Joa Hellsten: Alternativ till TV-Pucken

1

Nyligen spelades kvalet till TV-pucken för spelare födda -99. Kvar är slutspelet som går av stapeln i slutet av oktober. TV-pucken är en anrik turnering som dock kritiseras i Hockeysverige där man anser att den stör ordinarie verksamhet; är dyr och inte minst; får bortsållade spelare att lägga av för tidigt. Joa Hellsten, målvaktstränare, delar med sig av sina tankar kring ett alternativt till Tv-Pucken.

Joa Hellsten

Foto: Joa Hellsten Fotograf: Pucksnack.com

Själv är jag kluven till TV-pucken. Jag tycker att det i grunden och botten är en bra företeelse och en möjlighet för spelare från mindre föreningar att spela en fin turnering, något som de kanske inte har möjlighet till i klubblaget. Det är deras sätt att synas och på så sätt bli upptäckta av större föreningar inför kommande hockeygymnasium och juniorhockey. TV-pucken används som ”skyltfönster” och är idag därför viktigt för många spelare och föreningar.

”TV-pucken är det största jag har varit med om”, sa en bekant till mig idag.

Men jag ser också nackdelarna och har därför funderat över alternativ. Mer fokus på U16-SM brukar lyftas som ett alternativ men då har vi återigen problemet med att det i princip bara är spelare i elit-klubbar som får spela när det drar ihop sig. I stället har jag skissat på regionsturneringar.

Regionsturneringar

Min idé är att skapa regionsturneringar för klubblag med olika svårighetsgrader; Svår – Medel – Lätt. Turneringar genomförs för U14, U15 och U16 och kan spelas både höst och vår under säg tre-fyra dagar. Lagen får anmäla till sitt förbund i vilken svårighetsgrad de vill spela. Distrikts-/Regionsförbunden fördelar sedan platserna så att rätt svårighetsgrad erhålls i respektive grupp. Det kan då bli så att någon som anmält sig i Medel ändå får spela i Lätt om platser inte räcker till.

Turneringarna spelas som en traditionell cup och gruppsegrare utses. Lagen får möta anpassat motstånd och ges därigenom lagom tuggmotstånd. Deltagande lag ges möjlighet att delta med inlånade spelare, för att de ska kunna få provspela inför stundande hockeygymnasium, dock ska andelen inlånade inte överstiga en viss procentsats, tex 25%. Sammanslagna lag (snedstrecklsag) får delta om de annars inte får ihop lag.

För U16 kan vårens turnering ersätta regions-elits ordinarie slutspel då det annars blir tårta på tårta.

Bra för bredden

Det skulle nog ha positiv effekt för bredden då graden av selektering skulle minska (inte helt utebli). Färre skulle ratas i en känslig ålder, något som jag tror skulle gynna hockeyn. Spelare som spelar medelturnering ett år i en liten förening men gör det riktigt bra kommer att få ögonen på sig och kan därigenom få spela svårturnering året därpå, antingen i den egna föreningen eller som inlånad i en annan klubb.

Jag bedömer att detta skulle stärka klubblagen då hanteringen skulle bli enklare planeringsmässigt för samtliga inblandade. Kostnaderna skulle bli lättare att hantera då det skulle ske inom ramen för ordinarie verksamhet. Just kostnadskontroll är en utmaning inom hockeyn. Regionsturneringarna skulle kunna ersätta både TV-pucken och andra turneringar varvid Svenska Ishockeyförbundet skulle få en mer sammanhållen form på spelandet. Det finns givetvis nackdelar med detta förslag och jag är inte alls säker på att jag vill att TV-pucken ska tas bort. Däremot tycker jag att formerna för äldre ungdomars hockeyspelande bör överses och detta förslag kan vara tändvirke i diskussionen.

//Joa Hellsten – Målvaktstränare

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

1 kommentar

  1. Jag tror att grundproblemet kanske inte ligger i TV-pucken i sig. Jag tror att det förr ligger i åldersspannet som är i fokus. I denna ålder skiljer det väsentligt i mognad mellan individer, både mentalt/socialt och fysiskt. Det finns det hyllmeter med (Svensk!) forskning som visar. En konsekvens tror jag är att de som utvecklats mest ges möjlighet att delta (de är ju bäst i sin ålder … just då). Som exempel: Av de spelare i TV-pucken 2012 födda -97 var 70% födda första halvåret. Genmälet från distriktlagstränarna är att det inte är så viktigt att vara med i TV-pucken, man har (i stort sett) samma möjligheter att utvecklas som hockeyspelare ändå. I kontrast till detta står att många NIU’n svarar att ”har han inte spelat TV-pucken behöver han inte komma på tryout”. Visst, man kan bli en elitspelare utan att ha gått på ett NIU-gymnasie, men förneka inte att man får sämre förutsättningar! Om förutsättningarna inte är ”så mycket sämre” sämre utan att gå på ett NIU, behöver vi då ha NIU-gymnasier (jag har åsikter om det också)?
    Tittar man på elitseriespelare säsongen 2013/14 så var 61% av spelarna födda första halvåret, så att påstå att fördelningen över när spelare är födda försvinner ju äldre de blir stämmer inte, ”talangerna” som är födda senare på året ser vi till att sålla bort redan tidigare och där tror jag TV-pucken kan vara en bidragande orsak.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.