U18VM: Powerplay avgjorde när Småkronorna vann

  0

  Småkronorna studsade tillbaka direkt efter fredagens nederlag mot USA och mot Lettland tog man till synes enkelt hem matchen med 5–2 efter ett mycket välfungerande powerplay. Frölundas Karl Henriksson satte två av målen i segermatchen och var snäppet gladare än kvällen innan.

  Efter en tuff start på U18-VM ville Småkronorna inget annat än att glömma allt som hänt där på fredagen, främst i den tredje perioden, och börja ladda om igen inför nästa uppdrag: Lettland.

  På Fjällräven Centers is tog man sig så an gästerna från öst och det började lite sisådär för laget, som efter ett stort tryck framåt tappade puck på blålinjen och lät letterna komma till ett friläge, där 0–1 satt på Jesper Wallstedt i hemmakassen.

  Men laget kom igång igen direkt och när man fick chansen i powerplay tog det inte lång tid för Frölundas forwardstalang Karl Henriksson att hitta nätmaskorna efter framspelning av Lucas Raymond.

  – Lucas ger mig ju typ öppet mål så det är bara att ha klubban där, liksom. Vi har ju spelat mycket tillsammans och det känns bra i vår kedja, säger Henriksson.

  – Vi måste väl tighta till det lite i fem-mot-fem-spelet, kanske, men annars känns det bra.

  Kort därefter kom även 2–1 från Sveriges håll och man började känna att matchen gick precis dit man ville ha den. Powerplay fortsatte också att vara viktigt för Sverige och när man så fick chansen även i den andra perioden så klev Alexander Holtz fram och utökade den svenska ledningen till 3–1.

  Karl Henriksson tvåmålsskytt

  Men spänningen uteblev inte. 1.55 in på den tredje perioden stack Lettland fram och gjorde 3–2 på Jesper Wallstedt och man hann bli lite smått oroliga från läktarhåll. Men Småkronorna viftade bort den oron direkt och Karl Henriksson fortsatte att visa upp ett hett målskytte när han gjorde 4–2 i ett nytt numerärt överläge för svenskarna.

  Drygt åtta minuter efter Henrikssons andra kasse åkte Lettland ut på nytt och i det efterföljande powerplayet klev även tredjelänken i förstakedjan, Lucas Raymond, fram och gjorde 5–2 efter ett par läckra dragningar och det blev även slutresultatet.

  – Det är alltid mycket skönare att vinna än att förlora, så det är klart man är mycket gladare idag än igår, säger Karl Henriksson som mer eller mindre sken som en sol när media ville prata med målskytten.

  – Känns jätteskönt att vi studsar tillbaka direkt och får vinna idag, dessutom väldigt skönt att få igång powerplayet och att det släpper för oss. 

  Härnäst ställs Småkronorna mot Slovakien. Den matchen spelas på påskdagen med start 19:30.

  Matchstatistik
  Sverige – Lettland 5-2 (2-1, 1-0, 2-1)
  Skott: 46-20
  Utv. Min: 18-14

  Period 1
  0-1 (07:17) | Patriks Zabusovs
  1-1 (11:31) | Karl Henriksson (Lucas Raymond) PP1
  2-1 (13:03) | Oscar Bjerselius (Zion Nybeck)

  Period 2
  3-1 (26:15) | Alexander Holtz (Max Wahlgren, Karl Henriksson) PP1

  Period 3
  3-2 (41:55) | Janis Svanenbergs (Gustavs Millers)
  4-2 (47:39) | Karl Henriksson (Alexander Holtz, Max Wahlgren) PP1
  5-2 (55:45) | Lucas Raymond (Alexander Holtz, Karl Henriksson) PP1

  Så här ställde Sverige Team 18 upp:
  Jesper Wallstedt
  (Hugo Alnefelt)

  Tobias Björnfot – Alex Brännstam
  Philip Broberg – Ludvig Hedström
  Albert Johansson – Victor Söderström
  Albert Lyckåsen

  Alexander Holtz – Karl Henriksson – Lucas Raymond
  Zion Nybeck – Arvid Costmar – Simon Holmström
  Isac Andersson – Oscar Bjerselius – Albin Grewe
  Oscar Lawner – Albin Sundvik – Max Wahlgren
  Elmer Söderblom

  ***

  Text: Nathalie Andersson
  Twitter:
  Instagram: nnathalieea

  Ingen kommentar

  Kommentera

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.