Ett lag om dagen – Plats 12

3

Elitseriesäsongen närmar sig med stormsteg och den ena sajten efter den andra släpper sina genomgångar av elitserielagen. Här på Pucksnack.com kommer ni att kunna läsa vår genomgång av elitserielagen i våran serie “Ett lag om dagen – En serie i tolv delar”.

Vi har även kontaktat 12 hockeyjournalister, en i varje stad som har ett elitserielag, för deras kommentarer kring just det aktuella laget. Lagen kommer inte i bokstavsordning utan efter den placering vi anser att laget förtjänar sett till förluster, nyförvärv och tidigare insatser i Elitserien/Hockeyallsvenskan.

Vår analys av Rögle BK
Ingen trodde nog att Ängelholmarna skulle ta klivet upp redan i år men Rögle har överraskat förut. Det var dock inte helt enkelt för laget att ta sig upp till svensk hockeys finrum, det blev först förkval till kvalserien innan de fick kvala till elitserien mot lag som Timrå IK, Djurgården Hockey mfl. Väl tillbaka i elitserien skedde stora förändring i laget, man gjorde sig av med icke önskvärda spelare och plockade in hela 9! nyförvärv, däribland elitseriebekantingen Martin Gerber som representerat både Färjestad BK och Växjö Lakers. De få spelare som är kvar i laget kommer inledningsvis att leva på känslan och adrenalinet av att spela elitseriehockey igen men när mörka november kommer så kommer även verkligheten ikapp, för att Rögle ska ha en chans att hänga kvar och undvika kvalserien behöver nyförvärven leverera från start, det är jag osäker på om dom kommer att klara. Därav vår bottenplacering av RBK.

Målvakterna kommer att få dra ett stort lass i vinter. Gerber är känd att leverera och en stor del till att även Växjö finns kvar i elitserien, Johan Fransson var bra förra säsongen, han var med om avancemanget i våras men Gerber är den uttalade ettan här.

Backsidan ser något svag ut. Truppen överflödar inte direkt med högerskyttar utan den enda högerskytten i truppen är nyförvärvet Tom Preissing. Den stora frågan är om Lasse Kukkonen kommer att kunna vara den gigant alla räknar med att han ska vara. Martin Strbak har återvänt, äldre och långsammare vilket gör att han inte är det första alternativet man tänker på när det kommer till att sätta igång ett anfall eller skapa tryck i PP. Daniel Sondell var bra förra säsongen, hoppas han fortsätter på inslagen väg. Alexander Bonaksen, Viktor Panelin Borg och Jesper B Jensen är alla intressanta spelare och det ska bli skoj att se vad de kan uträtta i vinter.

Framåt ser det lite bättre ut, spelare som Mike Iggulden, Mathias Tjärnqvist och Fredrik Warg är alla drivna spelare som fortfarande har suget att vinna titlar, detta kommer att smitta av sig men frågan är om Rögle kommer att orka kriga en hel säsong match efter match för vad man än säger så skiljer det mycket i tempo och teknik mellan elitserien och allsvenskan. Det gäller att röglespelarna hela tiden är medvetna om detta och inte nöjer sig med att bara kommit upp till elitserien utan krigar för att hålla sig kvar annars räcker det inte med namn som Iggulden, Gerber, Tjärnqvist, Preissing utan även doldisarna Brithén, Everberg, Barta mfl måste leverera.

[box_dark]Daniel Rooth, Nyhetschef och hockeykrönikör (mest Rögle) på Helsingborg Dagblads sportredaktion. Daniel finns på twitter. [/box_dark]

Om man ser till hur Rögle har värvat, tycker du att det finns en balans mellan vad klubben har förlorat och vad som har kommit in?
DR:
Nej… Laget är ju, av logiska skäl efter avancemanget, kraftigt förstärkt. Tre önskvärda spelare (Hampus Lindholm, Eric Himelfarb och Alexander Johansson) har tappats – nio nya har köpts in. Och Rögle har värvat riktigt intressant, tycker jag.

Vem blir årets utropstecken i Rögle?
DR:
Ted Brithén. Han har i alla fall verktygslådan, ödmjukheten och hängivenheten som krävs för att gå långt.

Om du fick välja en spelare i dagens elitserie att värva till Rögle, vilken spelare hade det blivit då?
DR:
Rögle vill bygga ett hemvävt, skridskostarkt och kreativt lag – och tanken är att de egna, talangfulla juniorerna ska armbåga sig in efterhand. Simon Hjalmarsson (nu i Linköping) är både en begåvad lirare och har spelat i Rögle, så det hade varit en passande förstärkning.

Vilket lag vinner Elitserien?
DR:
Det gör Skellefteå AIK

[box_tip]
1. Skellefteå AIK
2.
3. Modo Hockey
4.
5. Brynäs IF
6. Luleå HF
7.
8. Frölunda
9. AIK
10.
11.
12. Rögle BK
[/box_tip]
Klicka på respektive lag för att se genomgången.

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

3 Kommentarer

  1. Där tror jag (och hoppas) ni tippat riktigt galet! Det skrivs att det är stor skillnad på tempo och teknik.. Jo.. Så är det säkert. Tempot är LÄGRE i ES (vilket gynnar snabba Rögle) medan tekniken är bättre (i ES). Tror Rögle pinnar ett par 3 steg minst upp i tabellen med hjälp av just sin fart och fläkt!
    Om inte av annat så hoppas jag spelarna blir peppade av de rusktigt snygga nya dräkterna 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.