Ett lag om dagen – Plats 3

13

Elitseriesäsongen närmar sig med stormsteg och den ena sajten efter den andra släpper sina genomgångar av elitserielagen. Här på Pucksnack.com kommer ni att kunna läsa vår genomgång av elitserielagen i våran serie ”Ett lag om dagen – En serie i tolv delar”.

Vi har även kontaktat 12 hockeyjournalister, en i varje stad som har ett elitserielag, för deras kommentarer kring just det aktuella laget. Lagen kommer inte i bokstavsordning utan efter den placering vi anser att laget förtjänar sett till förluster, nyförvärv och tidigare insatser i elitserien/Hockeyallsvenskan.

Vår analys av Modo

Modo gick in med skyhöga förväntningar i ligaspelet förra säsongen. Markus Näslund, Ulf Samuelsson, Peter Forsberg, ja listan kan göras oändlig med fina namn som anslöt. Dessutom flera riktigt tunga namn som exempelvis Dick Axelsson. Mycket ståhej över nästan ingenting visade det sig, visserligen gick man till slutspel men väl där blev det knappt spännande mot Skellefteå.

I år är det en helt annan visa, menar jag. Visserligen får man fortfarande skit, denna gång handlar det om lagets alla utländska spelare vilket man också till viss del kan förstå, men alla som gnäller missar också att man lyfter upp flertalet juniorer till A-truppen. problemet är inte att man tar in utländska spelare, problemet uppstår när mediokra artistspelare tar bort potentiella utvecklingsplatser i en A-trupp och dessutom kostar enorma summor, så är inte fallet i Modo. Från klubbens framgångsrika J20 förra året lyfter an upp tre spelare som definititvt är färdigt med juniorhockey, lägg där till en handfull spelare som exempelvis Gustav Possler och Erik Nyström som säkert kommer att låss om platser redan den här säsongen.

Förvärven som Markus Näslund gjort håller överlag en väldigt jämn och hög nivå. Alla erbjuder spetskompetens, alla kommer dessutom in och höjer lagets usla lägstanivå från förra säsongen. Det finns också en del chansningar i Näslunds lagbygge. Mario Kempe får en sista chans att visa att han är en spelare för Elitserien, något han misslyckades med rejält förra säsongen. Peter Öberg har lirat HockeyAllsvenskan de senaste säsongerna och även om han är spelare med hjärta som sliter och slänger så får man ändå sätta ett litet frågetecken kring hur hn kommer kunna bidra när vi inte talar om boxplay med Samuel Påhlsson.

Mitt utropstecken lägger jag på herr Dave Spina. Känns som en irrationell och väldigt spännande spelare som kan bjuda på rätt mycket godsaker. Även Oscar Alsenfelt kan komma att bli den där jokern som inte funnits i Örnsköldsvik på flera år. Men det finns många fler som kommer stå ut i Modo den här säsongen, och det är också ett krav som man måste få sätta på Modo. Ett väldigt slätt lag förra säsongen, i år måste någon eller några stå ut förra att det ska bära till framgång och det är precis det jag tror att dem gör. Alla lagdelar känns stabila och det är ett perfekt recept för en bra grundserie.

[box_dark]Jon Häggkvist är välkänt ansikte när vi snackar hockey och Modo. Till vardags sportjournalist på Örnsköldsviks Allehanda och även ena delen av duom som driver hockeybloggen Nätrassel. Vi ställde några frågor till Jon om årets upplaga av Modo Hockey.[/box_dark]

Om man ser till hur Modo har värvat, tycker du att det finns en balans mellan vad klubben har förlorat och vad som har kommit in?

JH: Nja, jag skulle inte vilja kalla det en balans – och för Modos del är det något bra. Laget har nämligen tappat ett antal spelare, men fyllt på med både fler och (på papperet) bättre. De har ett bredare material att jobba med den här säsongen och på så sätt väger den här truppen betydligt tyngre.

Vem blir årets utropstecken i Modo?

JH: Samuel Påhlsson. Inte för att jag tror att folk runt om i Sverige tror att han är dålig, men han kommer att vara extremt nyttig för Modo – och bättre än vad många tror. Han höll faktiskt NHL-klass den gångna säsongen. Frölundaiterna är väl de som kanske bäst förstår hans kapacitet utanför Ångermanland. Beskrivning: http://static.ak.fbcdn.net/images/blank.gif

Om du fick välja en spelare i dagens Elitserie att värva till Modo, vilken spelare hade det blivit då?

JH: Mattias Weinhandl. Nu har jag visserligen inte kunnat se honom spela så mycket under den tid han varit i Ryssland men det är en fantastisk sniper som garanterat hade gjort en bit över 30 mål bredvid Sundström och Skröder.

Vilket lag vinner Elitserien 12/13?

JH: Med risk för att bli dumförklarad: Jag tror att Linköping, som egentligen tycks sakna vinnarkultur, vinner. De har rensat ut en hel del ”barlast” och värvat nyttiga, och till stor del yngre, killar. Frågetecken för målvakterna dock.

För mer info om Modo, besök klubbens hemsida.

Pucksnack.com tippar elitserien 12/13

[box_tip]
1.
2.
3. Modo Hockey
4.
5.
6.
7.
8.
9. AIK
10.
11.
12.
[/box_tip]
Klicka på respektive lag för att se genomgången.

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

13 Kommentarer

 1. Knappt spännande mot Skellefteå? SAIK var förvisso bättre och gick rättvist vidare, men när det stod 2-2 i matcher så träffades Tollefsen underkant ribban vid ett likaläge och dryga fem minuter kvar. I kontringen som följde gjorde SAIK 2-1 och vann. Låt vara att det vore rejält orättvist, men det vette fasen om SAIK vänt matchserien med ett underläge i matcher med 3-2 som man var riktigt nära att hamna i.

  • Självklart kan man dividera fram och tillbaka i en massa ”tänk om-scenarier”. Hade man vunnit de fyra första matcherna så hade man gått till semifinal. Sanningen är snarare den att Modo misslyckades förra säsongen, och inte ens en ribba in hade inte räddat klubben från det.

 2. Hej Toni och tack för det jobb du gör!
  Du skriver i en kommentar at MODO misslyckades förra säsongen. Det håller jag inte med om. Målsättningen var att ta sig till slutspel och det lyckades. Att man sedan förlorade mot SAIK ser inte jag som ett misslyckande.

  • Hej Erik. Jag anser att det var ett misslyckande av en massa olika anledningar, sen är det säkert så att klubben kanske var nöjda med att bara ta sig till slutspel, men mina förväntningar på en klubb som Modo är betydligt högre. Sen tror jag inte att Näslund & Co satte sig och siktade in sig på att bli Topp 8 – det är vinnarskallar, dem ville vinna allt och deras förhoppningar var självklart mycket högre än så.

   • Som MODO-it uppskattar jag dina förväntningar på klubben! Eftersom klubben gick ner sig efter SM-guldet var jag nöjd med att vi äntligen kunde vända trenden och ta oss till slutspel! Jag ligger också lite lägre i mina förväntningar på nästa säsong än vad du gör. Det tar tid att få ihop ett lag som förändras så mycket från säsong till säsong. Jag tippar att MODO blir femma den här säsongen. Jag har inget emot om jag får fel och du får rätt :).

 3. Du har totalt fel när du påstår att MODO gick in med skyhöga förväntningar förra säsongen, sanningen är att de tippades hamna i botten av en samlad mediekår och experter, bla för att de ansågs ha en alltför tunn trupp….

  • Vi måste helt enkelt minnas saker helt olika här. Jag minns ett jävla ståhej kring organisationen, kring Uffe som ny tränare och kring förvärv som Dick Axelsson.

 4. Som alla andra konstaterat så tror jag ingen i organisationen känner att säsongen var ett misslyckande. Efter att ha spelat kvalserien så vore det direkt löjligt att sikta på semifinal eller högre, även om Modo givetvis helst vunnit kvarten när man väl var där.

  Tycker du inte att det är lite märkligt när alla Modo-iter är jättenöjda med säsongen, medan du tycker att den var ett misslyckade från Modos sida?

  Ja, SAIK kanske hade vänt ett 3-2underläge i matcher, men det var ”knappt spännande” är löjeväckande. Jag trodde på förhand att det skulle bli 4-0 i matcher till SAIK och var oerhört förvånad över hur pass jämt det blev till slut.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.