Ett lag om dagen – Plats 10

7

Elitseriesäsongen närmar sig med stormsteg och den ena sajten efter den andra släpper sina genomgångar av elitserielagen. Här på Pucksnack.com kommer ni att kunna läsa vår genomgång av elitserielagen i våran serie “Ett lag om dagen – En serie i tolv delar”.

Vi har även kontaktat 12 hockeyjournalister, en i varje stad som har ett elitserielag, för deras kommentarer kring just det aktuella laget. Lagen kommer inte i bokstavsordning utan efter den placering vi anser att laget förtjänar sett till förluster, nyförvärv och tidigare insatser i Elitserien/Hockeyallsvenskan.

Vår analys av Timrå

Timrå IK kommer från en turbulent säsong med sparkade tränare, sparkad sportchef, nytillsatt sportchef, spelare som underpresterar till kvalserie där man på något sätt tog sig samman och dominerade och tack vare det räddade kvar sig själva i elitserien. Jag ska inte hymla med något utan jag gillar Timrå IK, en elitserie utan medelpadingarna känns inte som en riktig elitserie. Dock ska tilläggas att Timrå IK kommer att få det svårt även i år men de kommer att undvika en kvalserie.

I intervjun som jag gjorde med Kent Norberg på ispremiären fick jag likt min kollega Toni en känsla av att Timrå IK satsar fel när det kommer till målvaktsval. Här skulle jag sätta Jocke Lundström som etta alla dagar framför nyförvärvet Daniel Bellissimo som inte har visat något hittills annat än en bra säsong i Hockeyallsvenskan. Jocke var en stor del i att Timrå IK klarade kvalserien, laget litar på honom och kommer tack vare det att kunna spela ut de matcher han står och kommer vara skillnaden mellan kvalserie och klarat kontrakt, (ev. slutspel). Huvudtränare Montén kommer även han att se det, om inte nu så senare.

Timrå IK har även fått tillbaka backen Sebastian Erixon från Nordamerika där han inte lyckades att slå sig in i NHL. Sebbe kommer att bli nyttig för Timrå IK, förutom hjärta så kommer han att vara en av de som styr laget framåt. Oskar Hedman kommer fortsätta göra det han gör bäst längs sargerna och sarghörnen medan Mat Robinson kommer oroa på offensiv blå. I övrigt ser det ok ut i backlinjen, det ska bli spännande att se nyfövärvet Robin Persson som kom till Timrå IK inför säsongen från Linköping där han hade en poängmässigt tung säsong. Kanske får han en nystart i Medelpad.

Framåt ser det bättre ut än i fjol. Dock ska tilläggas att Timrå har tappat spelare som Matt Murley och Martin Röymark så det gäller att övriga kliver fram. Max Friberg måste få sitt genombrott nu och med ”Linkan” borta så finns det stora möjligheter till det. Niklas Nordgren är ett säkert kort, han kommer att leverera. Simon Önerud, Robin Lindqvist, Yared Hagos och Christian Söderström är de som jag ser kommer att leverera jämt under säsongen. På tal om Hagos, något som slog oss när vi besökte Timrå på deras ispremiär var hur fit han såg ut. Han säger själv att han tränat bra i sommar och lagt fokus på fart och finess vilket gör att jag absolut tror att han kommer få ett lyft i år. Timrå har även gett fyra juniorer chansen att slå sig in i a-laget vilket borde lägga stor press på övriga spelare att prestera på topp varje träning och match. De spelare som inte gör det kan med största sannolikhet se fram emot att ta ett par matcher från läktaren.

[box_dark]Jimmy Hamrin, Timråexpert och grundare av Tikare bloggen som finns att följa på st.nu. Det Jimmy inte kan eller vet om laget från Medelpad är det ingen annan som kan heller. Jimmy har följt laget under hela sitt liv, har en fast plats i Eon Arena på matchdagarna och en bra relation till hela organisationen. Jimmy finns även på Twitter. [/box_dark]

Om man ser till hur Timrå har värvat, tycker du att det finns en balans mellan vad klubben har förlorat och vad som har kommit in?
– Nej, Timrå har ju fått tänka om ännu mer p g a ekonomiska skäl och byggt laget annorlunda med i huvudsak unga svenska spelare. Helheten behöver däremot inte bli sämre.

Vem blir årets utropstecken i Timrå?
– Max Friberg känns uppenbar att ta upp, han har goda förutsättningar att ta några steg till. Tommy Stenqvist kan annars vara en spelare att hålla ögonen på också.

Om du fick välja en spelare i dagens elitserie att värva till Timrå, vilken spelare hade det blivit då?
– Calle Söderberg eller Niklas Olausson skulle komplettera Timrå bra. Timrås största bristvara i truppen är en kreativ center med bra blick för spelet.

Vilket lag vinner Elitserien?
– Jag har inte bestämt mig för vilket lag jag ska tro på mest ännu. Serien jämn och det finns väl fyra-fem lag som har en rimlig chans att vinna serien som det ser ut nu.

[box_tip]
1. Skellefteå AIK
2. Färjestad BK
3. Modo Hockey
4.
5. Brynäs IF
6. Luleå HF
7. Linköping HC
8. Frölunda
9. AIK
10. Timrå IK
11.
12. Rögle BK
[/box_tip]
Klicka på respektive lag för att se genomgången.

För mer info om Timrå IK:
Timrå IK Officiell
Timrå IK´s trupp på EP

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

7 Kommentarer

  • Jodå men det bevisar fortfarande ingenting enligt mig.. Jocke har förtroendet från laget, möjligt inte från ledarstaben men från spelarna framför honom på isen… Jocke är i det långa loppet en bättre målvakt än vad Bellissimo är och jag säger inte att Bellissimo är dålig, snarare att han än så länge inte har bevisat något, hur vet vi att han håller på ES nivå efter ett bra VM och en bra säsong i hockeyallsvenskan?

   • Hur vet du att jocke är bättre i än bellissimo i det långa loppet när ingen har sett bellissimo på ES nivå ? När ES har dragit igång och det har spelats ett antal matcher då får vi svaret.

    • Mitt enkla svar är ju att vi fick en ganska tydlig bild i kavlserien förra säsongen. Bellisimo var riktigt bra i grundserien men när motstånddet blev bättre blev han sämre samtidigt som Lundström vandrade andra vägen och blev den kugge som Timrå behövde för att kvala sig kvar. Hockey VM i all ära, att göra det bra under perioder i en turnering som sträcker sig över ett par veckor är inte ett smart sätt att värdera spelare, ser redan effekterna av sådan scouting i Modo på Starkbaum.

 1. fastnade på en denna mening ” det ska bli spännande att se nyfövärvet Robin Persson som kom till Timrå IK inför säsongen från Linköping där han hade en poängmässigt tung säsong. Kanske får han en nystart i Medelpad.” Robin persson är ju en defensiv back, inte en offensiv, jobbart hårt och har inte några vidare offensiva skills. Att han då hade en poängmässigt tung säsong stämmer inte enligt mig, En defensiv back ska ju inte göra mycket poäng utan se till att försvaret bli bättre. Han hade däremot en tung säsong på +/- statistiken där han hade -11. och dom 2 föregående säsongerna hade han +9 och +5.

  • En defensiv back har i regel inte mycket poäng under en säsong, helt rätt. Dock kan en statistik på -11 i regel aldrig pratas bort fast tillhör man en trupp som går ordentlig kräftgång under hela säsongen kan en rejäl minusstatistik bli lite fel sett till vart en spelare brukar ligga.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.