Junior-VM 2015: Inför semifinalerna – Detta har vi att räkna med!

0

Kvartsfinalerna är avklarade, nedflyttningsspelet är avklarat och i kväll spelas turneringens två semifinaler för att få fram de två finallagen. Jag har i vanlig ordning försökt sammanfatta vad jag och ni kan få komma att bevittna, så häng med för att tugga igång nerverna!

Semifinal #1 |  Sverige –  Ryssland
Söndag 4 jan kl 22:00 (SVT2 & SVTplay)

 Sverige
För åttonde välrdsmästerskapet i rad gick Sverige till slutspel som ett obesegrat lag och senaste förlusten i ett JVM-gruppspel kom mot USA den 31/12 2006 – vilket innebär 32 raka segrar i gruppspelssammanhang (tack Uffe Bodin, hockeysverige.se, som uppmärksammade detta). Det är en helt otrolig svit och man visade även i år att man är att räkna med efter fyra vinster i gruppspelet. Djurgårdsmålvakten Linus Söderström har blommat ut ordentligt och tagit över förstaspaden med bravur, vilket är precis vad Sverige behöver om man ska kunna gå hela vägen.  Efter 6-3 mot Finland i kvartsfinalen är man nu klara för semifinal där Ryssland väntar. Sverige spelar med samma lag som sist, vilket innebär att Söderström står och att Anton Blidh spelar!

Plats i Grupp B: 1
Poäng och målskillnad (i gruppen): 12 p, +12 (18-6)
Flest mål
: Adrian Kempe/Oskar Lindblom, 4 mål (4 SM/5 SM)
Flest poäng:
Oskar Lindblom/William Nylander, 9 poäng (4+5/2+7)
Målvakt:
Linus Söderström, 5 SM, 93.23% (9 insläppta på 133 skott), 1.80 GAA.

 Ryssland
Ryssland började turneringen svajigt när man låg under med 0-2 mot Danmark tidigt i matchen, men underläget hämtades dock upp och man kunde sedan vinna efter straffar med 3-2, en vinst som svarades upp med ännu en i matchen därpå när man besegrade Schweiz med hela 7-0. Mot Sverige och Tjeckien skule det dock ta stopp med två raka förluster (2-3 resp. 1-4) och man slutade på tredje plats i gruppen.

I kvartsfinalen mot USA skulle Ryssland visa sig från en utav sina bästa sidor när man för andra året i rad kvartsfinalbesegrade jänkarna, denna gången med 3-2, och avancerade till semifinal.

Plats i Grupp B: 3
Poäng och målskillnad (i gruppen): 5 p, +4 (13-9)
Flest mål
: Vyacheslav Leshenko/Sergei Tolchinski, 3 mål
Flest poäng:
Barbashyov, Buchnevich, Leshenko, 4 poäng (3+1)
Målvakt:
Igor Shestyorkin, 3 SM, 94.95% (5 insläppta på 99 skott), 1.67 GAA

Mina Tankar
Mötena i JVM mellan Sverige och Ryssland brukar allt som oftast bli riktigt heta och jag tror inte att kvällens dito skiljer sig från mängden. För visst minns ni mötet i gruppspelet där Sverige i tredje perioden vände 1-2 till 3-2 och Linus Söderström räddade en puck på mållinjen som efter videobedömning som fortfarande var svår att bedöma ifall den verkligen var över eller inte.

För femte året i rad möts lagen i slutspelet och för tredje gången i följd i semifinal. 2011 vann Ryssland semifinalmötet med 4-3, men i de tre slutspelsmötena har Sverige stått som segrare (1-0 OT i finalen 2012, 3-2 efter straffar 2013 och 2-1 i semifinalen i fjol).

Jag tror att Sverige kan få det riktigt tufft här i kväll, för Ryssland har visat upp en riktigt stabil defensiv och har en ruskigt farlig spets i offensiven. Då Sverige har blandat och gett lite defensivt och varit en aning svajiga i 5 mot 5-spelet så har jag bara en tung magkänsla om den här matchen. Att Ryssland är odisciplinerade och tar många utvisningar är en stor nyckel för ett finalavancemang för Sverige. Är Ryssland disciplinerade så tror jag man vinner.

Matchens huvudrubrik
Special teams. Sverige har 50% i PP (12 mål på 24 försök) och ett 100%igt boxplay med 16 avklarade boxplay. Ryssland har 30% i PP (6 mål på 20 försök, fjärde bäst i turneringen) men ligger först på sjunde plats i boxplay 73.68% (5 insläppta på 19 boxplay).

Sverige vinner med 3-2 efter OT/SO.

 

Semifinal #2 |  Kanada –  Slovakien
Söndag 4 jan kl 02:00 (TV10 & Viaplay)

 Kanada
Kanada gick, för fjärde året i rad, till slutspel efter att ha slutat på första plats i sin grupp. I år gjorde man det med maximal utdelning i form av 12 poäng utav 12 möjliga. Målskörden framåt har varit lika effektivt som försvarsspelet varit stabilt, vilket syns när vi tittar på målskillnaden efter fem matcher; +25 (29-4).
Formationen med Max Domi, Sam Reinhardt och Anthony Duclair är livsfarlig och är definitivt en formation som kan ta ett lag hur långt som helst i en turnering. Kanada ställer i kväll Zachary Fucale igen som, precis som i fjol, gjorde ett riktigt stabilt gruppspel med bara ett insläppt mål på två spelade matcher. Lägg därtill en hållen nolla i kvartsfinalen mot Danmark.

Plats i Grupp A: 1
Poäng och målskillnad (i gruppen): 12 p, +17 (21-4)
Flest mål
: Curtis Lazar, 5 mål
Flest poäng:
Sam Reinhardt, 9 poäng (4+5)
Målvakt:
Zachary Fucale, 3 SM, 98.15% (1 insläppt på 53 skott), 0.33 GAA.

 Slovakien
Slovakien är nog ett utav de lag som har blandat och gett allra mest hittills i årets JVM. 0-8 mot Kanada i premiären svarades upp med 2-1 mot Finland i matchen därpå. 0-3 mot USA innan man i sista gruppspelsmatchen besegrade Tyskland med 5-2. Bortsett från åtta insläppta mål mot Kanada tycker jag att man har visat upp en rätt god defensiv kompetens där målvakten Denis Godla varit riktigt solid. Godlas vikt i laget visades tydligt i kvartsfinalvinsten mot Tjeckien där han räddade samtliga 34 skott i 3-0-vinsten.
Framåt är det även i år Martin Reway som är farligast med sina fyra mål och sex poäng. Närmast bakom kommer Peter Cehlarik med 2+1 och sedan ett gäng spelare med två och en poäng i registret.

Plats i Grupp A: 3
Poäng och målskillnad (i gruppen): 6 p, -7 (7-14)
Flest mål
: Martin Reway, 4 mål
Flest poäng:
Martin Reway, 6 poäng (4+2)
Målvakt:
Denis Godla, 5 SM, 93.53% (11 insläppta på 170 skott), 2.43 GAA

Mina Tankar
När lagen möttes i gruppspelets premiäromgång så hade Kanada inga som helst problem att spela ut de slovakiska kämparna och matchen slutade hela 8-0 där bland annat Robby Fabbri slutade med hela fyra poäng (2+2). Just Fabbri är den enda som saknas inför nattens match efter en otäck kollision i kvartsfinalen mot Danmark.

Slovakien känns betydligt tightare och mer stabila efter matchen mot Kanada och jag kan inte tänka mig att resultatet skrivs 0-8 i natt (precis som jag skrev när Kanada slog Danmark, *host*). Men att Slovakien skulle kunna vinna här får man nog tro på lite för mycket för att det egentligen ska vara en möjlighet. Det här kommer Kanada att vinna, det är jag helt övertygad om. Slovakien kanske kan sätta lite mer press på Fucale än vad många andra lag har kunnat, men inte mer än så.

Matchens huvudrubrik
Målvaktsspelet.
Denis Godla har varit en mycket stor anledning för Slovakiens framgång i turneringen. Står han pall även i natt?
Zach Fucale är som sagt ingen stjärnmålvakt i mina ögon. Kanadas försvarsspel har inte tillåtit något lag sätta tillräckligt med press mot Fucale, är det dags i natt?

Kanada vinner med 4-1.

 

Nu då, är jag helt ute och cyklar eller vad tror ni? Kommentera gärna vad ni tror i matcherna, vilka spelare som blir matchvinnare/hjältar för sina lag och så hoppas jag såklart att ni följer med oss på twitter där vi kommer vara sjukligt aktiva hela kvällen och natten.

Matchreferat kommer i vanlig ordning upp på sajten en liten stund efter båda matcherna, var så säkra!

Ha en trevlig JVM-afton och Heja Sverige!

Mvh
Efraim Larsson
(@EfraimLarsson på twitter)

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.