Ett lag om dagen – Plats 6

5

Elitseriesäsongen närmar sig med stormsteg och den ena sajten efter den andra släpper sina genomgångar av elitserielagen. Här på Pucksnack.com kommer ni att kunna läsa vår genomgång av elitserielagen i våran serie “Ett lag om dagen – En serie i tolv delar”.

Vi har även kontaktat 12 hockeyjournalister, en i varje stad som har ett elitserielag, för deras kommentarer kring just det aktuella laget. Lagen kommer inte i bokstavsordning utan efter den placering vi anser att laget förtjänar sett till förluster, nyförvärv och tidigare insatser i elitserien/Hockeyallsvenskan.

Vår analys av Luleå

Luleå vann förra säsongen grundserien med fem poängs marginal och stod under hela grundserien för en solid defensiv. Man släppte in överlägset minst mål utan att för den delen tumma på offensiven och var i ärlighetens namn ett av få positiva glädjeämnen i Elitserien förra säsongen. Receptet stavas självklart Jonas Rönnqvist och hans tänk kring hockey, organisation och ledarskap. När Rönnqvist kom från Almtuna till Luleå och tog med sig Elias Fälth som han sedan gav ett stort ansvar var det rätt många som muttrade men nu, ett par säsonger senare, så har HockeyAllsvenskan producerat kvalitativa spelare i parti och minut till Elitserien. Även om han kanske inte inledde den trenden så är det åtminstone han och Luleå som lyckats med det med bäst utdelning.

Förra säsongen blev det respass mot kvartsfinalspecialisten AIK och det var högst förvånanden – då. Börjar man syna det lag som Luleå hade förra säsongen så är det åtminstone en sak som är uppenbar för mig. Man hade ett typiskt grundspelslag som över tid kunde leverera bra resultat, men i slutspelet saknade man sk. ”clutchplayers” som kunde gå in och avgöra matcher, jag tänker inte närmast på att göra mål eller slå den perfekta passningen, istället tänker jag på spelare som kunde gå in och på något sätt ändra matchbilden. det tycker jag mig se i år.

Visst, det är bra spelare som lämnat och kanske mindre namnkunniga som anslutit men på det hela taget så är det ett bättre LAG som Luleå ställer på banan i år. Hajpade Linus Klasen är förstås en klassvärvning, det innebär dock inte succé per automatik. Det känns som om Linus Klasens succé eller fiasko ligger i hans egna händer, för honom måste allt handla om inställning. I övrigt har man fått in tydliga rollspelare i Robin Jacobsson, Anton Hedman, Linus Persson, Niklas Fogström och inte minst Jens Jakobs, på egen hand inga märkvärdiga spelare men i ett lag bidrar dem med det man vill. Lägg där till potentiella poängmaskiner som Toni Koivisto och Kim Hirschovits så är det självklart att Luleå blir att räkna med. Det kan förstås låta konstigt men det nyförvärvet som jag tror kan göra en enorm skillnad är Karl Fabricius. Han är antagligen än av Sveriges mest ouppskattade landslagsspelare och han är tillbaka i Luleå, klubben han älskar och med erfarenheterna från KHL blir han en extra tillgång – en sann Luleåkille (eller ja, Avan). Med sin oömma spelstil och hjärta för klubben så är det självklart en tillgång på isen så väl som i omklädningsrummet.

Man får heller inte glömma att man fått behålla väldigt mycket bra från förra säsongen. Nydraftade Daniel Gunnarsson spår många en lysande framtid. Jag såg en av internmatcherna i Minnesota nyligen och man måste säga att det är ett guldkorn som Luleå har här, givetvis en blivande storback om han fortsätter utvecklas på samma sätt som hittills. På tal om Minnesota, Johan Gustafsson var fantastisk förra säsongen och han lär bli bättre i år. Johan Fransson börjar bli ålderman och hans rutin är förstås viktig, bröderna Cam och Chris Abbott återförenas igen och Niklas Olausson lär bli ännu bättre i år.

Luleå vinner inte grundserien i år, det är jag tämligen övertygad om. Däremot är det mitt förstaval när det kommer till frågan om vilket lag som vinner SM-guldet i vinter – i hård konkurrens med Skellefteå. Jag är lite kluven där – än så länge.

[box_dark]

Jimmy Stålnacke är ett välkänt ansikte när det kommer till hockeyn i norr. I sin blogg bevakar han allt från Division 1 till Elitserien som rör Norrbotten och tillhör dessutom den bloggare som tillsammans med några till står för majoriteten av alla avslöjanden. Han har förutom en gedigen hockeykarriär också skymtats i så väl Aftonbladet som självklart NSD som journalist.

[/box_dark]

Om man ser till hur Luleå har värvat, tycker du att det finns en balans mellan vad klubben har förlorat och vad som har kommit in?

– Oj, det känns som att Luleå verkligen har ändrat strategi. Man har tappat spelare som man vet exakt vad man får av och man har ersatt dem med muskler, tyngd och killar som kan bryta mönstret. Det är en intressant säsong som väntar för klubben och personligen känner jag att man har tänkt rätt, om man nu kan få kreatörerna och muskelbergen att smälta in i systemet och samtidigt få/kunna utnyttja sina spetsegenskaper. Så balansmässigt ligger man väl inte i fas sett till fjolåret, men det är ju också det som är tanken.

 

Vem blir årets utropstecken i Luleå?

– Jag är lite svag för Robin Jacobsson, även om jag direkt ska erkänna att jag inte har sett honom vid så många tillfällen. Men han har rätt attityd, en grym fysisk och står för en del av det som saknades i laget i fjol. Jag tror han kan bli en publikfavorit och att han redan i debutsäsongen kan få sitt brejk i elitserien. Även Daniel Gunnarsson kan få sitt riktiga genombrott. Han klev fram mer än förväntat i fjol men nu kommer man mest troligt att ge honom ett stort offensivt förtroende och som det ser ut i dagsläget är det han som ska ersätta HV-flyktade Elias Fälth. Fast än är det inte seriepremiär och innan dess kanske man hinner landa en offensiv back, men jag hoppas de ger Gunnarsson chansen att ta ytterligare ett steg i sin utveckling. Fungerar det inte finns ju möjligheten att värva ända fram till 31 januari.

Om du fick välja en spelare i dagens elitserie att värva till Luleå, vilken spelare hade det blivit då?

– Jag är löjligt förtjust i Elias Fälth och hade jag varit sportchef i Luleå Hockey hade jag direkt ringt upp Fredrik Stillman och sagt att han får sätta honom på bussen upp till Norrbotten igen. Kosta vad det kosta vill. Skämt å sido, jag tror att tappet av Fälth kan bli kännbart även om man inte ska överskatta betydelsen av en offensiv back. Det går trots allt att spela power play med fyra eller fem forwards i uppställningen. Så jag ändrar nog mig och säger Pierre-Edouard Bellemare. Han står för allt det som Jonas Rönnqvist söker och dessutom gör han en del poäng och mål. Och det sistnämnda är inte Luleå direkt kända för att ha lätt för att göra.

Vilket lag vinner elitserien?

– Jag säger Skellefteå. Och nej, jag kan inte motivera mitt val. Att tippa elitserien är som att spela på lotto.

[box_tip]
1. Skellefteå AIK
2.
3. Modo Hockey
4.
5. Brynäs IF
6. Luleå HF
7.
8. Frölunda
9. AIK
10.
11.
12.
[/box_tip]

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

5 Kommentarer

 1. OK. Två saker till att börja med.
  Sjätteplatsen kommer många reagera på. För lågt säger tycker dom. Jag är inte så säker jag. Det kommer vara lika hårt däruppe som (numera) vanligt i ES, så en sjätteplats kan innan match ha varit en andra plats, och tvärtom. Bra tänk där…

  Och SM-guld…? Hypa oss inte för vad ni än gör. Luleå håller inte för favvotryck. Det där är samma som med Färjestads väggar. Det bara sitter där och favoritskap. Det gillar inte våra väggar. Sen att möta lilla aik i final? Dom spelar inte final i år igen.

  Hela förra säsongen skrek vi, eller i alla fall jag om PLAN B men Rönken han bara stod och tuggade toy med armarna i kors. ”Killarna vet vad dom ska göra” sa han. Jo det visste dom förvisso men det räckte inte till när samma sak gjorts till förbannelse och att tro att vi målar nu med 30 kvar när föregående 59,30 inte gett resultat… Ja det fattar ju vem som helst att trolleri, det rör det sig inte om.

  Nu däremot med värvade kilon och till viss del spetskunskaper så finns det hopp och tro om en plan B. Det är ganska tydligt att tänket är något annorlunda den här säsongen. Något, för att få Rönken att erkänna en plan B eller annat tänk är som att lugga Tomas Ros. Det går inte.

  Elias Fälth fick mycket förtroende och spelade upp sig ganska omgående till halv kultstatus. MEN. Det var en mogen kille med en hel del isrutin ovh så himla förvånad var jag inte. Dock kommer han nu säkerligen att sakna Luleå mer än vi kommer sakna Elias. Dock Elias. Tack för alla matcher på HK-läktaren där Du vid skada gav en helt annan bild av matchen än en vanlig normal (?) åskådare kan se.

  Lagsammansättningen diskuteras livligt och främst då Klasens kompisar. Jag tänker inte bygga kedja men ser otaliga kombinationer som skulle kunna avgöra och vara det där vi saknade mot AIK i kvarten. Det känns tryggt.

  Gunnarsson kommer äga i vinter. Fogström blir nyttig som fan, Klasen kommer ge oss gråa hår men vi kommer att le när vi sliter dom. Jacobsson inte bara ser tung ut. Han ÄR tung. Fråga Olausson som i sin tur kommer blomma ytterligare. Jens Jacobs vet jag för lite om men i LInus Persson ser jag en parallell till Elias Fälth. ES när Du är redo! han är redo. Be sure, be there… Och med Eliseriens bästa (?) trevligaste målis i JG har vi en härlig säsong att se fram emot.

  Kul att någon tror på Luleå för en gångs skull. Finaltipset känns hedrande och den givna slutspelsplatsen (iom pl 6) kanske även den hedrande. För många kommer tippa och Luleå kommer tippas nå en slutplacering i stort sett överallt.

  Typ svarat, eller…???

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.