En försmak av den stora hockeyfesten

Ett strålande sensommarväder mötte Tre-Kronor-spelarna i Göteborg igår och visst sken också de gulklädda ikapp med solen till sist, efter att ha 6-3 besegrat Finland i den näst sista träningsmatchen inför World Cup.

– Det var kul, riktigt kul. Och varmt, jag hade glömt hur varmt det är! Men framför allt roligt att spela på svensk is igen och komma hit till Scandinavium och uppleva publiktrycket. Kul att vi kan få ett sådant här event och en sådan här match i Göteborg och inte i Stockholm hela tiden, speciellt för oss tre som spenderar somrarna här och är härifrån, myser backgiganten och forne frölundaiten Erik Karlsson framför Pucksnacks reporter.

erikk1

Foto: Erik Karlsson Fotograf: Pia Ilenius

Det fanns en hel del glädjeämnen denna afton och det gavs också en härlig försmak av vad som väntar runt hörnet, när World Cup drar igång på allvar den 17 september. Fullsatt, festligt och mellan varven också rätt bra hockey. Pulsen stiger inför den efterlängtade hockeyturneringen för så väl spelare som alla hockeyfans runt om i världen. Det är första gången sedan OS i Sotji, för två år sedan, som världens allra bästa spelare drabbar samman igen och hela 12 år sedan den förra World Cup turneringen gick av stapeln år 2004.

Inte undra på att det bubblade av både spänning och förväntan i det svenska landslaget, nere i Scandinaviums katakomber efter segermatchen. Men himlen inne i Göteborgs hockeytempel var dock inte helt molnfri. Det bjöds stundtals på blixtrande spel av förstakedjan, med bröderna Sedin och Loui Eriksson i spetsen, men även på en del schabbel och markeringsmissar.
– Det var andra träningsmatchen och det kommer att gå lite upp och ner i matcherna. Sett över hela matchen spelar vi bra, tycker jag, sedan dippar vi lite väl mycket stundtals. Lite misstag på slutet (5-3 målet) är ingenting som vi lägger något krut på, utan vi avgjorde matchen när vi satte 4-2, menar Karlsson bestämt.
Ett positivt utropstecken under kvällen – och som förstås kommer att bli oerhört betydelsefullt framgent – var spelet i numerärt överläge. PP-specialisten med #65 på ryggen gör följande reflektion;
– Ja, powerplay var riktigt bra idag. Givetvis var det roligt att det klickade och att vi kunde hänga några mål, samtidigt som i och för sig även deras powerplay såg rätt bra ut. Vi kommer att jobba vidare på special teams och jag tror att det blir allt bättre under turneringens gång. Vi har lite att jobba på, men samtidigt känns det skönt att det redan fungerar ganska bra.

”DET GÄLLER ATT VARA EN EXTRA BRA FÖREBILD”

tk7

Foto: Kamp om pucken Fotograf: Pia Ilenius

Trots att det ”bara” var en träningsmatch, så fanns ändå hela tiden matchnerven där – ärkerivalerna emellan – och det uppstod därmed också en hel del gruff efter heta situationer. Att World Cup går av stapeln redan i september, innan själva NHL har hunnit dra igång, känns aningen märkligt. Men den som tror att ett gäng ringrostiga spelare skall kliva ut som bambi på hal is, har helt fel. Viljan och intensiteten mellan Tre Kronor och de finska lejonen var det sannerligen inget fel på, även om vissa saker lyste med sin frånvaro.
– Tajmingen. Det är väl lite formen man letar efter de här första matcherna, det blir ju lite sisådär ibland och jättebra ibland, resonerar Erik och utvecklar resonemanget:
– Vi behöver få in tajmningen och spelet utan puck framför allt. Det är ju oftast sådant som brukar ta längst tid. Spelskickligheten och spelet med puck, tycker jag att vi har ganska naturligt.
Ingen ko på isen alltså, Tre Kronors assisterande kapten vet vad som krävs och väntar borta i Kanada om en vecka i klassiska Air Canada Center. Den 26-årige Landsbrokillen, som via Frölunda alltså har tagit sig hela vägen till toppen (lagkapten) i anrika Ottawa Senators ställer höga krav på sig själv – för att göra sitt ”A” på landslagsbröstet rättvisa.

– Givetvis handlar det ju om att vara en extra bra förebild och ge en extra procent både på och utanför isen. Att göra sitt bästa hela tiden, pusha sig själv att vara lite bättre. Samtidigt som jag tycker att vi har tillräckligt många ledare här, att det inte ligger på någon enskild individ att ta tag i allting. Vi hjälps åt, jag gör min del så gör alla andra sin. Jag är inte ett dugg orolig, säger han bestämt.
Lite extra ansvar vilar dock på hans axlar, då han bildar backpar med den yngste spelaren i truppen, 22-årige Hampus Lindholm från Anaheim Ducks. Det får undertecknad att blicka bakåt i tiden och återskapa Eriks elitserieår i Frölunda, då den finurlige smålänningen skrinnande bredvid den lugne läromästaren Ronnie Sundin.
– Nja, det finns nog inte så många likheter, mellan Hampus och mig är det bara ett par år. Mellan Ronnie och mig var det en livstid, typ, kändes det som. Fast nu är man själv inte yngst längre, utan börjar komma upp i åldrarna…

”KANSKE INTE VÄRLDENS SNABBASTE MÄNNISKA…”

dsc_3266

Foto: Loui Eriksson Fotograf: Roger Johansson

Sverige tillhör utan tvekan en av förhandsfavoriterna inför årets World Cup, det räcker att titta på laguppställningen för att förstå att Rikard Grönborgs manskap har allt som krävs för att gå riktigt långt i turneringen. Trots ett par tunga tapp på anfallssidan, står sig Sverige starkt som LAG. För det är nog det som är hemligheten för att kunna slå ett vilt och frustande Kanada på deras egen hemmaplan – som på senare år dessutom spelar allt mer taktiskt skickligt. Erik Karlsson är dock förhoppningsfull.
– Jag tycker att vi har en bra sammanhållning i gruppen, alla känner varandra bra och alla trivs med varandra. Det är vår stora styrka. Sedan har vi givetvis världsklasspelare överallt, det känns som att vi kan få ihop det riktigt bra.
Spelare likt Loui Eriksson, som denna afton dök upp som gubben ur lådan mellan tvillingbröderna Sedin gång på gång – och gav Sverige både 1-0 och 2-0, båda målen gjorda gjorda i powerplay bara metrar utanför Tuukka Rasks målgård.
– Jag vet inte vad han gör faktiskt, säger Erik och skakar roat på huvudet.
– Han gör mest sina mål runt kassen och antingen går den rakt in eller så studsar allt hans väg. Han har gjort det i många år där borta så det bevisar bara vilken duktig och spelskicklig spelare han är. Vara runt kassen och hitta rätt, även om han kanske inte är världens snabbaste människa, haha. Han vinner de lösa puckarna och står alltid rätt i banan.

Hade Loui stått bredvid och lyssnat, hade nog hans kinder färgats röda. Men han är värd alla cred, förstaformationen var den som var det största hotet denna afton – och som också har störst press på sig att leverera viktiga mål framöver.

tk5

Foto: Henrik Lundqvist Fotograf: Pia Ilenius

Sensommaren är långt ifrån över och solen lär fortsätta skina över Sverige ett tag till. Härnäst väntar ett genrep för Grönborgs manskap mot övriga Europa den 14 september, innan matchpucken med stort M släpps fyra dagar senare i hockeys mecka, Toronto. Ryssland blir den första svårigheten, på den tuffa hinderbanan mot finalmatcherna.
Dit är det så klart ännu långt, men nog såddes det ett litet frö av hopp denna kväll. Ett skönt energitillskott inför 12 044 personer. Tre Kronor började spira av spelglädje, smartness och tuffhet. En för alla, alla för en. Ett lag som såg dagens ljus och som förhoppningsvis växer för varje match, tills hösten och den stora skördetiden är här.

Blir det till att bita i det sura äpplet, eller kan Tre Kronor till sist njuta av segerns sötma? Det kan bara framtiden utvisa, för tillfället räcker det gott med att ha den fantastiska hockeyfesten framför oss. World Cup. Bänka er i tv-sofforna gott folk, för snart smäller det!

____
Fredrik Stillberg (@Stillberg)

____
Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack
Facebook: Pucksnack
Instagram: @Pucksnack

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.