Junior-VM 2015: ”Nervöst Kanada höll trots tapp”

0

Kanada rivstartade matchen med 2-0 efter bara 2.23 spelade och med halva matchen spelad hade man en 5-1 ledning. Men innan mittenakten var slut skulle Ryssland hämta ikapp till 5-4 och ge en nervig spänning i vad som är snudd på en riktig klassiker.

Kanadensisk rivstart.

Det tar bara 23 sekunder innan det röda havet i Air Canada Centre får jubla riktigt ordentligt då Max Domi hittar in till Anthony Duclair i slottet som med ett snärtigt direktskott stänker upp 1-0 i Igor Shestyorkins plockhandskryss. Bara två minuter senare kommer Kanada upp i ett mönsteranfall då Brayden Point från kanten skickar in pucken mot mål där Nick Paul skarvar in 2-0 på vad som är Kanadas andra skott på mål. Den ryska huvudtränaren Valeri Bragin gör ett spontant målvaktsbyte och det är en bedrövad Shestyorkin som får lämna isen för Ilya Sorokin efter 0% med bara 2.32 spelat.
Ryssarna ser fruktansvärt tagna ut av den kanadensiska anstormningen tidigt i matchen och Sorokin får en riktigt tuff start i matchen där Kanada faktiskt har en två, tre riktigt bra lägen att utöka ledningen kort därpå.
Inledningsperioden håller en sanslöst hög nivå både tempo- och underhållsmässigt, och som om inte det vore nog är intensiteten, fysiken och det känslomässiga spelet definitivt på topp där det smäller i varenda närkamp, och det hårt!
Ryssland ryggar upp sig och det är mycket imponerande att se hur man kommer tillbaka och bjuder upp till dans efter mardrömsstarten. Ungefär halvvägs in i perioden reducerar man också till 2-1 när Dmitri Yudin pangar in en lös puck från vänster backplats som förlöser ett riktigt gruff, där Ryssland drar på sig en roughingutvisning.
De avslutande fem minuterna utav perioden är till den största delen Rysslands där man har några bra möjligheter, men man är lite omständiga och letar ofta en passning för mycket istället för att ta skott i avslutslägena och när hesa Fredrik ljuder står sig Kanadas 2-1-ledning i en tuff, hård och mycket, mycket underhållande period som kan ha varit turneringens klart bästa!

Up to the top and…

Upptakten utav den andra perioden är inte riktigt utav samma karaktär som öppningsperioden och det är en rätt avvaktande start där Ryssland känns lite hetare till en början. Men ett uselt byte är det som krävs och vips, så slänger Josh Morrissey iväg en puck från egen zon upp till offensiv blå där Connor McDavid är frispelad och kan trycka in 3-1 mellan benen på Sorokin i det ryska målet.
Kanada får lite vind i seglena och trycker på i offensiv zon och kan också utöka ledningen strax därpå när Max Domi för in pucken i anfallszon och får avancera på tok för mycket och med ett distinkt handledsskott trycka in 4-1 med 7.22 spelat utav perioden.
Kanada ska också göra 5-1 genom Sam Reinhart som styr in Max Domi’s skott innan cirkusen drar igång ordentligt i Air Canada Centre.
Med 14.21 spelat utav perioden får Ryssland in en 2-5-reducering när Ivan Barbashyov lyckas gröta in pucken i PP och bara 34 sekunder senare smäller det igen när Nikolai Goldobin får med sig Sergei Tolchinski i en kontring och med en distinkt pass serverar Tolchinski som slår till direkt och lyckas få in pucken bakom Zach Fucale som inte hänger med i sidledsförflyttningen.
Ryssland får, väldigt förståeligt, en rejäl tändning och spelar mycket bra i slutet av perioden. Och som om inte två snabba mål vore nog reducerar ryssarna ännu en gång med 2.23 kvar utav perioden när Nikolai Goldobin i en lite grötig situation lyckas få in pucken till 4-5.
Inom loppet utav 3.16 hämtade alltså Ryssland in 1-5 till 4-5 och gjorde matchen till en rysare när pucken släpptes i den tredje perioden, allra helst då man skulle få börja den med två minuters powerplay!

Kanada håller undan.

Den tredje perioden är en nervbitare rakt igenom där Ryssland går för kvittering från start men har riktigt svårt att komma intill mot ett Kanada som i den tredje perioden spelar ruggigt stabilt i defensiven.
Det är en period fylld av nervositet men samtidigt två lag som både vill så himla mycket men inte vill förlora och det märks så tydligt när spelare börjar tappa puckar som inte ska tappas, spelare som gör lite konstiga val etc.
Sluttampen utav matchen blir högdramatisk där Ryssland pressar ned Kanada in på mållinjen till den absoluta slutsekunden där det farligaste läget är ett backskott som styrs strax framför Fucale med bara fyra sekunder kvar, men Kanada håller undan och tar sitt första guld sedan 2009 efter 5-4.

Klicka här för komplett statistik från matchen!

 

Stort grattis säger vi till Kanada och detta innebär att vi i nästa års JVM får se dessa grupper:

Grupp A – Kanada, Sverige, USA, Danmark, Schweiz.
Grupp B – Ryssland, Slovakien, Finland, Tjeckien, Vitryssland.

Spännande!

 

Efraim Larsson

Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack (@EfraimLarsson)
Facebook: Pucksnack
Instagram: Pucksnack

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.