Snart kvartsfinal för J20-lagen

0

Det närmar sig kvartsfinalspel bland de högre ligor runt om i landet och i J20-slutspelet spelas den första matchen i kvartsfinalerna (bäst av 3) på onsdag med returmöte fredag samt eventuellt lördag vid behov.

De sex bäst placerade lagen i Top 10-serien och samtliga åtta kvartsfinallag spelade i Top 10. Det är för övrigt första gången som inget lag ifrån fortsättningsserien lyckades hela vägen till kvartsfinal.

Semifinalerna spelas under SM-helgen i Nyköping 24-28 mars där mästarna i U16, J18 och J20 traditionsenligt skall koras.

 

Frölunda HC – AIK

Frölunda tog sig vidare ifrån åttondelsfinalen efter två raka vinster mot Karlskrona HK (3-1 borta och 5-3 hemma) och är soklara favoriter att gå vidare till semifinal här mot AIK som besegrade Modo Hockey i två raka vinster (4-3 borta och 5-2 hemma).

I Top 10-serien vann Frölunda båda de interna mötena (6-3 på hemmaplan och 5-3 på bortaplan) där man avgjorde sent i tredje perioden i båda matcher.

Ser inte hur AIK skulle kunna skrälla här om inte nu Frölunda prioriterar Kristian Vesalainen, Christoffer Ehn och Kristoffer Gunnarsson i A-laget (både J20 och A-lag spelar onsdag och fredag) alt. får fler skador och behöver kalla upp fler spelare.
Kan också spela roll vilket lag A-laget får i kvartsfinal (står mellan Djurgårdens IF och HV71) där det ju eventuellt skulle vara enklare att spela både J20 och A-lag i andra & en eventuell tredje match om DIF blir SHL-motståndet.

Mitt tips: Frölunda vinner med 2-0 i matcher.

 

 

Skellefteå AIK – Färjestad BK

Två matcher, mer krävdes inte för Skellefteå att slå ut rivalerna Luleå HF i åttondelsfinalen.
6-2 på bortaplan blev sedan 3-2 på hemmaplan och kvartsfinalplatsen var i hamn.

Man valde Färjestad som tappade 2-0 till 2-6 borta mot IF Malmö Redhawks i första matchen men kontrade genom att utjämna matchserien efter straffläggning (3-2) och sedan avgöra serien när Adam Werner spikade igen och såg till att värmlänningarna kunde vinna med 1-0.

Skellefteå vann båda mötena i Top 10 (5-3 på bortais och 4-3 på hemmais) och får väl ses som favoriter i den här serien. Men det känns på förhand som ett vågat val från deras håll att välja Färjestad, som trots sina svackor har enormt hög potential och kapacitet. Det som talar extra för Skellefteå är självfallet Färjestads A-lags-användande utav flera stjärnspelare.

Mitt tips: Skellefteå vinner med 2-1 i matcher.

 

 

Brynäs IF – Rögle BK

Brynäs har än en gång stått för en mycket fin säsong men fick det lite tuffare mot Södertälje SK i åttondelsfinalen än man kanske räknat med. Men man klarade av att avgöra serien på två matcher (3-2 OT borta och 4-2 hemma) och beslöt sig för att välja Rögle före Djurgården i valet om motståndare.

Rögle har haft en väldigt knepig säsong där man storslaget vann SuperElit Södra med 56 poäng på 27 spelade matcher och sedan bara kunde plocka 18 poäng på 18 matcher i Top 10 efter att man inte plockat en poäng på de åtta första matcherna. Men det är också det som talar för Ängelholmslaget, att man plockat 18 poäng på de 10 avslutande omgångarna.

I åttondelsfinalen mot HV71 förlorade Rögle första matchen (2-4 på hemmaplan) men svarade för en imponerande vändning när man vann med 6-3 och 5-3 i Jönköping. Nu är de mer än laddade för en serie mot Brynäs, såklart.

Brynäs vann båda mötena under Top 10 där första matchen slutade förödande 11-1 till Gävlelaget (andra vann man med 5-2). Men jag väljer faktiskt att se bortom de matcherna en aning, just tack vare Rögles tveksamma form under inledningen på Top 10, och tror att Rögle kan bli en tuff nöt att knäcka.

Mitt tips: Rögle vinner med 2-1 i matcher.

 

 

Linköping HC – Djurgårdens IF

Det här kommer bli en riktigt tuff serie där båda lag känns som potentiella finallag. Linköping slog ut Växjö Lakers i två raka matcher (4-0 på bortaplan och 4-1 på hemmais) och känns heta med fem vinster på de sex senaste matcherna.

Djurgården förlorade första matchen mot Leksands IF med 2-1 på bortaplan men kunde svara med två övertygande hemmavinster (6-2 och 5-0).

Båda de interna mötena i Top 10 har varit riktigt tighta där Linköping har vunnit båda med uddamålet (3-2 SO på hemmaplan och 4-3 på bortaplan).

Den här serien kan gå exakt hur som helst, men jag tror nog spontant att det blir de regerande mästarna som står som segrare till slut. Ponera dessutom att Djurgårdens A-lag åker ut i Play-In mot Brynäs i kväll, då finns det ett par potentiella förstärkningar till laget där.

Mitt tips: Djurgården vinner med 2-1 i matcher.

 

***

Matchdagar är som sagt onsdag, fredag samt lördag och det skulle krävas en tredje, avgörande match. Det lägst rankade laget inleder på hemmaplan medan de två andra matcherna spelas på hemmaplan för det högst rankade laget.

Exakta tider är inte offentliga ännu, men jag skulle gissa på 19:00 samt 14:00 på lördag.

***

Diskutera gärna Junior-SM (eller annat) med mig på Twitter!

/Efraim Larsson
@EfraimLarsson

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.