SHL: SM-Guldet till Göteborg, nu kommer betyg på samtliga spelare i Frölunda”

0

SM-Guldet är åter på plats i Göteborg!
Efter 11 års längtan blev Frölundas slogan ”Vägen till Götaplatsen” sanning och laget tar inte bara ett guld detta året utan indianerna lyckas ta dubbeln i och med guldet i CHL!

Nu börjar verkligheten igen, snart lägger sig festen till ro och det stora firandet på Götaplatsen kommer att gå till historien, om än en mycket god sådan!
Laget kommer tappa spelare, värva spelare och fortsätta utveckla Roger Rönnbergs modell om ungdomssatsning som ska skapa morgondagens stjärnor.

Blandat med rutin, hjärta, hårt jobb och inte minst, dedikerade spelare som tränar stenhårt och studerar isen för perfektion och ytterligare guld hem till Göteborg, kanske är detta början på en ny dynasti?

Nog för att jag är oerhört stolt och lycklig, så är det dags för mig att fokusera på något som jag tycker är fantastiskt roligt, nämligen att ge betyg på alla spelare och ranka lagdelarna, bit för bit…
Ni som läst mig förut vet att jag aldrig håller igen med vad jag tycker och ej heller är rädd för att ge betyg därefter, risa den som risas ska och rosa den som rosas skall! Nu kör vi!

(OBS:Enskilda spelares betyg behöver nödvändigtvis inte avgöra det samlade betyget för lagdelen samt att rankingen endast gäller för slutspelet)

*Rankningen sker med skalorna 1-5 där:
1 = Underkänd
2 = Kan bättre
3 = Godkänd
4 = Väl godkänd
5 = Indianhövding

Målvaker: 4
I kombination under slutspelet där den ena målvakten går sönder och den andra får chansen så bör betyget bli högt. Hade Johan spelat mer stabilt så är det inte omöjligt att 5an hade plockats fram..

Lasse2

Foto: Lasse Johansson Fotograf: SophiaT

Lasse Johansson: 4
Formtoppen prickade han in till slutspelet, i helt rätt ögonblick. Varje match fram till skadan i den tredje matchen mot Luleå den 6/4-16 så satt jag på läktaren och var sådär oerhört lugn. Tankarna när motståndarlagen fick chanser var ”det är lugnt, vi har ju Lasse” men skadan satte stopp och jag kan inte ge ett bättre betygen än ovan satta då han inte spelade fler matcher efter det.

Johan Gustafsson: 4
Värvad som förstemålvakt inför säsongen, vilket många glömmer då Lasse Johanssons karriär tog full fart och konkurrerade ut Johan mellan stolparna.
Men när skadan kom så klev Johan fram och visade stundtals varför han värvades.

I match två mot SAIK så kom första jätteblundern, ett mycket svagt ingripande där ett löst skott långt utifrån går in på hans stötsida, högt upp. En puck som Johan 1000/10001 ggr stoppar på träningarna.
Min samlade bedömning är att han blandar och ger, ser ibland virrig ut, samtidigt som han kan briljera och bli helt matchavgörande. Svårt att sätta ett lägre betyg än 4 men skulle inte Frölunda tagit guldet med honom i mål så hade betyget troligtvis trappats ner!

Backar: 5
Indianhövdingen plockas fram, fjädrarna flyger och stammen rustar upp till försvar!
Komplett backspel. Fick ut all sin kunskap i finalen mot SAIK där backspelet fungerade som det skulle. Här slängdes det inte bort puckar till icing hur som helst, utan lätta puckar ut i mittzon så att forwards kan pressa upp. Fysiska i rätt lägen och inte minst väldigt spelskickliga!

Jacob Larsson: 2
Kan helt klart bättre, tycker inte att Jacob syntes till så mycket som jag hade hoppats, väntar på att han ska ta nästa steg och trodde det skulle komma i detta slutspelet. Jacob har potential, är spelskicklig och habil! Snittade minst istid av backarna med 8.01 per match, sparsamt men med tiden kommer han att bli riktigt riktigt bra..

Henrik Tömmernes: 4
Används överallt och sedan.. överallt igen. Smart, spelskicklig och har vackra handleder, ett ständigt hot i PP och man kan allt som oftast förvänta sig att något händer när han är på isen.

Frölunda - Linköping

Foto: Oliver Lauridsen Fotograf: Stefan Karlsson

Oliver Lauridsen: 4
Värvades in som muskelknutte då Frölunda saknade klar fysik och storlek. Efter ganska sparsamt med speltid i grundserien, ofta kritiserad för att inte hänga med i svängarna lyfte han sig från att vara en jätte till att bli en gigant i slutspelet!
Härligt fysisk utan att för den delen vara en ful spelare, hans bristande snabbhet kompenserade han upp med att stå rätt och vara följsam, bra värvning som nu mera kan ses som mycket lyckad.
(Klar för Jokerit i KHL)

Lukas Bengtsson: 5
Seriens bästa back och utan tvekan en framtida NHL spelare under många år.
Har ett oerhört spelsinne kombinerat med en smidighet som han utnyttjar på bästa sätt både offensivt och defensivt. En fröjd för ögat!

Elias Fälth: 4
Stabil back som man alltid kan lita på. Letar ständigt efter den perfekta höfttacklingen att sätta in.
Kan även spela offensivt och har utvecklat ett smartare spel i den offensiva zonen denna säsongen, en go gubbe som förövrigt förstörde kvällen för sina Luleåfans till släktingar som satt på läktaren i Scandinavium, Hur? Genom att avgöra den bataljen!

Tom Nilsson: 2
Nej det här var inte ett lyckat slutspel för Tom, delvis skadad och när han spelat har det sett rätt hämmande ut, har en fin potential och med rätt fokus kommer det bli bättre!

Christoffer Persson: 4
I mina ögon oväntat petad inför slutspelet men när han fick chansen så tog han den och med råge!
Svår att ta sig förbi, stabil och spelar mycket sällan över sin nivå utan vet sina begränsningar. Klok spelare som blev oerhört nyttig, inte minst i BP!

Frölunda - Linköping

Foto: Oscar Fantenberg Fotograf: Stefan Karlsson

Oscar Fantenberg: 5
Fan, fan, Fantenberg, poängbäst bland Frölundabackarna och gjorde ett helt FANtastiskt slutspel.
Så avgörande i alla lägen, en komplett back som har allt man ska ha för att vara en av ligans absolut bästa. Hur länge blir han kvar i Sverige? Har kontrakt över 16/17 och håller hans spel i sig så är drömmen om NHL inte alls långt borta…

Forwards: 5
Seriens bästa anfall, klubbrekord i poäng, framtida stjärnor och lagdelskemi. Kan det bli något annat än en 5:a i betyg?

Spencer Abbott: 2
Störd av skador och kan inte alls upp i den nivån som förväntades, ska vara en producerande spelare men mäktades endast med 1 poäng under sina 9 matcher i slutspelet. Vi vet att han kan bättre då han visade detta i grundserien, men som sagt, skadorna förstörde mycket av hans slutspel. Har utgående kontrakt, förlängning väntar?

Kristian Vesalainen: 3
16 år(!!) och ersättare till skadade spelare under slutspelet. Klarade detta med bravur och när jag såg honom spela blev jag glad, här har vi framtid!
Tog sin roll på fullaste allvar och jag ville se mer av honom i slutspelet men kan inte peta de etablerade spelarna, ska bli oerhört spännande att följa hans utveckling.
Viktigt för honom att få känna på slutspel, kommer göra gott i längden!

Joey Crabb: 4 Tuff spelare som inte viker en tum, gjorde ett urstarkt jobb framför motståndarnas mål som ledde fram till många mål framåt. Bidrog verkligen med det som Frölunda saknade förra säsongen, tyngd och skicklighet framför mål.
Nyttig spelare men som tyvärr kan dra på sig en del onödiga utvisningar.
Utgående kontrakt som bör förlängas omedelbart!

Anton Axelsson: 4
Rollspelarnas spelare i alla kategorier, ytterst sparsamt med speltid (6.00 per match) men en defensivspecialist som tar sitt arbete längre än många andra.
En spelare som tänker på laget före jaget och det bevisar han gång på gång. Frölundait uti fingerspetsarna och det syns. Slitvarg!

Sebastian Stålberg: 1
Inget lyckat slutspel alls, spelade få matcher och bröt handen precis innan slutspelet. Kämpade på när han väl spelade men fick inte till det denna gången, synd!

Joel Lundqvist: 3
Många trodde att Joel skulle missa delar eller hela kvartsfinalen, men kaptenen kämpade på! Självklart även han störd av skada och tappade stora delar av sitt fysiska spel. Ovärderlig som kapten och en av seriens främsta när det stämmer, hade ett bra slutspel men skadorna störde för mycket, därav bara godkänt…

Christoffer Ehn: 3
Ungdom och en härlig lagspelare, mycket stark defensiv och fick gång på gång spela boxplay, nyttig och kommer bli riktigt bra med tiden, en riktigt gnuggare!
Gjorde sitt jobb med bravur och är klart godkänd!

Robin Figren: 1
Vart tog han vägen? Benen går som trumpinnar men får ytterst sällan ut något av det. Många ser honom som en producerande spelare men misslyckades även här.
1+1 på 16 matcher är underkänt, även om han bidrar med viss energi. Kan betydligt bättre!

Johan Sundstrom

Foto: Johan Sundström Fotograf: Christian Wahlgren

Johan Sundström: 5
Slutspelets mest värdefulla spelare, fick även priset för det också (Stefan Liv memorial trophy) och ja, han förtjänade det minst sagt!
Johan blev bara bättre och bättre ju längre slutspelet gick och frågan är om han gjorde en enda dålig match? Det tror jag inte!
Storlek, fysik, puckhantering i ett paket, lägg där till smart och lagspelare, en vanlig dag på jobbet för Johan!

Niclas Lasu: 4
Fick stort förtroende i slutspelet och en riktigt hungrig spelare! Viker aldrig en tum och växte även han ju längre slutspelet led, oerhört nyttig maskin som bara går och går. Imponerande!

Pontus Widerström : 2
Utfyllnadsspelare med sparsam speltid, spelar på sina styrkor som är fysiken men det finns mer att hämta, kanske kan det bli fler matcher nästa säsong?

Mats Rosseli Olsen : 3
Viktig kugge i laget, gjorde sitt bästa slutspel i Frölunda och gjorde även en del poäng (4+4). Mats verkar utvecklas ett steg varje år och han är fortfarande bara 24 år, vilket man kan glömma ibland och tro att han är äldre. Tror mycket väl att han kan bli än bättre nästa år. Starkt trots sin storlek.

Frölunda - Linköping

Foto: Artturi Lehkonen Fotograf: Stefan Karlsson

ARTTURI LEHKONEN : 6
Slår alla tiders poängrekord i Frölunda, kämpar mer än vad jag trodde va möjligt, är oerhört fysisk och avgör match efter match! Det är bara att gratulera honom till en given plats i Montreal nästa säsong. Fantastisk utveckling och här måste jag ge en 6:a i betyg. Overkligt egentligen när betygen sätts 1-5.. men sedan är ju inte Artturi som alla andra…

Ryan Lasch: 5
Delar poängligan i slutspelet med Lehkonen och gör allt rätt. Elaka tungor har hävdat tidigare att Ryan inte är en slutspelsspelare, myten är krossad, och det med besked!
Kontraktet går ut till detta året. Om det kommer höga bud från utlandet så kan det bli svårt att matcha men om inte Frölunda lyckas signa upp honom om han väljer fortsatt spel i Sverige så är det ett grovt fiasko! (ge honom vad han vill ha)

Andreas Jonsson : 1
Stor besvikelse i mina ögon detta slutspelet! Var det inte nu han skulle ta chansen och spä på ryktena och drömmarna om NHL? Nej det här duger inte, 4 poäng (2+2) av en producerande spelare med den tekniken, farten och talangen han besitter. Försvann helt ur matcher stundtals.
Sista året på kontraktet, NHL drömmen långt borta (?). Självklart ska Frölunda erbjuda nytt kontrakt och fortsätta utveckla Andreas. Bra är han vanligtvis och bättre kommer han bli!

// Jimmy Johnsson

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.