Junior-VM 2015: ”Den ryska björnen åt upp jänkarna… Igen!”

0

Ryssland har blandat och gett under turneringen med förluster och vinster om vartannat. Men mot ett, för kvällen, odisciplinerat USA fick man en gyllene chans till avancemang redan i första perioden.

Odisciplinerat USA ger Ryssland en drömstart.

Redan när klockan stannar på 1:23 får Ryssland chansen att spela i numerärt överläge, och när nästa avblåsning, 31 sekunder senare, kommer så är det ännu en amerikan som får sätta sig på botbänken och ge Ryssland chansen i 5 mot 3 i 1:29. Ryssarna tar vara på det numerära överläget när Pavel Buchnevich slänger in pucken framför mål där Vyacheslav Leshenko först inte får in pucken innan Ivan Barbashyov petar in returen under Thatcher Demkos benskydd.
Det är en knepig öppningsperiod där onödiga utvisningar drar ned USAs annars okejklassiga 5 mot 5-spel. USA är det mer spelfördelande laget i just 5 mot 5-spelet, men skapar inte några nämnvärda målchanser. Istället drar man på sig onödigt många utvisningar (fem stycken 2-minutare) och ger Ryssland flera chanser att utöka ledningen. Även om Ryssland bara gör ett PP-mål i den första perioden så är det direkt efter ett överläge som man sedan gör 2-0 på ett rätt liknande sätt som det första när Maxim Mamin kastar in pucken på mål där oroligheter uppstår innan Alexander Sharov petar in pucken bakom Demko.

USA reducerar.

USA startar den andra perioden helt klart bäst där man, precis som i öppningsperioden, för spelet i 5 mot 5. Ett högt tempo från amerikanarna tvingar fram Rysslands första utvisning i matchen med drygt två minuter spelade av perioden, men trots bra spel från USA så klarar man inte att utnyttja läget och man får väldigt svårt att komma intill nära kassen. Efter det numerära underläget så spelar man fortsatt bra och försöker skapa lägen, men det är lite för petigt när man väl har puck och frustrationen blir påtaglig när Miles Wood hugger på benskyddet på den ryska målvakten Igor Shestyorkin och åker ut två minuter för en slashing.
Men Ryssland tappar lite disciplin och fokus under det numerära underläget och drar istället på sig två utvisningar och ger USA en möjlighet att spela 5 mot 3, en möjlighet man tar vara på när Anthony DeAngelo pangar in reduceringen till 1-2 från blålinjen. Målet ger USA en riktig mental boost som spelar riktigt bra även i det nästföljande 5 mot 4-spelet, men under periodens sista fem minuter jämnas spelet ut en aning där båda lagen känns mer försiktiga.

Snabb ryskt Game Winning Goal.

Redan efter 1.02 får Ryssland sin åttonde möjlighet i PP efter att Sonny Milano drar på sig en trippingutvisning, och än en gång skulle en amerikansk utvisning vara förödande. Sergei Tolchinski avancerar mot mål och snärtar iväg ett handledsskott som styrs upp bakom Demko via en amerikansk klubba till 3-1.
Men Ryssland visar upp sin share av odisciplin när man drar på sig två utvisningar på kort tid och ger USA chansen i 5 mot 3 i 1:18. Ryssland klarar dock av hela det numerära underläget mot ett rätt stillastående och intetsägande amerikanskt PP.
Ryssland gör det mycket svårt för USA att komma intill och det ser länge lite smått hopplöst ut för USA , men med lite drygt halva den tredje perioden kvar att spela testar Zach Werenski lyckan när han bara dumpar in pucken mot mål från blålinjen och får se den slinka in bakom Shestyorkin till 3-2.
USA är det bättre laget i slutakten och med lite drygt sex minuter kvar utav matchen så spelar man kanske sin bästa hockey under matchen när man går mycket rakare mot mål och försöker överlista det ryska försvaret med högre fart. Men Ryssland jämnar ut spelet och med lite drygt tre minuter kvar så är Leshenko riktigt nära att definitivt avgöra, men Demko räddar friläget och behåller det amerikanska hoppet i matchen.

USA försöker skapa offensivt men de sista minuterna går riktigt snabbt för amerikanarna som inte lyckas skapa någonting mot det stabila, ryska försvaret. Trots tekningar i den ryska zonen i slutskedet utav matchen klarar man inte av att ta vara på det och Ryssland håller undan och vinner med 3-2. Vinsten innebär att det är andra året i följd som Ryssland slår ut USA i kvartsfinal.

Som jag varit inne på så var USA det bättre laget i 5 mot 5, men att man startar matchen med att ta fem tvåminutersutvisningar i den första perioden är såklart inte optimalt. Avsaknaden av disciplin är påtaglig och straffar sig dessvärre för amerikanarna.

Närmast för Ryssland väntar en semifinal mot vinnarna mellan Sverige och Finland som i skrivande stund står 0-0 efter en spelad period.

 

Klicka här för komplett statistik från matchen!

Efraim Larsson

Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack (@EfraimLarsson)
Facebook: Pucksnack
Instagram: Pucksnack

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.