Ett Elitserielag om dagen – Plats 9

5

Elitseriesäsongen närmar sig med stormsteg och den ena sajten efter den andra släpper sina genomgångar av elitserielagen. Här på Pucksnack.com kommer ni att kunna läsa vår genomgång av elitserielagen i vårt Ett lag om dagen – En serie i tolv delar.

Vi har även kontaktat 12 hockeyjournalister, en i varje stad som har ett elitserielag, för deras kommentarer kring just det aktuella laget. Lagen kommer inte i bokstavsordning eller efter placering och slut resultat ser ni helt enkelt om 12 dagar.

Vår analys om AIK

AIK har etablerat sig på allvar i elitserien. Två säsonger med två raka slutspel där de åkte ut i semifinal mot Skellefteå AIK respektive Färjestad BK. De började årets försäsong tidigast av alla elitserielag, ispremiär redan i juli med träningsläger och matcher mot bl.a. Gotland Finest en vecka senare. Jag är osäker på om AIK går till slutspel även kommande säsong, de har tappat viktiga pjäser som tränaren Roger Melin, Viktor Fasth, Robert Rosén, Richard Gynge och rutinerade Daniel Rudslätt. Nye tränaren Per-Erik Johnsson fick under förra säsongen sparken av Timrå IK efter att resultaten uteblev. ”Perra” är en tränare med stor kapacitet som bl.a. 2* SM Guld bevisar och det som kan bli avgörande för succé eller fiasko är om Perra fått fria händer att ta dit de spelare han vill ha samt att spelarna i laget underkastar sig spelidén, i Timrå IK var detta ett problem. AIK har värvat intressanta spelare som VIK´s poängkung Broc Little, dansken Nicklas Jensen och elitseriebekantingen Esa Pirnes. I försvaret kommer Dick Tärnström, Tobias Viklund och Josh McNevin att få dra stora lass och fortsätter nyförvärven tillsammans med bröderna Ahlström och Christian Sandberg att leverera så ska vi inte räkna ut AIK.

Jag tror AIK kommer att slåss få slåss om den sista slutspelsplatsen och därför har jag satt AIK på plats 9 med en åttonde plats som bubblare i elitserietabellen 12/13

[box_dark]Först ut är AIK och frilansjournalisten Marie Hallman som skriver om ishockeyn i 08-regionen i sin hockeyblogg Hockey med Marie Hallman.[/box_dark]

Om man ser till hur AIK har värvat, tycker du att det finns en balans mellan vad klubben har förlorat och vad som har kommit in?

MH: AIK har värvat bra sedan blir det så klart svårt att ersätta spelare som Fasth och elitseriens poängkung (Rosén) och skyttekung (Gynge). Å andra sidan – vem trodde inför säsongen att Rosén och Gynge skulle toppa de listorna?

Danne Larsson har haft ett par ojämna år i HV71 men verkar stortrivas i AIK och jag tror han kan kliva fram och vara lika bra som Fasth har varit. Han har ju JVM-aktuelle Niklas Lundström bakom sig och jag tror de kommer sporra varandra bra. Bland värvade forwards blir det intressant att se om Esa Pirnes och Björn Melin håller klassen än, det tror jag nog att de gör. Vancouverlånet Nicklas Jensen blir spännande att se också om de nu blir Gnaget för honom (beror på hur det går på camperna). Annars är det ju dags för spelare som tvillingarna Ahlström, Sandberg och kids som David Lillieström Karlsson och Mattias Janmark Nylén att kliva fram.

Vem blir årets utropstecken i AIK?

MH: Broc Little – om han håller lika bra standard i elitserien som han gjorde i allsvenskan. Han är snabb, har näsa för mål och är äregirig. I rätt omgivning borde han kunna fortsätta procuera.

Sedan hoppas jag att ovan nämnda kids tar chansen och visar att de är värda sina nya seniorkontrakt.
 Om du fick välja en spelare i dagens elitserie att värva till AIK, vilken spelare hade det blivit då?

MH: Det finns många! Men varför inte Samuel Påhlsson? Modos hemvändare som är en av världens bästa defensiva centrar.  Brynäs tekniske jättetalang Calle Järnkrok, Luleås trollgubbe Linus Klasen eller Färjestads backlippa Sanny Lindström vore inte heller fel.

Vilket lag vinner elitserien 12/13?

MH: Jag säger som Ulf Dahlén sa på en säsongsupptakt en gång – man kan ju inte tippa elitloppet innan man vet vilka hästar som är med… och lite så är det. Omöjligt att tippa det redan nu. Men jag tar väl ett lag som de flesta inte kommer tippa då – AIK. Alltid retar det någon, avslutar Marie Hallman med ett leende.

[box_tip]Pucksnack.com tippar elitserien 12/13
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9. AIK (med reservation för plats 8 OM de får ihop det)
10.
11.
12.
[/box_tip]

***

För den senaste infon om AIK Hockey, klicka här.
AIK Elite Prospects.

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

5 Kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.