Junior-VM 2015: ”Final och bronsmatch i kväll!”

2

Tyvärr, tyvärr fick vi se ett Juniorkronorna som i semifinalen inte hade någonting att sätta emot stora, starka Ryssland. Slovakien kämpade hårt och länge mot Kanada men fick till slut se sig besegrade trots att Denis Godla i målet hållit kvar dem länge i matchen med ett gäng spektakulära räddningar. Detta gör att Sverige möter Slovakien i bronsmatchen kl 22.00 och att vi har en potentiell klassikermatch att vänta när Kanada tar emot Ryssland i finalen kl 02.00. Båda matcherna visas på SVT2 (& SVTplay) och här nedan sammanfattar jag mina tankar och tips kring matcherna.

Bronsmatch |  Sverige –  Slovakien
Måndag 5 jan kl 22:00 (SVT2 & SVTplay)

 Sverige
Sverige gick obesegrade genom gruppspelet och besegrade även Finland i kvartsfinalen med 6-3. Men i semifinalen mot Ryssland tog det stopp där man aldrig riktigt kom upp i en bra nivå för att slå ett vasst, välspelande och stabilt ryskt lag. Resultatet skrevs 1-4 och man ställs då ikväll mot Slovakien i en bronsmatch. Senast man spelade bronsmatch var 2011 då man förlorade med 4-2 mot USA.

Plats i Grupp B: 1
Poäng och målskillnad (i gruppen): 12 p, +12 (18-6)
Flest mål
: Adrian Kempe/Oskar Lindblom, 4 mål (4 SM/5 SM)
Flest poäng:
Oskar Lindblom/William Nylander, 9 poäng (4+5/2+7)
Målvakt:
Linus Söderström, 6 SM, 92.07% (13 insläppta på 164 skott), 2.19 GAA.

 Slovakien
Slovakien är nog ett utav de lag som har blandat och gett allra mest hittills i årets JVM. 0-8 mot Kanada i premiären svarades upp med 2-1 mot Finland i matchen därpå. 0-3 mot USA innan man i sista gruppspelsmatchen besegrade Tyskland med 5-2. Bortsett från åtta insläppta mål mot Kanada tycker jag att man har visat upp en rätt god defensiv kompetens där målvakten Denis Godla varit riktigt solid. Godlas vikt i laget visades tydligt i kvartsfinalvinsten mot Tjeckien där han räddade samtliga 34 skott i 3-0-vinsten. Godla gjorde även en helt makalös match i semifinalen mot Kanada där man dock förlorade med 1-5 trots en rätt bra genomförd match.
Framåt är det även i år Martin Reway som är farligast med sina fyra mål och sex poäng. Närmast bakom kommer Peter Cehlarik med 2+1 och sedan ett gäng spelare med två och en poäng i registret.

Plats i Grupp A: 3
Poäng och målskillnad (i gruppen): 6 p, -7 (7-14)
Flest mål
: Martin Reway, 4 mål
Flest poäng:
Martin Reway, 6 poäng (4+2)
Målvakt:
Denis Godla, 6 SM, 92.52% (16 insläppta på 214 skott), 2.90 GAA
Mina Tankar

Det finns ingen anledning att underskatta Slovakien i det här läget, allra helst inte efter gårdagens imponerande insats mot Kanada. Men man ska heller inte glömma att Sverige spelade match kl 22 och Slovakien kl 02 igår, så visst gör de fyra timmarna stor skillnad. Denis Godla har varit en gigant för Slovakien, men i kväll känns det som om att han kommer vara rätt utsliten; för vilken match han hade i går natt! Slovakien kan rubba Sverige, men jag tror att Sverige vinner det här.

Sverige vinner med 5-2.

 

Final |  Kanada  Ryssland
Måndag 5 jan kl 02:00 (SVT2 & SVTplay)

 Kanada
Kanada gick, för fjärde året i rad, till slutspel efter att ha slutat på första plats i sin grupp. I år gjorde man det med maximal utdelning i form av 12 poäng utav 12 möjliga. Målskörden framåt har varit lika effektivt som försvarsspelet varit stabilt, vilket syns när vi tittar på målskillnaden efter fem matcher; +25 (29-4).
Formationen med Max Domi, Sam Reinhardt och Anthony Duclair är livsfarlig och är definitivt en formation som kan ta ett lag hur långt som helst i en turnering. Kanada ställer i kväll Zachary Fucale igen som, precis som i fjol, gjorde ett riktigt stabilt gruppspel med bara ett insläppt mål på två spelade matcher. Lägg därtill en hållen nolla i kvartsfinalen mot Danmark.

Plats i Grupp A: 1
Poäng och målskillnad (i gruppen): 12 p, +17 (21-4)
Flest mål
: Curtis Lazar, 5 mål
Flest poäng:
Nic Petan, 11 poäng (4+7)
Målvakt:
Zachary Fucale, 4 SM, 97.10% (2 insläppt på 69 skott), 0.50 GAA.

 Ryssland
Ryssland började turneringen svajigt när man låg under med 0-2 mot Danmark tidigt i matchen. Underläget hämtades dock upp och man kunde sedan vinna efter straffar med 3-2, en vinst som svarades upp med ännu en i matchen därpå när man besegrade Schweiz med hela 7-0. Men mot Sverige och Tjeckien tog det stopp med två raka förluster (2-3 resp. 1-4). I kvartsfinalen skulle Ryssland visa sig från en utav sina bästa sidor när man för andra året i rad besegrade USA, denna gången med 3-2! I semifinalen mot Sverige så var man nog ännu bättre och vann välförtjänt och imponerande med 4-1 mot ett svenskt lag som inte hade någonting att säga emot.

Plats i Grupp B: 3
Poäng och målskillnad (i gruppen): 5 p, +4 (13-9)
Flest mål
: Alexander Sharov, 4 mål
Flest poäng:
Barbashyov/Buchnevich/Leshenko/Mamin/Sharov , 5 poäng
Målvakt:
Igor Shestyorkin, 4 SM, 95.24% (6 insläppta på 126 skott), 1.50 GAA
Mina Tankar

Den här finalen är redan på förhand bud på att bli en riktig klassiker där ett oslagbart Kanada (med 33-5 i målskillnad…) kommer få en hård nöt att bita i mot ett Ryssland som stundtals har visat upp en otroligt hög högsta nivå. Jag tror att Ryssland kan sätta käppar i hjulet på den kanadensiska festen, precis som man gjorde i Buffalo 2011 när man vände 0-3 till 5-3 i den tredje perioden.  Men jag lutar mig tillbaka, förväntar mig en klassikermatch och tror att Kanada plockar hem guldet i ett kokande Air Canada Centre efter att Max Domi sätter slutresultatet i öppen kasse.

Kanada vinner med 4-2.

 

Nu då, är jag helt ute och cyklar eller vad tror ni? Kommentera gärna vad ni tror i matcherna, vilka spelare som blir matchvinnare/hjältar för sina lag och så hoppas jag såklart att ni följer med oss på twitter där vi kommer vara sjukligt aktiva hela kvällen och natten.

Matchreferat kommer i vanlig ordning upp på sajten en liten stund efter båda matcherna, var så säkra!

Ha en trevlig JVM-afton och se nu till att fixa bronset, Juniorkronorna!

Mvh
Efraim Larsson
(@EfraimLarsson på twitter)

2 Kommentarer

  1. Håller med dig. Men Småkronorna kanske får svårt att ladda om. Ett JVM-brons är ju knappast vad man hoppats men för Slovakerna hade bronset varit som ett guld. Hoppas Sverige vinner men tror inte det blir med mer än 2 måls marginal.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.