Raymond avgjorde VM-finalen mot Ryssland: ”Glädjerus”

  0

  Sverige är världsmästare på U18-nivå för första gången i historien. Efter en rad silver fick man äntligen lyfta bucklan och ta på sig den ädlaste valören. Högst inblandad i segern var Lucas Raymond, som gjorde hattrick när han avgjorde i sudden death. 

  Efter en sömnig bronsmatch mellan USA och Kanada, där USA tog hem tredjeplatsen efter 5–2, var det dags för söndagens höjdpunkt: VM-final mellan Sverige och Ryssland. Båda två kom från tuffa grupp B, där just USA hade gått rent, och man inledde finalen med att känna lite lätt på varandra.

  Ryssarna hade förvisso baxat upp sig efter att ha blivit nollade i gruppen, men det hjälpte föga när Lucas Raymond kom farande. Efter ett par riktigt fina dragningar kunde nämligen Frölundatalangen ta sig förbi och sätta 1–0 nio minuter in på den första perioden och det blev en glädjeexplosion i Fjällräven Center.

  När sedan Simon Holmström utökade till 2–0 en bit in på den andra perioden kändes det ungefär som när lagen möttes i just grupp B. Men det skulle ändras. Ryssarna hade lärt sig av sina misstag och när den tredje perioden hade blivit 20 sekunder gammal hade man kommit ikapp Småkronorna.

  Med 10.22 på klockan blev det också 2–3 till de vitklädda och oron började krypa fram bland de svenska fansen. Men Lucas Raymond, som ju gjorde det där första målet för Sverige, tog sig upp i banan och smackade in kvitteringen till 3–3 bara 25 sekunder efter ledningsmålet för Ryssland.

  Detta skickade till slut lagen till sudden death och när man skulle spela max 20 minuter i fyra-mot-fyra så tog Sverige över spelet allt mer. Man skapade flertalet chanser i suddenperioden och till slut så kom det också ett avgörande.

  Från vem, kanske man undrar? Jo, Lucas Raymond så klart. Med sitt tredje mål för matchen avgjorde han för Sverige och korade sitt lag till världsmästare för allra första gången på U18-nivå.

  – Jag försöker bara få pucken på mål och efter att jag ser att den går in så minns jag inte så mycket, det var bara ett glädjerus. Det här är ett av det största som har hänt mig, det är helt sjukt, säger Lucas Raymond.

  – Det är fantastiskt att få göra det här inför hemmafansen, det är helt magiskt. Vi får jättemycket energi från den här publiken och jag tror att det är det som tippar över för oss i slutändan.

   

  Sverige – Ryssland 4–3 (1–0, 1–1, 1–2, 1–0)

  Skott: 30–38 (13–9, 8–15, 2–13, 7–1)

  Utv, Sverige: 5×2, Ryssland: 3×2

  1–0 (9.32) Lucas Raymond (Karl Henriksson)

  2–0 (25.53) Simon Holmström

  2–1 (31.48) Vasili Podkolzin (Rodion Amirov, Marat Khusnutdinov)

  2–2 (40.20) Rordion Amirov (Vasili Podkolzin)

  2–3 (50.22) Maxim Groshev (Nikita Vashenko)

  3–3 (50.47) Lucas Raymond (Alexander Holtz, Philip Broberg)

  4–3 (65.44) Lucas Raymond (Alex Brännstam)

  Ingen kommentar

  Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.