Junior-VM 2015: ”Vi kommer att ge 100 %” – Sonny Hertzberg

0

Danmarks U20 landslag blev historiska igår när man besegrade Schweiz på straffar och i och med Sveriges seger över Schweiz på nyårsafton även klara för kvartsfinalsspel där Kanada väntar.

Artikelbild: Patrick Hertzberg, Hockeymagasinet.dk
Vi fick tag på backen Sonny Hertzberg i det danska JVM landslaget som till vardags spelar i OHL, (kanadensiska juniorligan) och Oshawa Generals dit han anslöt från Frölunda HC inför säsongen, direkt efter ett lagmöte på torsdagseftermiddagen för att höra hur känslan är i laget efter att man skrivit in sig själva i de danska historieböckerna samt för att höra hur tankarna går inför fredagens kvartsfinal mot hemmanationen Kanada.

Tjena Sonny! Först och främst, grattis till kvartsfinalsspel, hur skönt mår du just nu? – Tack, det är en härlig känsla med tanke på att Danmark aldrig riktigt lyckats uppnå något i JVM så det är skönt att vi går in och överrraskar alla genom att göra det så bra som vi gör det.

Sonnyboy 1

Foto: Sonny Hertzberg i JVM i Kanada Fotograf: Patrick Hertzberg, Hockeymagasinet.dk

Danska juniorlandslaget har i årets turnering för första gången tagit poäng mot Tjeckien, Schweiz och Ryssland i ett och samma mästerskap sedan man kom med 1979. Hur känns det att varit med och bidragit till historia och hur har ni firat det?japp, *skratt* Det har inte blivit så mycket firande då vi ser fram emot kvartsfinalen. Men vi har fått lite champagne iaf.

Vad tror du det beror på att dansk ishockey, även på juniorsidan, tagit sådana kliv framåt de sista åren? – Jag tror inte att vi har ändrat så mycket på vårt sätt att spela. Vi är en liten nation så vissa lag kanske underskattar oss och vi har bra spelare och jobbar hårt och i 60 minuter.

Kan det ha något att göra med att det tävlas mer idag och att man som liten hockeynation faktiskt kan nå NHL. Ni har ju ett par bra spelare där borta: – Ja det kan det absolut ha. Vi har ändrat vårt sätt att tänka innan matcherna. Ta Ryssland som exempel, vi tänker inte att vi kommer förlora, vi går bara ut och kör!

Du spelar till vardags i OHL och Oshawa Generals, på vilket sätt skulle du säga att säsongen i nordamerika hjälpt dig i årets mästerskap? – Förutom att jag är van att spela på mindre rink har jag blivit snabbare i tanken att hitta lösningar för man får inte lika mycket tid på sig här. Sedan har jag vant mig med det fysiska spelet, det är mycket mer fysiskt här så visst har det gett mig mycket.

Om vi återvänder till gruppspelet som nu är färdigspelat, ni slutade på en fjärdeplats. Hur skulle du summera det för Danmark? – Vi gjorde ett jättebra gruppspel. Det enda jag är missnöjd med är väl matchen mot Tjeckien som slutade lite oturligt och i matchen mot Sverige kom vi inte upp till vår kapacitet som jag vet att vi har. Men utöver det är jag nöjd, vi tar poäng i tre av fyra matcher och vi kan nog inte önska mer.

Det blir en hel del dötid för lagen mellan matcher och träningar. En del hänger på hotellrummen medan andra upplever staden och som hockeyspelare kanske man inte har så mycket tid över till annat än att träna, spela match, äta och sova så vi frågade Sonny hur han får tiden att gå för att undvika ”hotelldöden”: – På matchdagar blir det ofta att man är själv. Då vi har spelat tidiga matcher blir det ca 20 minuters avslappning för att hitta energi men är det bara dagar där vi tränar hänger vi på varandras rum, spelar kort, lirar med klubba och boll mot småmål eller går på stan. Exempelvis var jag och ett par grabbar ur laget ute en kväll och käkade tillsammans på ett Steakhouse.

Sonnyboy 3

Foto: Sonny Hertzberg trycker till en rysk spelare Fotograf: Patrick Hertzberg, Hockeymagasinet.dk

Nu väntar Kanada i den sista kvartsfinalen, hur går tankarna inför det och vad kan vi förvänta oss av Danmark? – Det är klart att det är lite nervöst, vi möter favoriterna på deras hemmaplan och de har ett bra lag. Men vi kommer gå ut och köra 100 % och inte tänka så mycket. Vi har överraskat tidigare och ska göra det igen.

En del lag har egna motton, t.ex. Frölunda har:  ”Vi ger oss aldrig”, HV71 har ”Own the moment”, Jokerit i KHL har ”Winning isn´t everything, but wanting to win is” mm. Har ni något motto inom laget där ni finner energi inför varje match? – Ja det har vi. ”Jobba för varandra”, ”Vi ger aldrig upp”.

Innan vi släpper Sonny för den här gången ville vi så klart veta vem i JVM-laget han ALDRIG skulle:

Låta laga mat till honom:
– Matthias Asperup. Jag har aldrig sett han laga mat och varje gång jag hälsat på har vi köpt pizza.

Packa Sonnys hockeytrunk:
– Anders Kroogsgard. Han verkar inte bry sig så mycket, han slänger bara ner grejorna typ.

Sköta musiken i omklädningsrummet:
– Victor Eskerod. Jag tror inte han har samma musiksmak som oss övriga.

Be om relationsråd:
– Daniel Nilsen. Jag tror inte han har någon flickvän iaf inte vad jag vet. *skratt*

Låna ut pengar till:
– Oj, det var en svår fråga men låt oss säga Nick Olesen. Varför? Han har varit skyldig mig 50 kr i över två veckor *skratt*

Vi tackar Sonny för ett gott snack och önskar honom och hans lagkamrater ett stort lycka till i kvartsfinalen mot Kanada!
Matchen som sänds på TV3/TV10 natten till lördag den 3 januari kl 02:00 svensk tid.


Christian Wahlgren

Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack
Facebook: Pucksnack
Instagram: Pucksnack

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.