Junior-VM 2015: ”Den ryska revanschen”

0

När Sverige och Ryssland för femte året i följd möttes i JVM-slutspel skulle Sveriges vinstsvit på tre raka slutspelsmöten och sju raka JVM-möten mot Ryssland ta slut. Ryssarna var bättre från start till stopp och visade varför man är rättmätiga kandidater som ska slåss om guldet i morgon!

Medioker och intetsägande öppningsperiod.

Det är en ganska strategiskt kämpande, defensiv men ack inte så underhållande första period som denna semifinal bjuder på i Air Canada Centre mellan Sverige och Ryssland. Ryssland är, med ett hårsmån, det bättre laget där man med högt tempo i kontringar tar vara på Sveriges lite halvglesa markeringsspel i mittzon.
Båda lag spelar lite tveksamt och uppträder nästan lite smått skitnödigt i spelet både med och utan puck, men jag tycker Ryssland känns mycket hetare i sina anfall där man bl.a. hinner med ett stolpskott utav backen Alexander Bryntsev. Sverige, de har inte direkt några farligheter offensivt framåt i perioden. Båda lagen får en chans vardera i powerplay men utan att ta vara på dem och perioden slutar mållöst med en skottfördel till Ryssland, 12-6.

Ryssland tar över och drar ifrån.

Den andra perioden börjar med två utvisningar i öppningsminuten, en på vardera lag kort efter varandra, och det är Ryssland som fortsatt spelar lite bättre än Sverige, som jag tycker spelar oroväckande mediokert i den här matchen.
Ryssland har några bra anfall när de känns betydligt hetare än vad Sverige gör i anfallszon, men Sverige rycker upp sig och skapar ett par målchanser men utan att direkt utnyttja det. Mitt i Sveriges bästa period i matchen så smäller det åt andra hållet när Ryssland i en snabb spelvändning kommer i ett 3-mot-2-läge där Alexander Sharov får avsluta och trycker från vänster tekningscirkeln upp pucken rätt upp plockhandskrysset bakom Linus Söderström efter 11.18.
Andra halvan utav perioden är näst intill en pina att se som svensk, för Ryssland är flera nummer större och ungefär en och en halv minut efter ledningsmålet utökar man också till 2-0 när Ziat Paigin pangar in ett backskott i powerplay och därmed spräcker Sveriges 100%iga boxplay.
Sverige känns riktigt fega och tafatta medan Ryssland rider på vågen och skapar några riktigt farliga lägen efter varandra. Med minuten kvar skapar Rysslands Dergachyov ett friläge och petar in returen, men får målet bortdömt – anledning inte offentliggjord (spark eller goalie interference). Men man får bara 21 sekunder senare en ny chans när Vyacheslav Leshenko spelas fri, men Söderström är bra med och räddar läget och gör att Sverige går till pausvila med ett tvåmålsunderläge.

En känslosam berg- och dalbana.

Redan efter halvannan minut spelad utav den tredje perioden visar sig ryssarnas medstuds framme när Sebastian Aho bakom mål ska hämta pucken men tappar balansen och får sedan se hur Alexander Sharov, med sitt andra mål för kvällen, snärtar in 3-0 bakom Söderström.
Sverige får tidigt efter målet chans att spela numerärt överläge, men Ryssland spelar mycket kontrollerat och låter inte Sverige komma någonvart med pucken i den här matchen. Men som en blixt från klar himmel reducerar Lucas Wallmark till 3-1 med 8.30 kvar och det ger en riktig mental boost för Sverige som spelar upp sig ordentligt. Ryssarna verkar se lite nervösa ut och ganska direkt efter reduceringen är William Nylander ytterst nära att sätta en puck som dimper ned bakom den ryska målvakten Shestyorkin och landar någon decimeter ifrån mållinjen.
Men ryssarna tar vara på lägena man får i matchen och gör mål i helt rätt lägen, för precis när den svenska pressen är som hårdast kontrar man in 4-1 där Maxim Mamin hugger på returen och sätter slutresultatet 4-1.
Sverige försöker bygga framåt en aning men luften har gått ur och ryssarna försvarar sig kopiöst bra under hela matchen och när man spelar som man gjorde i dag är det inte mycket som kan stoppa dem. Ryssland vinner välförtjänt och helt logiskt och den högsta nivå man visar upp i dag är av en riktigt hög klass.

Närmast väntar final för Ryssland och bronsmatch för Sverige. Matchen mellan Kanada – Slovakien nu klockan 02.00 (TV10 & Viaplay) ska avgöra vilket lag som gör Ryssland sällskap i finalen och vilket som ska slåss med Sverige om bronset.

Båda morgondagens matcher visas på SVT2 (och SVTplay) och tiderna som gäller är följande;

Bronsmatch (Sverige – CAN/SVK) kl 22.00
Final (Ryssland – CAN/SVK) kl 02.00

 

Klicka här för komplett statistik från matchen!

Efraim Larsson

Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack (@EfraimLarsson)
Facebook: Pucksnack
Instagram: Pucksnack

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.