Ett lag om dagen – Plats 5

6

Elitseriesäsongen närmar sig med stormsteg och den ena sajten efter den andra släpper sina genomgångar av elitserielagen. Här på Pucksnack.com kommer ni att kunna läsa vår genomgång av elitserielagen i våran serie “Ett lag om dagen – En serie i tolv delar”.

Vi har även kontaktat 12 hockeyjournalister, en i varje stad som har ett elitserielag, för deras kommentarer kring just det aktuella laget. Lagen kommer inte i bokstavsordning utan efter den placering vi anser att laget förtjänar sett till förluster, nyförvärv och tidigare insatser i elitserien/Hockeyallsvenskan.

Vår analys av Brynäs IF

Många var vi som skrattade inför förra säsongen när Brynäs tränare Tommy Jonsson sa att Brynäs IF skulle vinna SM Guld. Tommy som var ny huvudtränare i elitserien, vilken rutin och erfarenhet hade han egentligen av att leda ett lag på egen hand? Detta tillsammans med ett svagt målvaktspar i Johan Holmqvist och Niklas Svedberg var nog den största anledningen till att vi alla skrattade. Föga anade vi hur sammansvetsade laget faktiskt var och hur hårt de verkligen trodde på att de skulle vinna SM Guld. Så här med facit i hand var vi nog rätt många som stod där med lång näsa i våras. Artikel efter artikel har avlöst varandra och jag kan inte minnas en SM Final som dragit så mycket medial uppmärksamhet som just fjolårets mellan Brynäs IF och Skellefteå AIK. Allt ifrån anklagelser om filmning till tränare som bråkar med motståndarpubliken.

Som vanligt när ett lag har vunnit SM Guld så försvinner viktiga spelare till bättre ligor och det gäller att sportcheferna tidigt är på tårna för att hitta de där guldkornen att ersätta dom med. Brynäs sportchef Michael Sundlöv är känd för att våga gå sin egen väg, det var bl.a. så man hittade Niklas Svedberg som kom till Brynäs inför säsongen 10/11 och Brynässupportrarna undrade vad man skulle med honom till. Sundlöv har haft ett tungroddat jobb inför säsongen efter förlusterna av Jakob Silfverberg, Mattias Ekholm och nyss nämnde Niklas Svedberg men återigen visar Sundlöv vilken skärpa han har och har lyckats knyta till sig den aggressive Andreas Thuresson, pucktrollaren Johan Harju och skandalomsusade Robin Rahm. Just värvningen av Robin Rahm gillar jag, vilket annat lag hade överhuvudtaget vågat att signa Rahm efter dopingsskandalen?

Målvaktssidan är lagets svaghet som jag ser det, hur hungrig är egentligen ”Honken” och hur lång tid kommer det att ta för Robin Rahm att anpassa sig och hitta tempot efter två års avstängning? Trots allt ser jag i dagsläget ”Honken” som given etta.

Backsidan har inte genomgått några större förändringar utan känns överlag stabil och livsfarlig från offensiv blå. Jag höjer dock ett finger för Simon Löf kommande säsong. Det är dags att talangen tar klivet fullt ut nu och blir den back Brynäs och Sundlöv vet att han kan bli.

Framåt känns tappet efter bl.a. Silfverberg, det gäller att Harju, (ja jag ser Harju som ersättare för Silfverberg) kommer igång efter en tung säsong i Luleå och visar att han fortfarande har ett magiskt pucksinne för räkna med att det annars finns en hel del hugriga juniorer som knackar på underifrån. Andreas Thuresson kommer att tillföra elakhet och motståndarbackarna kommer att få det jobbigt med honom i vinter.

Brynäs trupp känns trots allt stabil, de kommer vara ett hårt arbetande lag även i år. Dock kommer förlusterna av bl.a. Silfverberg och Ekholm att märkas men  kan de undvika hybrisen som ett SM Guld ofta medför så kan det bli en kul vinter igen för Gävleborna, kanske får vi en repris på fjolårets heta finalserie.

 

[box_dark]Magnus Hägerborn. Journalist Gävle Nyhetsbyrå,hockeyskribent och filmfantast som tidigare drev Bäckisbloggen, en blogg med fokus på Nicklas Bäckström under hans första säsong i NHL. Magnus finns även på twitter [/box_dark]

Om man ser till hur Brynäs har värvat, tycker du att det finns en balans mellan vad klubben har förlorat och vad som har kommit in?
MH:
Att tappa spelare som Silfverberg, Ekholm och Svedberg är förstås inte som att tappa vem som helst – men Brynäs och Micke Sundlöv har haft en förmåga att hitta de oslipade diamanterna förr och kan mycket väl ha gjort det nu också. Andreas Thuresson är spännande, Johan Harju måste ju ha mer att ge och i en ny miljö kan det smälla till och Robin Rahm är ju ett ytterligt typexempel på den fräcka rekryteringsidé som Brynäs använder sig av. Sundlöv och hans team tänker utanför boxen. Så – visst finns det balans.

Vem blir årets utropstecken i Brynäs?
MH:
Calle Järnkrok. Han har order från NHL att bygga på sig muskler, lyder förstås det – och kommer att vara lika smart och skicklig men ännu starkare.

Om du fick välja en spelare i dagens elitserie att värva till Brynäs, vilken spelare hade det blivit då?
MH:
Bud Holloway, Skellefteå. För att alla lag behöver en sådan målskytt och poängplockare. Men kanske skulle ärligt talat en sån som Magnus Nygren, Färjestad, behövas ännu mer. Han skulle bli mycket viktig i Brynäs, som möjligen saknar en back med grymt skott som kan göra motståndarna stor skada inte minst i powerplay

Vilket lag vinner Elitserien?
MH:
Det gör Skellefteå

 

[box_tip]
1. Skellefteå AIK
2.
3. Modo Hockey
4.
5. Brynäs IF
6.
7.
8. Frölunda
9. AIK
10.
11.
12.
[/box_tip]
Klicka på respektive lag för att se genomgången.

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

6 Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.