning i Scandinavium. 12’044 åskådare fick mig, dagen till ära, att rysa vid flertalet tillfällen och med ens skickas tillbaka till dåtidens Frölundaborg och det otroliga trycket som kunde framställas i den gamla ladan.
Trycket i går. ”Fröööööööluuuuuundaaaaaa” som gick runt hela arenan. Det var något utav det mäktigaste jag varit med om.

– I samma veva hade Frölunda de där små marginalerna man haft emot sig i större delen utav serien. Helt plötsligt är Ryan Lasch tvåmålsskytt med en puck som är lika lite över mållinjen som versdelen i årets Melodifestivalvinnarlåt ”Heroes” (Måns Zelmerlöw) skiljer sig ifrån David Guettas sommarplåga ”Lovers on the sun”.

– I samma match som historia var på väg att skrivas när Frölunda skulle lyckas vända 1-3 i matcher till 4-3 för andra gången i föreningens historia (och för fjärde gången något lag i SHL:s historia fixat det) så höll en helt annan historia på att skrivas.

Jag pratar givetvis om Luleås två mål inom loppet utav 12 sekunder när man skar ned 0-3-underläget till 2-3 med 52 sekunder kvar utav matchen.

Frölunda redde ut det när Artturi Lehkonen (en utav matchens giganter!) gjorde en så otroligt viktig brytning mitt framför Lars Johansson och kunde skicka i väg pucken som Mattias Janmark jagade ifatt och rakade in 4-2 i tom kasse. Om inte Lehkonen hade varit där hade Johan Harju haft ett fritt läge vid den högra stolpen, och vad hade hänt då?

Mardrömstanke.

Detta helt otänkbara slut på matchen var nog något utav det värsta jag, personligen, varit med om. Åtminstone kändes det så just då. Just där.

Jag trodde vi var på väg att få se en mer historisk avslutning än den som Färjestad BK stod för när man skickade ut HV71 ur semifinalserien 2006 genom att först kvittera med minuten kvar och sedan avgöra med sju sekunder kvar utav den tredje perioden.

Med Janmarks näst intill frälsande 4-2-mål blev det istället en lättnadens pust som kunde sakta ned hjärtrytmen en aning. Ja, en aning.

###

När jag var nere och intervjuade några spelare efter matchen gick det redan utanför omklädningsrummet att ta på lättnaden över att det gick vägen trots det nervösa slutet och glädjen över att man vänt serien. Men det var ett annat intryck som nog satte sig allra djupast i mig:

Frölundaspelarna var alldeles tagna utav den otroliga stämningen Göteborgspubliken bjöd på, dagen till ära. Oscar Fantenberg förklarade bland annat för mig hur mycket gåshud han hade fått vid introt och vid slutsignalen. Han blev så tagen bara när han berättade det att han t.o.m fick gåshud en gång till. Där, när han stod och pratade med mig.

Så. Ta åt er Sektion 84, Goa Gubbar och all övrig publik. Bjuder man upp så här mycket till dans i semifinalerna så kommer Växjö Lakers få ett rent helvete att spela här uppe. Var så säkra!

Fotnot: Även Lars Johansson, Ryan Lasch och Joel Lundqvist, bland många andra,uttryckte hur magiskt det var och uttryckte stor tacksamhet över att man sluter upp när det behövs som mest.

###

Ovan nämnde Lasch har man väl under slutspelet kunnat begära mer utav. Relativt osynlig i många matcher, en ledarroll till trots, och ett kalasläge att avgöra Match 5 med ett fritt läge i slottet med mindre än två minuter kvar på klockan. Nu gick det vägen den matchen ändå. Och i serien. I serien mycket tack vare på att den korta amerikanen faktiskt klev fram när det som allra mest behövdes genom två mål i den sista och avgörande matchen. Matchvinnare (även om Anton Axelsson med sitt 3-0-mål fick the game winning goal) i helt rätt match.

Har också nämnt vilken oerhört bra match Artturi Lehkonen gjorde. Har nog inte sett den gode finnen spela så magnifikt stabilt över hela banan på liknande sätt förut. Men vilket slit han bjöd på och bäddade för samtliga lagkamrater i alla situationer. Hade ju ett ypperligt läge att stänka in en kasse i första perioden också.
Nej, han blir oerhört viktig nästa säsong har jag en känsla av!

Så som Mattias Janmark har växt in i den här serien, WOW! Han var en utav få som vågade i den sjätte matchen uppe i Luleå och i går tyckte jag att han ville göra alltnig. Hela tiden. Överallt!
Gick lite i Jonathan Granström och Per Ledins fälla i den första perioden, fick en tillsägning och släppte det helt därefter. Klockrent!

Lars Johansson har verkligen visat sig från sin högsta nivå i hela den här serien egentligen och spelat med ett lugn som varit avgörande. Inte haft samma press mot sig som Joel Lassinantti i Luleås mål och hade väl inte jättemycket att göra i går, men det kan vara minst lika svårt i en avgörande match. Kan inte direkt lastas för något utav målen och gör det han ska med ett lugn. Har växt ut ordentligt!

Sist men absolut inte minst. Joel Lundqvist. Som han visar hjärta för klubben. Som han leder laget. Som han gör allt för sina lagkamrater. För varenda jäkel som förlitar sig på honom. För varenda en som sitter på läktarna och vrålar tillika de som sitter framför TV-apparaterna.

Han må, som det härjas med på Twitter, inte ha någon hals. Men det känns logiskt, för…

…det ger mer plats åt ett bröst som ska rymma hans sjuhelsikes stora hjärta för Frölunda HC!

###

Närmast väntar semifinal mot Växjö Lakers för Frölunda, och det kommer bli en tuff historia för båda lag. Ryan Lasch ställs mot gamla lagkamrater och Tomi Kallio ställs (för första gången) mot några utav sina gamla lagkamrater och sin forna ”hjärteklubb” i ett slutspel.

Bara det blir en historia i sig!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.