Ett lag om dagen – Plats 8

3

Elitseriesäsongen närmar sig med stormsteg och den ena sajten efter den andra släpper sina genomgångar av elitserielagen. Här på Pucksnack.com kommer ni att kunna läsa vår genomgång av elitserielagen i våran serie “Ett lag om dagen – En serie i tolv delar”.

Vi har även kontaktat 12 hockeyjournalister, en i varje stad som har ett elitserielag, för deras kommentarer kring just det aktuella laget. Lagen kommer inte i bokstavsordning utan efter den placering vi anser att laget förtjänar sett till förluster, nyförvärv och tidigare insatser i Elitserien/Hockeyallsvenskan.

Vår analys av Frölunda

Det är lite ”do or die-läge” för Kenta Johansson. Nu måste han leverera ett reslutat i Göteborg, annars lär han ryka rätt omgående. Jag skulle inte bli förvånad om tålamodet är så pass kort för den gode ex-Djurgårdaren att det räcker med ett underpresterande Frölunda under de 15 första matcherna för att hans plats kommer ersättas, men med det sagt så innebär inte det per definition att Frölunda kommer gå dåligt.

Snacket på förhand har självklart kommit att handla om alla spelare som lämnat. Att tappa en av sina målvakter under Silly Season är tungt, att tappa båda sina målvakter är så gott som omöjligt men det lyckades Frölunda med. Man kan skylla på en massa utomstående faktorer, men självklart borde föreningen varit så pass medvetna om situationen att man borde ha jobbat förebyggande med att den här situationen kunde uppstå. Hur som helst, Julius Hudacek är ett bra val och Gailbraith är ingen katastrof heller så skiter det sig för Frölunda så kommer det inte att bero på målvakterna, det är jag tämligen övertygad om.

Doug Lynch är en spelare som kommer bli nyttig för Frölunda. Han har tuffhet, kan producera poäng och har nödvändig rutin. Backsidan är för övrigt också en ligans bästa sett till bredd, nytänk och rutin. Lyfter ett varningens finger för Oliver Bohm och för Viktor Svedberg är det dags att ta nästa steg, vilket han också lär göra.

Tappet av Fredrik Pettersson är betydligt tyngre. Han var kanske den spelare som förra säsongen visade mest hjärta i sitt spel, såväl i landslaget som i klubblaget, tillsammans med Joel Lundqvist. Man kan ersätta kvalité men det är svårare att ersätta klubbkänsla och hjärta. Nu har man fyllt på med spelare som definitivt kommer höja nivån. Fabian Brunnström kommer bli lagets stora stjärna. Han fattar begreppet hockeyspelare och är dessutom ett proffs på alla sätt efter flera år i NHL. Vi minns honom gärna som en poängspruta från tiden Färjestad men under sina år i USA så har utvecklat sitt defensiva spel, om än inte tillräckligt för att stanna kvar i NHL.

Dick Axelsson. Han är en historia för sig. Om Fabian Brunnström är en hockeyspelare på alla sätt som man som tränare och fans önskar så är Axelsson hans raka motsats. En glidare som gör lite som han vill, när han själv vill. Han glänser rejält när han är på det humöret men kan lika gärna vara dödsstöten för ett lag som inte mår bra, eller inte lyckas.

Kan Kenta tämja Axelsson? 

Inte en aning, men räkna med rubriker kring den mannen i vinter – oavsett

[box_dark]Henrik Leman är frilandsjournalist som följt Frölunda under många år och som till vardags bloggar om Frölunda, men också annan Göteborgs-relaterad sport på sin blogg ”Lemans Sportsnack” [/box_dark]

Om man ser till hur Frölunda har värvat, tycker du att det finns en balans mellan vad klubben har förlorat och vad som har kommit in?

HL: Ja, förhållandevis. Så gott det går, för att vara en svensk Elitserieklubb med en plats i näringskedjan långt under NHL och en bra bit även under KHL.
Jag tycker Frölunda försökt, gjort vad man kan. Det går inte att begära att man ska hitta en Frederik Andersen varje år, men man var snabbt ute och högg på Julius Hudacek som lovade gott i Södertälje – förstod direkt vad som förmodligen skulle hända med Andersen och Magnus Hellberg (NHL).

Backsidan kändes stark även med en flyktad Patrick von Günten, men Frölunda var även här förberett och hade scoutat Doug Lynch som borde kunna vara nyttig. Ett tapp framåt går aldrig ersätta: Det är Fredrik Petterssons hjärta. Men att ro hem en spelare som Fabian Brunnström när ”Freddan” och Mika Pyöräla KHL-lämnat måste ses som lite av en bedrift, och kanske, kanske, kanske är det dags för Dick Axelsson att mogna och på mer regelbunden basis visa sin talang. Betyg sätter vi först i mars/april, men Frölunda har verkligen gjort vad man kan begära, och på papperet har klubben agerat rätt vettigt, tycker jag. Det ska vara den där tredje Axelsson då, men Kenta Johansson har säkert en plan…eller?

Vem blir årets utropstecken i Frölunda?

HL: Julius Hudacek

Om du fick välja en spelare i dagens Elitserie att värva till Frölunda, vilken spelare hade det blivit då?

HL: Kanske tråkigt men Calle Järnkrok i Brynäs. Fantastiskt skicklig center som producerar, får saker att hända men ändå har koll på spelet i egen zon. Ja, jag vet, jag kallade honom Calle Rivaldo förra säsongen. Har inte glömt. Men nu tänker jag på Calles spelmässiga kvalitéer. Han hade väl fått göra avbön.

Vilket lag vinner Elitserien 12/13?

HL: Det gör nog Skellefteå. Men det känns öppet som tusan. Som vanligt, va?

För mer info om Frölunda HC, besök klubbens hemsida.

Pucksnack.com tippar Elitserien 12/13

[box_tip]
1.
2.
3. Modo Hockey
4.
5.
6.
7.
8. Frölunda
9. AIK
10.
11.
12.
[/box_tip]
Klicka på respektive lag för att se genomgången.

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

3 Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.