Blogg: JVM över den här gången också

0

Voj, voj.

Vad ska man säga om 2016-års upplaga utav junior-VM i ishockey, egentligen?

Trots en stor besvikelse över missad final och bottennapp i ännu en sådan där (ändå ganska betydelselös) bronsmatch så kommer jag med saknad blicka tillbaka på den här turneringen som en härlig upplaga. För även om William Nylander fick kliva av redan i turneringens första period och även om Juniorkronorna inte alls kom upp i nivå när det gällde som mest – ännu en gång! – så finns det fortfarande riktiga munsbitar att titta tillbaka på!

##

Alexander Nylander tog, i storebroderns avsaknad, en tung roll på sina axlar och ledde Sverige framåt med sina 4 mål och 5 assists, vilket räckte till en sjätteplats i poängligan. Nog är ju hans mål mot USA ett utav turneringens snyggaste.

Att Linus Söderström skulle växa ut såpass mycket var det nog få som trodde på förhand, men oj vad han förtjänade titeln som turneringens målvakt. Riktigt skoj! Inte är det möjligt att titta på intervjun efter semifinalen utan att bli berörd.

Lilla Danmark var en rolig injektion i turneringen. Inte nog med att de vände 0-1 till 2-1 och besegrade Schweiz samt gjorde 1-0 mot både Kanada och USA (även om de till slut förlorade med 1-6 resp. 1-4).
44 sekunder. Så långt var det ju ifrån att man skulle få spela semifinal. Istället kvitterade Ryssland och avgjorde kvartsfinalen i förlängningen. Rackarns, även om vi med all sannolikhet fick en roligare slutspelsresa med ryssarna.

Just ryssarna, som under långa stunder utav finalmatchen mot värdnationen Finland var det bättre laget men ändå såg ut att gå mot ännu en finalförlust – deras kvittering 6.9 sekunder ifrån slutsignalen som forcerade finalen till förlängning var ju en extra boost för den här finalen och turneringen. Bara en sådan sak, även om slaget till sist gick förlorat ändå för deras del.

USA var, precis som Sverige, fruktansvärt bra fram till semifinalen där krutet tog slut – tyvärr. Men i bronsmatchen malde man ned Sverige och jag kan inte låta bli att tycka att Anders Bjorks 5-2-mål är ett utav turneringens finare det också. Dragningen, det distinkta avslutet. Mums!

Till sist, vad ska man skriva om Jesse Puljujärvi, Patrik Laine och Sebastian Aho utöver allt som redan sagts, skrivits och prisats? Att Puljujärvi med sina 17 poäng slänger sig in på delad andra plats i JVM:s poängligahistoria (Jaromir Jagr toppar med 18 poäng) och delar plats med spelare som bl.a. Eric Lindros och Wayne Gretzky. Tja, det säger ju sig självt att den här killen kommer ha en sjuhelsikes karriär!

Jag unnar Finland det här guldet, utan tvekan. Att få klå ryssarna i finalen och det inför fulla läktare hemma i Hartwall Arena, klart att det är värt att hyllas!

##

Förresten. Sverige spelar nästa års JVM i Grupp A tillsammans med Finland, Tjeckien, Danmark och Schweiz. Mer livat och underhållande blir det garanterat i Grupp B där Ryssland, USA, Kanada och Slovakien får sällskap utav Lettland som tar Vitrysslands plats. Jag ser redan fram emot nyårsnatten och Kanada-USA, precis som det ska vara när det är JVM!

 

Ännu en gång lämnar vi JVM bakom oss och återgår till det vi brukar få kalla för vardag. Gud, så trist!

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.