Väntad trio i topp när SHL-tränarna fick tippa vilka som tar hem SM-guldet

0

Skellefteå, Växjö och Frölunda är klara favoriter till SM-guldet 2016/2017 om vi får tro tränarna i SHL. På torsdagen höll SHL sin årliga upptaktsträff där tränare och spelare fick delge sina tankar om den stundande säsongen.

Med en pressträff på Norra Latin i Stockholm så sparkade SHL, tillsammans med Cmore, igång säsongen 2016/2017. Träffen leddes av Björn Oldéen tillsammans med Sanny Lindström. Precis som tidigare år så hade tränarna inför dagen fått chansen att tippa den slutgiltiga SHL-tabellen samt vilket lag som får hänga guldmedaljerna runt halsen. Föga förvånande så gick majoriteten av guldrösterna till Skellefteå (5), Växjö (4) och svenska mästarna Frölunda (3).

Mästarnas tränare Roger Rönnberg har siktet inställt på att upprepa förra säsongens bedrift:
– Vi jagar vidare. Vi har mycket att jaga, vi skulle gärna vilja ta guld två säsonger i rad, det är endast två organisationer som har klarat det i modern tid. Vi är lyckligt lottade som har en sån stark kärntrupp, det är fjärde året i rad vi startar med samma kärntrupp.

Längre ned i tabellen så är Karlskrona och nykomlingarna Leksand två av lagen som väntas få slåss om att slippa spel mot allsvenskt motstånd för att behålla SHL-kontraktet.
– Vi märker stor skillnad på allsvenskt motstånd och SHL. Vi inser att vi har mycket att jobba med, vi har varit lite naiva hittills. Vi har en stor uppgift i att komma in i ett tempo som kan matcha dom övriga lagen. Vi har identifierat vad vi behöver jobba med och just tempot är en av dom sakerna, säger Leksands tränare Perra Johnsson som ändå hoppas kunna undgå platserna under det nedre strecket.

– Har vi två lag bakom oss i tabellen så är jag jättenöjd.

För Karlskronas del så gäller det att, som Per Hånberg uttryckte det, titta mer i framrutan än i backspegeln.
– Förra året pratade vi om överlevnad, vi klarade det målet. Föreningen har mognat, spelarna har fått ett år till. Vi börjar bakifrån och bygger grunden på huset. Det är ödmjukhet och hårt jobb som gäller.

Gunderson och Wandell två starka nyförvärv

I Gävle har mycket av förhandssnacket handlat om hemvändande backen Ryan Gunderson. Är det en frälsare som har återvänt?
– Det han har visat hittills är ruggigt imponerande. Han är spelskicklig, placeringssäker och bra i omklädningsrummet. Ryan håller en hög nivå och ställer höga krav på sig själv. Vi har givetvis höga krav på honom också, säger Brynäs tränare Thomas ”Bulan” Berglund.

Ett annat nyförvärv som har blickarna på sig är Örebros Tom Wandell som efter 229 matcher i NHL och 188 matcher i KHL nu är tillbaka i svensk hockey. Familjesituationen var avgörande för beslutet att packa väskorna och återvända hemåt:
– Det är inte lätt med barn att driva runt i Ryssland. Örebro kom upp på tapeten och allt stämde bra, hur klubben såg på mig och hur dom vill ta steget framåt, säger Tom, som gärna tar en plats mellan Martin Johansson och Daniel Viksten.
– Nu har Martin varit skadad på försäsongen, men jag spelar gärna där. Vi ska vara en ledande lina säger Tom avslutningsvis.

Förändringens tider i Karlstad

Efter flertalet år som en stormakt i svensk hockey så har Färjestad dom senaste säsongerna hamnat i skuggan av lag som Skellefteå, Växjö och Frölunda. Nu ska det dock bli fullt fart i Löfbergs Arena.
– Det har gått lite i stå dom senaste åren, men nu vill vi vara i förarsätet. Lagen ska rätta sig efter oss. Vi måste våga förändra för att hitta nya vägar. Vi kommer inte kopiera någon, vi ska skaffa ett Färjestad-original, alla andra får spela på sitt sätt, säger tränare Leif Carlsson, som även fick chansen att kommentera den uppmärksammade värvningen av Andreas Jämtin:

– Vi har haft möjlighet att titta på Jämtin under en längre tid, vi tittar på karaktären och ser en kille som kommer in med energi. Ishockey handlar om att vara aggressiv över hela banan, han passar bra in där.

Hur långt räcker det nya Färjestad-originalet med Andreas Jämtin i spetsen? Kan Frölunda försvara SM-guldet och blir det någonting annat än kvalspel för Leksand och Karlskrona? Det kommer dom kommande månaderna att få utvisa. Om bara någon vecka släpps pucken i den första omgången av SHL 2016/2017.

Låt spelet börja!

Martin Dahlberg (@lirarnaslag)

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.