Junior-VM 2015: ”Kanada – Äntligen i final!”

1

I en mycket underhållande semifinal mellan Kanada och Slovakien stod The Underdogs för en riktigt bra match där man länge, länge höll emot den mäktiga kanadensiska styrkan. Först sent i andra perioden skulle Kanada göra det dödande slaget och överlista den annars magnifika Denis Godla i det slovakiska målet.

Underhållande period med ett dansande Slovakien.

En semifinal i Kanada kan knappast starta annorlunda än med en kanadensisk rivstart, och visst fick vi se det även denna söndagnatt. Hemmanationens hurtiga start gör att Slovakien drar på sig en trippingutvisning redan efter drygt tre och en halv minut. Knappt fem minuter in i matchen tar man också ledningen inför ett kokande Air Canada Centre när Nic Petan tar vara på det numerära överläget genom att snärta in ett handledsskott i krysset.
Kanada fortsätter att spela fröjdigt och man får ett riktigt bra läge att utöka när Nick Paul serveras framför mål, men den slovakiske målvakten Denis Godla är bra med och räddar. Istället drar Kanada på sig en utvisning och ger Slovakien lite push framåt i och med ett powerplay-läge, men kanadickerna klarar av det numerära underläget med sin solida defensiv.
Kanada är det spelmässigt mest initiativtagande laget och har mest puck i anfallszon, men allt i takt med att perioden går så tycker jag att Slovakien spelar upp sig. Man är stabila defensivt (vilket man varit i stora delar utav turneringen, mest bortset från 0-8-mötet med Kanada i gruppspelet) och man skapar också några rätt farliga målchanser offensivt där främst Martin Reway och Pavol Skalicky jobbar till sig varsitt friläge, men Reway tappar puck strax innan och Skalicky stoppas utav Zach Fucale som i sista sekund slänger ut benet och stoppar pucken.
Slovakien bjuder upp till dans i den första perioden och är med i matchen då 1-0 till Kanada står sig till pausen.

Kanada växlar upp.

Kanada startar perioden mycket piggt och får ett par långa och tunga anfall i Slovakiens zon där Godla visar sig från sin goda sida och spelar mycket stabilt i det slovakiska målet. All eftersom att perioden tickar på så lyckas dock slovakerna med att få ned tempot på spelet radikalt och man får Kanada att se riktigt loja ett tag i perioden, men när kanadickerna lyckas växla upp och få in lite fler puckar på mål så drar man på sig en utvisning och ger Slovakien lite momentum i form utav ett powerplay-läge. Slovakien är faktiskt inte långt ifrån att kvittera, men Joe Hicketts räddar ett potentiellt mål när han liggandes på is slår bort en puck med handsken precis framför Matus Sukel som skulle haft ett öppet mål.
Spelet är lite ängsligt stora delar utav perioden och det dröjer tills bara 1.54 återstår för Kanada att stänka dit matchens andra mål när Nic Petan åter igen håller sig framme och frispelas i slottet utav Connor McDavid och snärtar upp den i stöthandskrysset till 2-0 för Kanada. Målet är tveklöst förlösande för kanadickerna somav bara  farten sätter 3-0 med 28 sekunder kvar utav perioden när Shea Theodore spelas fri och elegant lägger in pucken till vänster om Godla.
Men Slovakien svarar direkt när Matej Paulovic fångar upp pucken längs sargen och skrinnar upp till ett 2-mot-1-läge och framför mål spelar över till David Soltes som vid högra stolpen sätter in 1-3 med bara tre sekunder kvar utav perioden och visar att man fortfarande är med i matchen!

Snabbt avgörande och Godla-show!

Precis som de två tidigare perioderna rivstartar Kanada även den tredje perioden och man får det också att ringa i nätet bakom Godla tidigt i perioden när Anthony Duclair gör en fin prestation och vallar in pucken från bakom förlängda mållinjen, via Godlas vänstra fot och in i mål till 4-1 bara 2.47 in. Målet ger ytterligare en liten boost till hemmanationen som också skruvar upp tempot igen och när man knappt två och en halv minut senare får möjligheten att spela 5 mot 3 så är det hård press mot det slovakiska målet. Denis Godla får utstå ett gäng riktigt tuffa lägen, men han står pall och bjuder oss på några helt fantastiska räddningar och visar att han vill bli utsedd till turneringens bästa målvakt. Slovakien klarar av de båda numerära underlägena den gången men tvingas ut i boxplayspel bara några minuter senare igen, och då sätter Kanada ännu större press. Efter ytterligare några makalösa räddningar utav Godla så sitter pucken till slut när Curtis Lazar spelar in till Nic Petan snett framför mål som tar till vara på läget och sätter dit sin tredje balja för kvällen och får se hur kepsarna haglar in på isen efter att han stänkt dit slutresultatet.
Slovakien får in en puck under slutminuterna, men en kort videobedömning gjordes för att konstatera en tydlig spark och inget mål dömdes i en annars rödfylld avslutning på matchen där Kanada aldrig riktigt slutade spela. Inför ett högt jublande Air Canada Centre gick slutsignalen med ett 5-1-resultat på tavlan som innebär att Kanada natten till tisdag spelar final mot Ryssland, första finalen sedan 2011!

Denis Godla, målvakten i Slovakien, förtjänar all cred han kan få och jag hoppas innerligt att han belönas med att utses till All Star-laget eller blir utsedd till turneringens bästa målvakt. Det tycker jag att han förtjänar!

 

Klicka här för komplett statistik från matchen!

Efraim Larsson

Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack (@EfraimLarsson)
Facebook: Pucksnack
Instagram: Pucksnack

1 kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.