Junior-VM 2015: Misstagen nära att fälla Småkronorna

0

Det pratas mycket om att spela smart och spela sig ur situationerna i egen zon. Men vad händer när det sköna spelet blir till en mardröm och ger motståndarna mål? Att spela snyggt i ett gruppspel mot ett Danmark eller Schweiz är inte samma sak som att spela mot regerande världsmästarna Finland och absolut inte mot ett Ryssland i en semifinal som för övrigt slog ut en av favoriterna USA!

Friskt vågat hälften vunnet heter det ju? Ja jo beroende på situationer givetvis, att Linus Söderström började matchen på ett strålande sätt ska vi vara ytterst tacksamma för, slarv och åter slarv i egna zonen från svajigt spelande backar gjorde mina naglar oerhört korta igår kväll.. Det ska även tilläggas att Sebastian Aho inte allt för sällan gör oerhört läckra saker, spelar ett bländande passningsspel och åker på egna utflykter som ofta resulterar i målchanser och för den delen även ett par mål framåt, det ska man absolut inte ta ifrån honom men nu gäller det att inte spela på marginalerna längre utan skärpa och koncentration gäller i alla situationer i de kommande två matcherna, för två matcher blir det garanterat! Samma gäller med Robert Hägg, tyckte inte han spelade så mycket igår, åtminstone så såg jag inte mycket av honom, förutom vid boxplay och det kanske var en liten petning från Grönborgs sida?

Misstagen kommer att straffa sig:

Avsaknaden av fysiskt spel med tacklingar är utmärkande i denna turneringen för det mesta, varför är det så få tacklingar? Nu när Småkronorna kommer ställas mot ett revanschsuget Ryssland går det inte att smådutta lite snällt utan här gäller det att stänga igen totalt och vara hård, absolut inte så som vid 3-3 målet där Aho inte får bort sin forward som egentligen åker rakt igenom honom, helt onödigt! Ett spel igår med så pass mycket misstag som slarv i egen zon, tappade puckar i mittzonen så att det uppstår kontringar kommer inte alls att fungera mot ett rappt spelande ryskt lag som kommer och vill göra livet mycket surt för våra svenskar, det har trotts allt utvecklats till ett riktigt rivalmöte på senare år vilket är underbart trotts allt!

Slående sant!

Att specialteams är avgörande. framförallt i slutspelen världen över är det knappast någon som har missat, att Småkronorna är hyperfarligt och mördande bra i både powerplay och boxplay kan inte gått en enda person förbi!
50% i powerplay och hela 100% i boxplay lovar oerhört gott, man leder alltså båda dom statistiska bitarna. När spelet inte alltid funkar så ser vi tydliga tendenser hur powerplayformationerna visar klass gång på gång..
Snabbt pucktempo, varierande spel, skott från olika håll, smartness i avgörande lägen och ett mycket starkt skymningsarbete framför mål gör att skyttarna får det betydligt lättare. Kort och gott så har dessa formationerna varit klart avgörande i många matcher!

Lagbygget blir avgörande:

I år har inte Småkronorna det starkaste av lagen på pappret, man är heller inte guldfavoriter utan spela med mindre press och kanske med ett större slit? Glädjen igår vid målen var talande för hur laget är både på och utanför isen med varandra, genuint glada spelare och det hängdes aldrig under matchen med några huvuden även när det gick tungt i vissa stunder utan hårt arbete och genomenskap, en tro på sig själva och sitt spel fällde tillslut de finska lejonen från Norden!
Lagbygget i år kommer att bli den avgörande faktorn för att lyckas, tillsammans så är laget starkt samtidigt som vi får hoppas på en och annan spektakulär individuell prestation när det som mest behövs och det kommer att behövas mot i semifinalen, längre än så vill jag inte tala om just nu. En match i taget!

Småpunkter:

*Fortsatt stabilt målvaktspel av Linus Söderström, inget tyder på att han inte kommer att stå resten av turneringen.

*Oskar Lindblom leder poängligan med 9 poäng samtidigt som William Nylander leder assistligan med 7 assist.

*Småkronorna har näst mest publik i snitt på 14220, endast Kanada med 15867 har fler, USA hittar vi på en blygsam 7e plats, passerade av bland annat Danmark som ligger 3a…

*Kanadensarna har en tendens att stötta både Tre Kronor och Småkronorna samtidigt som man sällan ger Ryssland något varmt välkomnande. Hemmaplan i semifinalen för Småkronorna är att räkna med!

Glöm inte att följa oss på sociala medier:

Facebook: Pucksnack
Twitter: @Pucksnack
Twitter: @Lilljimmy

Jimmy Johnsson

 

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.