Ett lag om dagen – Plats 7

2

Elitseriesäsongen närmar sig med stormsteg och den ena sajten efter den andra släpper sina genomgångar av elitserielagen. Här på Pucksnack.com kommer ni att kunna läsa vår genomgång av elitserielagen i våran serie “Ett lag om dagen – En serie i tolv delar”.

Vi har även kontaktat 12 hockeyjournalister, en i varje stad som har ett elitserielag, för deras kommentarer kring just det aktuella laget. Lagen kommer inte i bokstavsordning utan efter den placering vi anser att laget förtjänar sett till förluster, nyförvärv och tidigare insatser i Elitserien/Hockeyallsvenskan.

Vår analys av Linköping HC
Linköping HC har haft ett par tunga säsonger med stjärnor som inte levererar, tränare som fått sparken och supportrar som tvingat sig in i spelargångar mm. Roger Melin har återvänt till klubben han så framgångsrikt tog upp och etablerade i eliten och jag tror att vi kommer att få se ett helt annat LHC den här säsongen. Ett nytt, yngre, hungrigare LHC som vill vinna varje match och inte viker ner sig. Melin har verkligen gjort en rockad i laget, han har gjort sig av med gamla spelare som trott att det bara varit att casha in och varit tydlig med varför de fått lämna, han har ersatt dessa med spelare som Mattias Weinhandl, Simon Hjalmarsson, Eric Himmelfarb och de hungriga samt regerande svenska mästarna Jonatan Nielsen och Christopher Fish som var en stor del i LHC J20´s guld i JSM i våras. Räkna med att det blåser nya vindar i LHC.

Det är en sund mix av  ålder och rutin i målvaktsparet där den ständiga ”tvåan” Andreas Andersson anslutit från Hv71 och kommer att ge Christian Engstrand en rejäl match om första spaden. Det är svårt att sia om vilken målvakt som kommer att stå flest matcher i år men jag håller ändå Engstrand som given etta här.

Likt målvaktsidan finns det även på backsidan en sund mix av ålder och rutin. Kvar finns försvarsgeneralen Magnus Johansson, lagkapten och mentor för spelare som Jonatan Nielsen och Mattias Bäckman. Daniel Rahimi har anslutit och kommer garanterat smälla på i sargerna i vinter och göra det jobbigt för anfallande forwards. Nu är det dags för Mattias Bäckman att ta nästa kliv i karriären och här sätter jag ett utropstecken.

Det ser riktigt bra ut för östgötarna på papperet men som vi alla vet så är inte det man har presterat det viktigaste utan det är VAD man presterar framåt som betyder något och här har Roger Melin tänkt till. Man har fått hem Mattias Weinhandl, man har värvat in Eric Himmelfarb från Rögle BK, Simon Hjalmarsson från Luleå och Roger plockade själv med sig Johannes Salmonsson från AIK. LHC har även kvar Carl Söderberg, Andreas Jämtin, Robin Figren och Sebastian Karlsson vilket gör att vi inte räknar ut östgötarna helt och hållet. Slutspel? Absolut, plats 7, sen då? Kan det bli en ny finalserie i Cloetta Center? Mycket möjligt!

[box_dark] John Senewiratne. John Senewiratne var redaktör för tidskriften Sydasien mellan 2008 till 2010. I grunden är han sportjournalist och har arbetat på några av Sveriges största sportredaktioner som Sportbladet (Aftonbladet), Dagens Nyheter, GT/Expressen och Göteborgs Posten. För närvarande har han sadlat om till tv-journalist på 24Corren i Linköping där han förutom att vara sportredaktör även är programledare för ett hockeyprogram. John finns även på twitter [/box_dark]

Om man ser till hur Linköping har värvat, tycker du att det finns en balans mellan vad klubben har förlorat och vad som har kommit in?
JS:
Då menar du alltså om jag tror att laget är lika bra/dåligt som det var förra året. I så fall är svaret ett stort: det hoppas jag verkligen inte. Med facit i hand var fjolårslaget för snett komponerat med för många offensiva spelartyper kontra tränarens spelfilosofi, en ojämn målvakt och för många spelare med dålig karaktär. Samtidigt som många av spelarna underpresterade. Årets lag är rejält ommöblerat och bjuder på en del på förhand osäkra kort – kryddat med en spelare som kan komma att dubbla tjeckernas (tillsammans) poängskörd förra säsongen – Mattias Weinhandl. LHC:s eventuella framgång ligger på hans axlar. Och på att målvakterna levererar… I övrigt: LHC har värvat på pappret ganska intressant med Salmonsson, Himelfarb, Rahimi (som jag tror blir publikfavorit) o.s.v, men det känns ändå som en högst osäker säsong.

Vem blir årets utropstecken i Linköping?
JS: Svaret på den frågan måste bli Robin Figren som i rätt omgivning är elitseriens mest finurliga spelare. Dock finns risken att han blir en ny Patrick Zackrisson för LHC, det vill säga den eviga talangen som måste till KHL för att slå igenom… Känns som ett vanligt fenomen för unga spelare i Cluben. Jag hoppas även att målvakten Christian Engstrand visar att tre coacher haft fel som inte gett honom chansen som förstamålvakt.

Om du fick välja en spelare i dagens elitserie att värva till Linköping, vilken spelare hade det blivit då?
JS: Johan Davidsson. Alla dar i veckan. Ledare, poängplockare, grovjobbare och sist men inte minst – bra attityd både på isen och utanför. Mest för attityden utanför. LHC skulle behöva en sån ambassadör för att kunna släppa kylskåpet lite då och då…

Vilket lag vinner Elitserien?
JS: Jag har alltid och kommer förmodligen alltid att förbli en usel tippare (tippade Brynäs till KS förra säsongen). Men jag säger att HV joggar hem det i år.

[box_tip]
1. Skellefteå AIK
2.
3. Modo Hockey
4.
5. Brynäs IF
6. Luleå HF
7. Linköping HC
8. Frölunda
9. AIK
10.
11.
12. Rögle BK
[/box_tip]
Klicka på respektive lag för att se genomgången.

För mer info om LHC:
LHC Officiell
LHC´s trupp på EP

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

2 Kommentarer

  1. Jag skulle också lyfta fram juniorerna man har i truppen. Jonatan Nielsen är blivande storback. Christopher Fish visade redan förra säsongen vilka kvalitéer han besitter. Linus Hultström var ett utropstecken i IKO förra säsongen och dominerade i J20-slutspelet. Nermark är bofast i landslaget och kommer med förtroende bli den center som Lindhagen kanske inte var förra säsongen, lägg där till juniorerna som hugger underifrån. Blir det inte SM-final i år så lär det bli det inom loppet av ett par säsonger.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.