SHL: Mer än bara ”nya Frölunda”

1

Att Frölunda gjorde en total rebuild när Roger Rönnberg kom till klubben med sina idéer inför säsongen 13/14 var det nog ingen som hade tvekat på.
Det ”nya Frölunda” växte fram bland supportrar och i media, hypen var total med tanke på vad Roger åstadkom med Juniorkronorna åren innan. Inte minst med ett (vad vi i Sverige kunde se) nytt tänk och ett annat sätt att både spela och tänka hockey, men vad har hänt sedan dess?

Nu är det 2016, Roger har haft hand om eller rättare sagt, tagit hand om Frölunda under snart tre säsonger. Hans tänk inom hockeyn har varit oerhört spännande att följa och som jag påpekade innan så började han redan att revolutionera juniorhockeyn i form av Juniorkronorna. Genom att hålla i pucken, spela bak till back vid oklara lägen, fullt blås och ett oerhört stressande spel mot motståndarna som helst av allt vill krypa tillbaka in i omklädningsrummet, för detta va knappast kul för dom!

Egentligen började Roger med det han avslutade med hos Juniorkronorna, snabbt, smart, säkert och enligt grundboken. Svårare än så kanske det inte behöver vara, men varför ser vi inte det oftare?

Det mer utvecklade spelet ser jag mer av i år, tidigare har jag och en majoritet av de Frölundasupportrar jag pratar med slitit sitt hår över att inte Frölunda inte hade en plan B. Man blir låst, åker ur slutspelen och blir för passiva i sitt egna spel när motståndarna läser sönder laget. Men.. Inte nu! Inte idag och inte denna säsongen!

Frölunda - Linköping

Foto: Alla gör jobbet hem, det fuskas inte. Fotograf: Stefan Karlsson

Det jag avläser av dagens Frölunda är en organisation full av balans och hårt arbete… ja visst, jobba hårt är ju en av grundpelarna men det arbetet som Frölunda visar upp är inte bara hårt jobb. Allt är uträknat enligt en komplett matchplan som följs till hundra %, vilket behövs göras mot alla lag, hela tiden!

Frölunda gör det svåra mycket enkelt, det svåra? Ja, det som står i ”grundboken” , in med folk på mål, klubban i isen, upp med huvudet och använd alla spelarna på isen så effektivt som möjligt.

Det där med plan B som jag tjatat om? Den har inte alls kommit, snarare så är det så att Roger med sitt manskap har utvecklat sitt spel och då behövs ingen plan B!
Är det något som laget gör i år så är det att hitta de lösningar som föregående säsonger har varit svårt när spelet inte kunnat utvecklas till max.
Det har jag full förståelse för såhär i efterhand, det har funnits och finns en plan för att fortsätta utveckla det spelsystem som Roger tog med sig till Frölunda..

Dagens Frölunda är inte det ”nya Frölunda”

Vi kan nog gemensamt sluta kalla Frölunda för det ”nya Frölunda” och bara luta oss tillbaka, titta se och lära oss hur Frölunda just nu drar ifrån samtliga konkurrenter i serien.
Genom att fortsätta arbeta framåt med spelplanen har Frölunda både kommit ikapp och gått förbi konkurrenterna i SHL.
Självklart har jag Skellefteå i bakhuvudet som tog det stora steget inom svensk hockey, genom detta kan jag också komma till slutsatsen att Frölunda nu gått förbi!

Detta säger jag inte bara för att Frölunda bosatt sig i toppen och mer ofta än sällan leker hockey med sina motståndare, snarare för att jag ser vad som har hänt de senaste åren och jag är mycket spänd på att se vad som händer under de kommande åren. Jag blickar alltid framåt men ser gärna tillbaka för att jämföra!

Frölunda - Linköping

Foto: Joel Lundqvist, Andreas Johnsson mfl. som firar efter ytterligare ett mål har alla gått genom Frölundas Academy. Fotograf: Stefan Karlsson

Frölunda håller fast i sin plan med att fostra och utveckla spelare i alla åldrar men dock med fokus på yngre spelare, vilket gör Frölunda till en extremt lockande klubb att spendera tid i, i en erkänt bra hockeyliga.

Jag vill snabbt återkomma till att jag inte har sett en bättre balans i laget på många många år, spelarna kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt och det känns som att vi har oerhört bra spelare på samtliga positioner.
Kanske känns det så p.g.a hur spelarna agerar som enhet på planen?

Det enda som kan stoppa Frölunda i år är de själva!

Den stora frågan och möjligtvis erkännandet för dagens Frölunda är hur det kommer att gå i kommande slutspel. Oavsett vilket lag grabbarna möter så vill jag fortsätta se balansen, strukturen och det enkla spelet, för visst är hockey svårt… men också lekande lätt och mjukt…

// Jimmy Johnsson

1 kommentar

  1. Om någon tror att det är tränaren som avgör. Kolla in MoDo å Skellefteå sista tio åren…. Man bygger från grunden å sen ???

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.