Junior-VM 2015: Det här har vi att vänta oss i slutspelet!

0

Vi är ”halvvägs” igenom vad som är 2015 års upplaga utav Junior-VM och med det fyra omgångar långa gruppspelet avklarat är det nu klart vilka två lag som kvalar för att hålla sig kvar i högsta divisionen nästa år (och vilket som åker ur) och vilka åtta lag som kvalificerat sig till kvartsfinal.
Jag har gjort ett litet försök i att lista mina tankar kring matcherna vi har att vänta, så häng med!

Innan jag går vidare förklarar jag bara att man i fjol gjorde om systemet på turneringen för att göra slutspelet lite längre och mer betydelsefullt. Tidigare gick de båda gruppettorna direkt till semifinal medan Lag 2-3 från de båda grupperna möttes i kvartsfinal. Lag 4-5 i grupperna fick spela en nedflyttningsserie där det laget med minst poäng efter tre rundor (en match mot vardera motståndare, matchen mot motståndaren i samma grupp från gruppspelet sedan tidigare räknas in här) flyttats ned till Division 1A.

Fr.o.m i fjol går istället Lag 1-4 i grupperna till kvartsfinal medan de båda femmorna möts i en bäst-av-tre-serie för att få fram vilket lag som nästa år spelar kvar i den högsta divisionen och vilket lag som spelar i Division 1A.

Nedflyttningsspel |  Tyskland –  Schweiz
Match 1 – fredag 2 jan kl 17:00
Match 2 – lördag 3 jan kl 01:00
Ev. Match 3 – måndag 5 jan kl 17:00

 Tyskland
För tredje året i rad står Tyskland på kanten att halka ur högsta divisionen och ned i Division 1A. I Ryssland 2013 slutade man trea och tvingade ut Lettland ur högsta divisionen, i Malmö i fjol mötte man Norge och var illa ute ett tag när man, efter förlust i första matchen, låg under inför tredje perioden i den andra matchen. Men man vände på steken, vann Match 2 och kunde sedan vinna den tredje och avgörande matchen vilket innebar att man höll sig kvar.

I år är Tyskland nollade i poängprotokollet, har släppt in näst flest mål (17), har bara gjort 2 mål och har seriens klart sämsta målskillnad i -15. Man blev nollade mot Kanada (0-4), USA (0-6) och Finland (0-2) men har ändå visat upp klart bättre tendenser defensivt om man jämför med tidigare turneringar (24 insläppta mål i fjol, 28 insläppta 2013 t.ex.). Tyskland är det lag som har sämst utdelning på sina skott framåt med 2.35% (2 mål på 85 skott).

Plats i Grupp A: 5
Poäng och målskillnad: 0 p, -15 (2-17)
Flest mål
– Frederik Tiffels, 2 mål
Flest poäng
– Frederik Tiffels, 2 poäng (2+0)
Målvakt –
Kevin Reich, 2 SM, 91.30% (6 insläppta på 69 skott), 3.04 GAA.

 Schweiz
Schweiz inledde turneringen med en 5-2-vinst mot Tjeckien efter bl.a. två mål utav Kevin Fiala men fick ett snabbt bakslag i en tung 0-7-förlust mot Ryssland i matchen därefter. När man kvällen innan nyårsafton mötte Danmark vann man skotten med hela 45-23, men likt förbaskat skulle danskarna lyckas vinna med 4-3 efter straffar och försätta Schweiz i en tuff situation inför sista rundan. Förlust med 1-5 mot Sverige i sista matchen innebar att man var tvungna att förlita sig på att Ryssland skulle besegra Tjeckien för att kvalificera sig till slutspel. Men Tjeckien visade stor moral som vann med 4-1 och skickade ned Schweiz till nedflyttningsspel.

Plats i Grupp B: 5
Poäng och målskillnad: 4 p, -9 (9-18)
Flest mål
– Kevin Fiala, 3 mål
Flest poäng
– Timo Meier, 4 poäng (1+3)
Målvakt –
Gauthier Descloux, 3 SM, 83.08% (11 insläppta på 65 skott), 4.00 GAA
Mina Tankar

Jag tycker att Tyskland ändå någonstans har imponerat så här långt. Eller kanske inte imponerat, men jag tycker inte att man blivit så utspelade som man skulle kunna bli utav Kanada och USA, t.ex.. Att man sedan har Kevin Reich, som har spelat riktigt bra i målet, är nog den allra största anledningen och den stora förhoppningen för att man inte ska bli nedflyttade.
Schweiz har mycket potential offensivt med några riktigt bra spelare (Kevin Fiala, Noah Rod, Timo Meier etc), men har inte övertygat defensivt. Jag tror att Schweiz kommer vinna den här serien om man bara spelar med högt tempo i offensiv zon och inte drar på sig några utvisningar, för boxplay har varit en akilleshäl för dem (8 insläppta på 18 bp = 55.56%, näst sämst i turneringen). Schweiz försvars- och målvaktsspel har inte glänst i turneringen och om Tyskland skulle få lite medstuds offensivt, ja visst tusan skulle man kunna ställa till med oreda i en match möjligtvis, men inte över tre matcher. Det är Schweiz allt för bra för att släppa.

Schweiz vinner med 2-0 i matcher.

 

Kvartsfinal #1 |  USA –  Ryssland
Fredag 2 jan kl 19:00 (TV10)

 USA
USA började turneringen med att slå fjolårsmästarna Finland med 2-1 i en tuff och härlig match. Därefter plockade man två raka vinster till när man nollade Tyskland (6-0) och slovakien (3-0). På nyårsafton ägde den heta gruppfinalen mot Kanada rum där vi, precis som väntat, fick se en riktigt underhållande match med spel på hög nivå och i ett fröjdigt tempo. Kanada var dock för svåra och för sjunde gången i rad fick USA se sig besegrade utav ärkekonkurrenten i gruppspelssammanhang. Matchen slutade 3-5 och Thatcher Demko släppte in tre mål på 43 skott (93.02%) och kan bli en viktig pusselbit när ryssarna väntar i kvartsfinal – i år igen!

Plats i Grupp A: 2
Poäng och målskillnad: 8 p, +8 (14-6)
Flest mål
– Dylan Larkin, 5 mål
Flest poäng
– Dylan Larkin, 7 poäng (5+2)
Målvakt –
Thatcher Demko, 3 SM, 95.51% (4 insläppta på 89 skott), 1.31 GAA.

 Ryssland
Ryssland började turneringen svajigt när man låg under med 0-2 mot Danmark tidigt i matchen. Underläget hämtades upp och man kunde sedan vinna efter straffar med 3-2, en vinst som dubblerades när man i matchen därpå besegrade Schweiz med hela 7-0. Mot Sverige i Match 3 kunde man inte hålla sin 2-1-ledning utan tappade till 2-3 och förlorade sin första match och förlorade även sista matchen när Tjeckien vann med 4-1. Jag tycker att Ryssland inte riktigt varit lika bra som ifjol vilket ju kanske också märkts när man hade svårt att besegra Danmark och förlorade mot Tjeckien, som inte heller har imponerat så här långt. Men man har många duktiga lirare i Vyacheslav Leshenko, Pavel Buchnevich, Ivan Barbashyov etc. och har två duktiga målvakter i Igor Shestyorkin och Ilya Sorokin.

Plats i Grupp B: 3
Poäng och målskillnad: 5 p, +4 (13-9)
Flest mål
– Vyacheslav Leshenko, 3 mål
Flest poäng
– Vyacheslav Leshenko, 4 poäng (3+1)
Målvakt –
Igor Shestyorkin, 2 SM, 94.83% (3 insläppta på 58 skott), 1.50 GAA
Mina Tankar

USA har varit riktigt stabila så här långt i turneringen och känns på förhand som en klart starkare kandidat än Ryssland. Men vi minns ju hur Ryssland i fjol efter 11-0 mot Norge och 7-1 mot Schweiz inte hade mycket att sätta emot Sverige (2-3) eller Finland (1-4), men besegrade USA med 5-3 i kvartsfinalen. Ryssland har ofta haft lättare för USA och Kanada än de nordiska/europeiska lagen, så det skulle inte förvåna mig om man går segrande ur striden här. Vad som är säkert är att vi kommer få se en tuff, hård och högintensiv match med mycket utvisningar och gruff.

USA vinner med 4-3 och avancerar till semifinal.

 

Kvartsfinal #2 |  Sverige –  Finland
Fredag 2 jan kl 21:00 (SVT24 & SVTplay)

 Sverige
För åttonde välrdsmästerskapet i rad går Sverige till slutspel som ett obesegrat lag, för senaste förlusten i ett JVM-gruppspel kom mot USA den 31/12 2006 – vilket innebär 32 raka segrar i gruppspelssammanhang (tack Uffe Bodin, hockeysverige.se, som uppmärksammade detta). Det är en helt otrolig svit och man visade även i år att man är att räkna med efter 5-2 mot Tjeckien, 5-1 Danmark, 3-2 Ryssland och 5-1 Schweiz. Djurgårdsmålvakten Linus Söderström har blommat ut ordentligt och tagit över förstaspaden med bravur, vilket är precis vad Sverige behöver om man ska kunna gå hela vägen.

Plats i Grupp B: 1
Poäng och målskillnad: 12 p, +12 (18-6)
Flest mål
– Adrian Kempe/Oskar Lindblom, 3 mål (Kempe 3 matcher, Lindblom 4)
Flest poäng
– Oskar Lindblom/William Nylander, 7 poäng (3+4/2+5)
Målvakt –
Linus Söderström, 4 SM, 94.00% (6 insläppta på 100 skott), 1.50 GAA.

 Finland
Finland har haft ett tufft gruppspel där man först i sista matchen fixade slutspelsplatsen efter 2-0 mot Tyskland, en vinst som trots allt var väldigt väntad. Men man har haft svårt att producera framåt (trots bra spel stundtals) med bara 5 mål gjorda och har haft lite småproblem i försvarsspelet. Finlands allra starkaste sida är målvaktsfronten där man har två riktiga monster i Ville Husso och Juuse Saros. I fjol var Saros en riktigt jätte och var en utav de största anledningarna till att Finland vann guldet, men han har haft en lite tuff turnering där han släppte två mål på 12 skott mot Slovakien (det avgörande 2-1-målet lite väl billigt) och släppte 4 mål mot Kanada. Ville Husso har utvecklats något enormt under säsongen i HIFK och kan mycket väl vara den målvakt som den finländska staben vill satsa på i slutspelet efter 96.77% och ett GAA på 0.96 i matcherna mot USA och Tyskland, men oavsett vilken målvakt Finland ställer så kommer det bli en tuff nöt att knäcka för Sverige.

Plats i Grupp A: 4
Poäng och målskillnad: 4 p, -3 (5-8)
Flest mål
– Mikko Rantanen, 3 mål
Flest poäng
– Mikko Rantanen, 3 poäng (3+0)
Målvakt –
Ville Husso, 2 SM, 96.77% (2 insläppta på 62 skott), 0.96 GAA
Mina Tankar

Först och främst tycker jag att det är tråkigt att fjolårets finallag står mot varandra redan i kvartsfinalen, men det är ju just det som är charmen med denna sport och denna turneringen. Finland har haft det lite kämpigt under turneringen, men man ska aldrig räkna ut dem. Jag tror att Sverige är det starkare laget på båda forwards- och backsidan och jag kan knappt bärga mig för att se målvaktskampen mellan Söderström och Husso/Saros. Det kommer bli en riktigt tuff batalj på den fronten!

Tror att matchen kan sluta precis hur som helst då egentligen båda lag egentligen känns för ”bra” för att åka ut i kvartsfinal. Nu kan man egentligen inte säga så då man ju oftast förtjänar att ligga där man ligger, men något som är säkert är att det kommer bli tufft för bägge lag här. Förlängning som avgör?

Finland vinner med 3-2 efter OT/SO och avancerar till semifinal.

 

Kvartsfinal #3 |  Tjeckien –  Slovakien
Fredag 2 jan kl 23:00 (TV10)

 Tjeckien
Tjeckien inledde turneringen med två raka 2-5-förluster mot Sverige och Schweiz och kunde, trots 48-14 i skott mot Danmark inte ta tre poäng. Danmark tvingade matchen till förlängning där dock Tjeckien var numret större och plockade sina två första poäng efter 4-3. När Danmark besegrade Schweiz natten till nyårsafton (svensk tid) så var Tjeckien tvungna att besegra tunga Ryssland i sista omgången, något som på förhand inte var en lätt uppgift. Men man gick ihop och löste segern imponerande efter 4-1.

Plats i Grupp B: 2
Poäng och målskillnad: 5 p, -2 (12-14)
Flest mål
– Jakub Vrana/Patrik Zdrahal, 2 mål
Flest poäng
– David Pstrnak, 7 poäng (1+6)
Målvakt –
Vitek Vanecek, 3 SM, 82.89% (13 insläppta på 76 skott), 4.31 GAA.

 Slovakien
Slovakien är nog ett utav de lag som har blandat och gett allra mest hittills i årets JVM. 0-8 mot Kanada i premiären svarades upp med 2-1 mot Finland i matchen därpå. 0-3 mot USA får helt klart ses som godkänt innan man i sista matchen besegrade Tyskland med 5-2. Bortsett från åtta insläppta mål mot Kanada tycker jag att man har visat upp en rätt god defensiv kompetens där målvakten Denis Godla varit riktigt solid. Efter fem insläppta mot Kanada har han hållit nere snittet på två insläppta per match vilket får anses godkänt! Framåt är det även i år Martin Reway som är farligast med sina tre mål och fem poäng. Närmast bakom kommer Peter Cehlarik med 1+1 och sedan ett gäng spelare med en poäng i registret.

Plats i Grupp A: 3
Poäng och målskillnad: 6 p, -7 (7-14)
Flest mål
– Martin Reway, 3 mål
Flest poäng
– Martin Reway, 5 poäng (3+2)
Målvakt –
Denis Godla, 4 SM, 91.91% (11 insläppta på 136 skott), 3.12 GAA
Mina Tankar

Tjeckien har inte imponerat på mig så här långt, trots så många lovord inför turneringen. Det finns spetskompetens i Jakub Vrana och David Pstrnak, men defensivt är man inte riktigt där. Jag har en liten känsla på att Slovakien kan avancera här, och det är ju utan tvekan så att en Topp 4-placering skulle innebära mycket för båda utav dessa nationerna.

Slovakien vinner med 4-2 och avancerar till semifinal.

 

Kvartsfinal #4 |  Kanada –  Danmark
Fredag 2 jan kl 02:00 (TV10)

 Kanada
Kanada går, för fjärde året i rad, till slutspel efter att ha slutat på första plats i sin grupp. I år gör man det med maximal utdelning i form utav 12 poäng utav 12 möjliga. Målskörden framåt är lika effektiv som försvarsspelet är stabilt. Formationen med Max Domi, Sam Reinhardt och Anthony Duclair är livsfarlig och är definitivt en sådan formation som kan ta ett lag hur långt som helst i en turnering. I mål ställer Kanada i kväll Zachary Fucale som, precis som i fjol, gjort ett riktigt stabilt gruppspel med bara ett insläppt mål på två spelade matcher. Men han är – ursäkta mig – ingen stjärnmålvakt och hade i fjol svårt att prestera när det gällde som mest, ett scenario som inte är omöjligt i år. Sätter man mycket press på honom och ställer gubbar framför mål (vilket det kanadensiska försvaret dock sällan tillåter) så blir han genast lite osäker.

Plats i Grupp A: 1
Poäng och målskillnad: 12 p, +17 (21-4)
Flest mål
– Max Domi, 4 mål
Flest poäng
– Sam Reinhardt, 8 poäng (3+5)
Målvakt –
Zachary Fucale, 2 SM, 97.50% (1 insläppt på 40 skott), 0.50 GAA.

 Danmark
Danmark har imponerat på mig otroligt mycket i år där man plockat poäng mot alla utom Sverige (gruppettan) i sin grupp. Straffvinsten mot Schweiz natten till nyårsafton var inte bara fräck, utan det var Danmarks första vinst i JVM’s högsta division någonsin. Man är turneringens tredje bästa powerplay-lag där man på 16 försök tryckt in 6 puckar (37.50%) och ska man överhuvudtaget ha en minsta chans på skräll här i kväll så är det just att man får spela mycket PP. 8, 47, 26, 43, 23, 10 – det är antal sekunder man behövt för att utnyttja sina numerära överlägen, så det har gått snabbt när det väl har smällt!
Oliver Bjørkstrand är lagets klart stora stjärna med fyra mål och fem poäng. Bakåt imponerar Georg Sørensen med stabilt målvaktsspel och han kommer garanterat få en svettig afton med säkerligen minst 45 skott emot sig.

Plats i Grupp B: 4
Poäng och målskillnad: 4 p, -5 (10-15)
Flest mål
– Oliver Bjørkstrand, 4 mål
Flest poäng
– Oliver Bjørkstrand, 5 poäng (4+1)
Målvakt –
Georg Sørensen, 4 SM, 90.85% (13 insläppta på 142 skott), 3.70 GAA
Mina Tankar

Jag kan inte med att tro att Danmark skulle bjuda på en skrällbomb mot ett så pass vasst Kanada vi har fått nöjet att se hittills i turneringen. Inte när Kanada spelar inför ett fullsatt Air Canada Centre. Men jag tror mycket väl att de kan stå emot så pass mycket att det inte blir ett 0-8-resultat åtminstone. Får man ett par PP kan man allt finputsa siffrorna en aning då man gillar att spela gubbar tätt på målvakten samtidigt som man gärna skjuter direktskott från backplats eller passar tvärs över zonen – precis som Fucale kan ha lite problem med.
Kanada har dock ett par växlar snabbare spel och kommer troligtvis kontrollera den här matchen från start till slut, det är jag rätt säker på.

Kanada vinner med 5-1 och avancerar till semifinal.

 

Nu då, är jag helt ute och cyklar eller vad tror ni? Kommentera gärna vad ni tror i matcherna, vilka spelare som blir matchvinnare/hjältar för sina lag och så hoppas jag såklart att ni följer med oss på twitter där vi kommer vara sjukligt aktiva hela kvällen och natten.

Matchreferat kommer i vanlig ordning upp på sajten en liten stund efter samtliga fyra matcher, var så säkra!

Ha en trevlig JVM-afton!

Mvh
Efraim Larsson
(@EfraimLarsson på twitter)

 

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.