Debut, tre poäng och födelsedag!

0

Jag och Lennart trotsade kung Bore idag och tog bilen ner till Frölundaborg där det skulle bjudas på fartfylld juniorhockey. Det var en riktigt bra juniormatchidag  med mycket känslor, mål och hög fart.

Det var ett förstärkt Frölunda vi fick se idag. Magnus Hellberg, Viktor Svedberg och Sebastian Collberg som alla spelar ordinarie i elitserien var på lördagseftermiddagen med i Frölundaborg när tabellettan Skellefteå AIK kom på besök. Gästerna satte fart direkt och Frölunda hade stundtals svårt att hänga med. SAIK kom i anfallsvåg efter anfallsvåg och med hjälp av ett tidigt powerplay sattes det rejäl press på J20 Super Elit debutanten Magnus Hellberg i Frölundamålet. Hade det inte varit för Magnus så hade skellefteålaget kunnat leda med på ett och två mål. De första 7 minuterna var definitivt deras, Frölunda såg tröga ut, spelade slarvigt i egen zon men lyckades reda ut den värsta stormen.

Trots en massiv press av SAIK så var det hemmalaget som skulle göra första målet. Sebastian Collberg och Andreas Johnson hade stor show vid 1-0 målet där Andreas kommer i fart in från kanten, ser Sebastian på andra sidan, lägger en crosspass och fortsätter in mot mål med klubban i isen, Sebastian skickar tillbaka pucken till Andreas som endast behöver styra in pucken i mål mellan benen på Oskar Sehlstedt i SAIK målet. En minut senare var det dags igen, födelsedagsbarnet Niklas Folin lägger en smörpass till Matte Skoog som sätter pucken i nätet efter ett distinkt handledsskott. Resultatet skulle stå sig perioden ut. 

Andra perioden börjar och denna gången är det hemmalaget som börjar piggast och efter fem minuter utökar den snabbe Erik Karlsson för Frölunda. I en spelvändning uppmärksammar backen Jonathan Johnson högt upp i banan, passar pucken som Jonathan sedan förvaltar på bästa sätt genom att sätta upp Erik som bara behöver dra till pucken in i mål. Likt första perioden så skulle det inte dröja mer än ca en och en halv minut innan ytterligare ett mål föll. Villiam Haag tvingar SAIK att ta en timeout efter att han gjort 4-0 och om möjligt avgjort matchen. SAIK kämpar på och Frölundas Robin Söderquist blir utvisad för charging och gästerna får en toppenchans att spräcka nollan för en storspelandes Magnus Hellberg i Frölundamålet. Lucas Wallmark, en skridskostark spelare som journalisten och bloggaren Jonas Fahlman tipsade mig om innan matchen gör gästernas första mål framspelad av Oskar Fredriksson och Arvid Lundberg.

Det har ju varit snack om den dåliga domarnivån i elitserien på sistone och nu verkar det ha spridit sig till J20 där domarnivån idag var riktigt dålig. Frölundas Robin Söderquist får efter en tveksam situation i samband med tekning en tio minuters utvisning för Abuse of Officials och givetvis ville jag veta vad han sa som gjorde att domaren gav honom den påföljden. Robin Söderquist påpekar till linjedomaren Fredrik Börjesson – Tysnes vid en tekning att det ligger en klubba i sarghörnet. ”- ska du inte ta upp klubban i sarghörnet?” ”Det kan väl du göra” svarade linjedomaren honom varpå Robin svarar: – ” Det ingår väl i ditt jobb?” Domaren tyckte inte om Robins ton i rösten och gav han alltså tio minuter på botbänken.

Frölunda kunde inte få en bättre start än idag, redan efter 1:14 så skjuter Oliver Bohm 5-1 till hemmalaget. Frölunda fortsatte att jobba på, totalt under hela matchen sköt de 43 skott på mål och gjorde totalt sex mål efter att Kristoffer Wikner Sundborg pangat in pucken i krysset på Sehlstedts stötsida. 6-1! Det är detta jag gillar med juniorhockey, oavsett resultat så fortsätter båda lagen att kämpa och det gav utdelning för gästerna. 11 sek efter att 1-0 målskytten Andreas Johnson fått en två för Roughing reducerar gästerna till 6-2 efter att Mattias Granlund fått pucken på bladet, vände in mot slottet framför Hellberg och placerade en isare längs andra stolpen in i mål. Även detta målet var Lucas Wallmark inblandad i. 6-2 blev slutresultatet och göteborgarnas första trepoängare i topptio spelet var bärgad. Frölunda jobbade bra idag, de höll ihop laget på ett bra sätt och jag hoppas de fortsätter på den inslagna vägen redan imorgon när Modo Hockey som besegrade Rögle BK med 1-5 kommer på besök.

J20 Super Elit debut som gav mersmak?

Den storväxte Magnus Hellberg kommer gående i gången från A-lagets omklädningsrum till J20´s omklädningsrum, stannar till och snackar lite om sin debutmatch: Du hade en hel del skott på dig där de första sju minuterna i första perioden ”- Ja, Det är kul att bli testad direkt, jag har ju aldrig spelat i Super Elit så jag visste inte vad som komma skall och jag tycker det var bra fart, de (SAIK) har väldigt skickliga spelare och det var riktigt kul att få lira lite med boysen här” Kommer du göra det något mer framöver också? ”- Jag har ingen aning faktiskt” säger Magnus Många undrar säkert hur det går till när man blir ”nedkallad” eller vad man ska kalla det till J20, säger tränaren (Kenta) till dig eller hur fungerar det? ”- Nej, det är väl jag som måste känna det, mitt mål är självklart att spela i elitserien, ”Dansken” (Frederik Andersen) spelar ju så bra nu så det gäller att ha tålamod. Man måste ändå få matchträning och sen spelar det egentligen igen roll vart bara jag får spela matcher, det gäller att träna på det mentala och det fick jag göra idag. Vi blir avbrutna av Sebastian Collberg som springer ut ur A-lagets omklädningsrum, tittar på oss, drar på ett leende och vrålar ”Magnus Hellberg” innan han fortsätter neråt korridoren mot J20´s rum. Magnus fortsätter, ”Emil Olsén, tränaren i J20 kom ner på värmningen igår innan matchen och sa att Svedberg skulle lira med J20 idag och jag som är sugen på spela sa jag att jag också ville spela och Emil sa självklart! Det har varit ett bra år för Magnus med både elitseriedebut och J20 debut men nu vankas det kladdkaka för den store målvakten som går iväg i målvaktsutrustningen mot J20´s rum. Står han inte imorgon så är han med största sannolikhet med A-laget upp till Luleå som de möter på måndag kl 19:00

Innan Villiam Haag och födelsedagsbarnet Niklas Folin får ta del av den kladdkaka som det dagen till ära bjöds på utanför hemmalagets omklädningsrum så skulle de först få lämna sin syn på matchen. Villiam: ”- vi fick ut det vi vet att vi kan, idag stämde allting, avslut och det lilla extra. Det har varit små marginaler hela tiden från noll till tre poäng. Hela laget är delaktiga och vi hade bra fart idag. Det gäller att man är med från början.” Lennart: SAIK var riktigt bra och de första sju var ni rejält tillbakapressade ”-Det är lite som varje match har varit, båda lagen börjar rätt hårt och det gäller som sagt att man är med, vi får tacka Mange (Hellberg) i målet och samtidigt så känner jag att idag så hade vi go stämning i laget, vi jobbar oss in i matchen och våran femma kommer in coh smäller på i början för att få igång det hela.” Ni får ju två snabba mål där i nionde och elfte minuten och andrum där musten går ur SAIK.  ”Ja, Från att dom börjar hårt och inte får in en puck så kommer vi och får ett läge där vi sätter det.” Juniorhockey i ett nötskal med andra ord. ”-Precis, det kan vända så” säger Villiam och drar på ett brett leende och slår ihop händerna. Modo imorgon, vad vet du om dom? ”Egentligen ingenting, det lilla man har hört är om den nye tränaren Ulf Samuelssons son som tydligen ska vara rätt duktig men annars så har jag ingen riktig koll, jag har bara pratat lite kort så med Marcus Söberg som kom från Modo förra året, det är ju ett storlag i elitserien och ofta är även elitlagen under bra.Spelar vi som vi kan och som vi gjorde idag så vinner vi.”

Nr 12 Niklas Folin, en glad 18 åring som ser fram emot morgondagens match.

Villiam knallar iväg mot kladdkakan och det är dags för födelsebarnet Niklas att få säga sitt om matchen. Poäng idag på födelsedagen Niklas 🙂 ”Ja, Det var kul att få göra poäng idag, har inte gjort poäng på ett par matcher nu.” Vi får gratulera både till vinsten och till födelsedagen. Ni måste vara nöjda med det som hände idag på isen? säger Lennart ”-jag tycker vi spelade jättebra, första tio är väl sådär, de hade mycket och åkte mycket skridskor, sen tyckte jag vi växte in i det och gjorde en riktigt bra match faktiskt. Skönt att slå dom, dom leder också va?.Ni hade lite att göra med bl.a. 28 Lucas Wallmark och 33 Viktor Arvidsson som hade lite show där inledningsvis och då fick ni jobba lite. Niklas skrattar till och svarar ”Ja, de är duktiga med klubban och åker skridskor, det var lite jobbigt där i början och åka efter dom.” Slutligen, hur firar du födelsedagen nu då? ”Det är match imorgon så det är hem och käka.” Men först misstänker jag att födelsedagsbarnet tar en rejäl bit av kladdkakan som står och väntar 🙂

Mina plus idag:
+++++ Villiam Haag – Rätt inställning match efter match, åker mycket skridskor, jobbar hårt  alla byten
++++
Magnus Hellberg – J20 Super Elit debutant, kommunicerade bra med sitt försvar idag, stabil och stor
+++
Niklas Folin – Klok back, läser spelet bra, duktig skridskoåkare, ligger ofta rätt i banan
++
Gustav Rydahl – Står upp för laget, offrande spelstil, täckte återigen skott för vilken gång i raden?
+
Frölunda J20 – Idag höll de ihop laget bra, visade stark arbetsmoral och vinnarmentalitet

Missa inte Frölunda J20´s match imorgon mot Modo Hockey. Flertalet spelare i Modo J20 har hunnit med elitseriedebut så räkna med en bra match i Frölundaborg imorgon söndag. Fri Entré som vanligt! Nedsläpp 12:00

 

39 åring från Göteborg som uttrycker min kärlek till ishockey genom Pucksnack.com och Instagram och Twitter. Tveka inte på att kommentera eller skicka ett mail om ni har några frågor!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.