JVM-hjältar – Vad hände sen? Del 1/2

0

Natten mot den 6 januari 2012 stod det klart att Juniorkronorna besegrat Ryssland i JVM-finalen och att guldet fanns i svenska händer – för första gången sedan 1981. I vinter är det tänkt att man ska återupprepa det som skedde i Scotiabank Saddledome den natten, men på rysk mark.. framför ögonen på en revanschsugen rysk publik. Pucksnack.com har tagit en titt på de svenska hjältarna i dag för att se hur deras liv förändrats sedan det historiska JVM-guldet.

Anton Forsberg
Då: MODO Hockey
Nu: MODO Hockey (utlånad till Södertälje SK)
Fick hopplöst stå i skuggan av den självklare förstemålvakten Mikael Tellqvist förra säsongen. Det blev inte så mycket enklare i JVM där Johan Gustafsson var Rönnbergs förstaval. När MODO valde att satsa på två nya målvakter fick Forsberg ta klivet ner till Södertälje SK där han hittills gjort sitt arbete med bravur. Elva spelade matcher och 92.11 i räddningsprocent får ändå anses vara godkänt och han är en stor anledning till att SSK i dag nosar på en plats till förkvalserien.

Mattias Bäckman
Då:
Linköpings HC
Nu: Linköpings HC
Linköpings egna produkt gjorde sin första ’riktiga’ säsong med laget i fjol och noterades för 8 poäng, ett mål och sju assist, på sina 42 matcher. LHC-talangen, som är draftad av Red Wings, gör i år sin andra säsong för östgötaklubben och är den poängbäste backen med sina 7 poäng hittills, bara en poäng ifrån fjolårets notering alltså. Före de båda rutinerade herrarna Magnus Johansson och Niclas Hävelid, dessutom. En fjäder i hatten för unge Bäckman!

Oscar Klefbom
Då:
Färjestads BK
Nu: Edmonton Oilers (utlånad till Färjestads BK)
Värmlänningen, som gjorde sin andra säsong med Färjestad i fjol, var en av två backar som efter JVM-succén hamnade i Medias All Star Team, där Kanadas Brandon Gormley var den andra backen. I år är det tänkt att han ska vara en av guldhjältarna som ska leda juniorkronorna till nytt guld. Men Klefboms tredje säsong i Färjestad har börjat på sämsta möjliga sätt. Tanken var från början att Klefbom skulle göra sin debut i Tre Kronor under Karjala Cup, något som en axelskada dessvärre satte stopp för. Diagnosen var då (17 oktober) att han kunde bli borta fyra-sex veckor. Något som innebär att han bör vara tillbaka lagom för en del matchträning innan JVM, där han på nytt ska visa att han är en av världens mest lovande backar.

Fredrik Claesson
Då:
Djurgårdens IF
Nu: Ottawa Senators (nedflyttad till Binghamton Senators)
Den defensivt skicklige backen, som sedan 2008/09 tillhört Djurgårdens organisation, fick sitt genombrott i fjol. Han var en av få spelare som slutade på plus i plus/minus-statistiken (+7) och framgångarna fortsatte i landslaget. Det gav honom ett treårskontrakt med Ottawa Senators. Väl i Nordamerika har han, som många andra svenskar, fått spela i AHL och för hans del Binghamton. Där har Fredrik Claesson en plus/minus-statistik på -4 efter fem spelade matcher.

Petter Granberg
Då: Skellefteå AIK
Nu: Toronto Maple Leafs (utlånad till Skellefteå AIK)
Den 190 centimeter långe Skellefteåbacken har inte haft någon enkel resa sedan JVM-guldet. Redan på försäsongen ådrog han sig en överkroppsskada och har tvingats stå åt sidan under de inledande 14 omgångarna av elitserien. Nu har den 20-årige backen däremot fått klartecken från lagets läkare och är sedan ett par veckor spelklar. Huruvida JVM har varit ett fall framåt eller steg bakåt är därför på tok för tidigt att säga. Men jag räknar med att vi får svaret de kommande veckorna.

John Klingberg
Då: Dallas Stars (utlånad till Jokerit)
Nu: Dallas Stars (utlånad till Skellefteå AIK)
En omtumlande fjolårssäsong, som dock innebar SM-final och ett JVM-guld, där han spelade med Jokerit (SM-liiga), Kiekko-Vantaa (Finland2) och till sist Skellefteå har satt sina spår. Klingberg har, precis som Petter Granberg och många andra spelare i Skellefteå AIK, dragits med stora skadebeskymmer och har ännu inte spelat en match den här säsongen på grund av två genomförda höftoperationer. Och man räknar inte med en återkomst inom de närmaste omgångarna.

Johan Larsson
Då: Minnesota Wild (utlånad till Brynäs IF)
Nu: Minnesota Wild (nedflyttad till Houston Aeros)
Kaptenen som bar JVM-laget genom mästerskapet. Draftad av Minnesota Wild, men utlånad till Brynäs i fjol och vilken succé det blev. Årets Rookie i elitserien och en imponerande poängskörd – både i klubb- och landslag. Biljetten till Nordamerika har sällan varit mer självklar och väl där har han fortsatt producera i Wilds farmarlag, Houston Aeros, som den framspelare han är. Fyra poäng på de inledande sju matcherna har det blivit i Houston, där han fått sällskap av bland annat Jonas Brodin.

Jeremy Boyce Rotevall
Då:
Timrå IK
Nu: Timrå IK
Ytterligare en i mängden som under sina ungdomsår spelat med Huddinge IK. Men sedan 2009 i Timrå IK, där han i a-laget fortfarande inte lyckats ta nästa kliv. I landslaget verkar hans framgångar dock inte ha några gränser, och trots att han blev utan poäng i JVM så har han gjort enorma prestationer utanför VM-sammanhang. Både med U19- och U20-landslaget. I år är han tillbaka, ett år äldre och en elitseriesäsong rikare, och förhoppningen är att han ska lyckas ta nästa kliv.

Patrik Nemeth
Då: AIK
Nu: Dallas Stars (nedflyttad till Texas Stars)
Sverige har producerat det ena spelgeniet efter det andra de senaste åren. Patrik Nemeth är inte en av dem. Däremot är han en spelare som gjord för spel i Nordamerika och med sina närmare 100 pannor har han gått från klarhet till klarhet. Visserligen var han den spelare i AIK som ådrog sig flest minuter i utvisningsbåset i fjol, men under JVM visade han prov på bra passningsspel och var efter finalspelet den back som stått för flest passningspoäng. Något som Dallas Stars snabbt uppmärksammade och nu härjar Nemeth i Dallas farmarlag, Texas Stars. Där har han varit en viktig kugge defensivt så här långt.

Johan Sundström
Då:
Frölunda
Nu: New York Islanders (nedflyttad till Bridgeport Sound Tigers)
Storväxt allround-forward. Hade en bra fjolårssäsong med Frölunda, vilket tog honom till JVM för andra året i rad. Väl där blev han en av nyckelspelarna i Tre Kronor då han spelade med Max Friberg (som var Sveriges poängstarkaste spelare) och Jonas Brodin som i dag lirar i AHL, i väntan på NHL-lockoutens slut. Succén undgick inte Islanders som plockade över honom till Nordamerika. Men när det stod klart att NHL-lockouten var ett faktum placerades han i farmarlaget Bridgeport där han just nu har noterats för två poäng och +2 på sex matcher.

Max Friberg
Då: Timrå IK
Nu: Anaheim Ducks (utlånad till Timrå IK)
Vann skytteligan i JVM, kammade hem andraplatsen i den totala poängligan. Dessutom utsedd som en av tre forwards i Medias All Star Team, bredvid Jevgenij Kuznetsov och Mikael Granlund. Namn som säger en hel del om Fribergs totalsuccé! Anaheim signade honom inför den här säsongen, men snabbt lånade man ut Friberg till Timrå IK där han ännu inte fått det att klicka. I fjol hade han totalt 10 poäng på 48 matcher, en poäng mindre än på de sex matcherna han spelade i JVM alltså. I år är han uppe i 8 poäng på 18 matcher och placerar sig strax bakom Nordgren som leder Timrås interna poängliga. Får ändå ses som ett ganska så stort fall framåt!

Nästa del kan ni läsa via Pucksnack.com under söndagen..

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.