Småkronorna till final efter Grewes avgörande

  0

  Småkronorna är vidare till final i U18-VM efter en uddamålsseger mot Kanada på lördagskvällen. Stockholmsspelande Philip Broberg, Alexander Holtz och Albin Grewe stod för alla målen när Sverige vann med 4–3. 

  U18-VM går mot sitt slutskede och på lördagseftermiddagen och kvällen var det dags för semifinaler mellan USA och Ryssland samt Kanada och Sverige. Först ut i Fjällräven Center ställdes obesegrade USA mot Ryssland och jänkarna stötte på problem direkt för första gången i turneringen.

  Efter att ha spelat jämnt matchen ut fick det nämligen avgöras på straffar och när USA inte gjorde mål på en enda straff kunde Ryssland ta sig vidare till final när man fick en av puckarna i mål. Efter det var det dags för dagens höjdpunkt, i alla fall om man är svensk, Kanada – Sverige i den andra semifinalen. Vilka skulle bli Rysslands motståndare på söndagskvällen?

  I kvällsmatchen följdes lagen åt nästan hela vägen. Sverige öppnade bäst och efter ett riktigt fint förarbete från Karl Henriksson kunde backen Philip Broberg skicka in 1–0 till laget efter elva spelade minuter.

  – Det är ingen jättesvår passning från mig egentligen, (Philip) Broberg kommer fram jättebra där och utnyttjar det perfekt, kommenterar Karl Henriksson Sveriges första mål för matchen.

  Kanada var dock med på noterna nästan direkt och knappt fem minuter senare kom kvitteringen till 1–1 när man fick spela matchens första powerplay. Sverige hamnade sedan i brygga direkt i den andra perioden, när Kanada gjorde 2–1, och laget fick påbörja en intensiv jakt på kvittering för första gången i matchen.

  Men då tog Raymond och Holtz för sig och efter en fin framspelning från Lucas kunde Alexander sätta kvitteringen till 2–2 när den andra perioden nästan blivit 14 minuter gammal. Det var alltså åter likaläge i Örnsköldsvik och det var mycket ovisst vart matchen skulle ta vägen.

  Och trots att Sverige fick spela fem-mot-tre i nästan två hela minuter i början av den tredje perioden så ville inte puckarna sitta i det numerära överläget den gången. Kanada fortsatte dock att dra på sig utvisningar och när man åkte för hög klubba skulle Sverige slå till.

  Återigen klev Alexander Holtz fram och när han styrde in Tobias Björnfots backskott var det 3–2 till Småkronorna och man var återigen i förarsätet i matchen. Men, ni har hört det förr… Kanada kom tillbaka och kvitterade till 3–3 knappt tre minuter senare och det kändes som att även denna semifinal lätt kunde gå till övertid.

  Men det kände inte Sverige riktigt för och när Albin Grewe då smackade in 4–3 med två och en halv minut kvar av ordinarie matchtid kändes finalen inom räckhåll. Kanada tog, så klart, ut målvakten kort därefter och man var inte alls långt ifrån att få till en ny kvittering på Hugo Alnefelt.

  Burväktaren och hans försvarsspelare stängde dock igen och när Karl Henriksson jagade efter pucken ner i sarghörnet hos Kanada var det bara sekunder kvar att spela. Henriksson spelade smart och täckte pucken med all sin makt, vilket gjorde att tiden tickade ner och Sverige tog sig vidare till VM-final mot Ryssland, som man ju även mötte i gruppen.

  – Det ska bli jättekul, så klart. En VM-final kommer alltid vara tuff, men vi ska gå in med samma inställning som idag och bara köra, säger Karl Henriksson efter matchen.

  – Matchen idag känns helt fantastisk. Vi har grymt stöd från publiken och det är jättehärligt alltihopa. Vi gör en jäkla krigarinsats och (Alexander) Holtz kliver fram med två mål och (Albin) Grewe gör ett fantastiskt sista. Det är grymt.

  Om sin egen match (3 assist) säger han så här: 

  – Det känns bra för egen del, men det viktiga är ju att laget vinner. Resten kvittar nästan, jag fokuserar på att vi ska vinna.

   

  Kanada – Sverige 3–4 (1–1, 1–1, 1–2)

  Skott: 34–30 (12–11, 11–10, 11–9)

  Utv: 14–4 (0–2, 6–2, 8–0)

  0–1 (11.47) Philip Broberg (Karl Henriksson, Simon Holmström)

  1–1 (16.14) Connor Zary (Philip Tomasino, Thomas Harley) PP1

  2–1 (21.27) Alex Newhook (Dylan Cozens, Peyton Krebs)

  2–2 (33.55) Alexander Holtz (Lucas Raymond, Karl Henriksson)

  2–3 (49.23) Alexander Holtz (Tobias Björnfot, Karl Henriksson) PP1

  3–3 (52.49) Connor Zary (Ryan Suzuki, Jamieson Rees)

  3–4 (57.29) Albin Grewe (Oscar Bjerselius, Simon Holmström)

  Ingen kommentar

  Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.