Krönika: Inside Invasion Karlstad

0

En resa med en engagerad reporter/dokumentärfilmare som gjorde jobb för Linköpings HC delar sin syn på hur allting gick till, och även det som blev diskussionspunkten. 


KARLSTADLövstrand_profil2015

Inledande kaos

Att man får delta i ett sådant här event kanske sker i mängd för de flesta — men för mig är det en sak som kanske sker en gång var tredje eller fjärde år (som bäst!).

Därför kanske man känner ett visst glädjerus med tanke på att det ändå blev något succéartat och framgångsrikt — både för fansen och för Linköpings HC.

Kaoset var däremot för White Lions.

Mestadels för att deras beställda bussar inte ens dök upp vid den tid som hade förbestämts sedan tidigare.

Sedan att man fick blixtinkalla en extra buss till samlingsplatsen för att få plats med alla de som kunnat förse sig med en plats till ”Invasion Karlstad”.

Jag kallar det ett en plump i registret, men också ett misslyckande med tanke på att man har gjort framgångsrika resor sedan tidigare, med bravur och framgång enligt flera som varit med på deras bortamatcher.

Idag var det en av de sämre.

Ett mirakel att inte fler missöden skedde

För LHC-fansen som reste via föreningens åtagande gällande bussar m.m. var det nästintill ett mirakel.

Enbart fem missöden på 450 personer som reste med föreningens bussar.

Ett rent mirakel hade varit noll missöden.

Här var det bara fem stycken — och i jämförelse med White Lions bedrövliga start på resan är deras ett klassificerat misslyckande.

Men man får se det så här: Alla kom dit och alla kom hem igen.

Det är det mest väsentliga i helheten.

Reporterns perspektiv på saken

Att man sedan hade den rollen som jag hade under detta event var ett sätt speciellt, glädjande, ärofyllt och även skrämmande. Allting  på en gång om jag ska vara rak med er allihopa.

Att dokumentera och filma publiken och ge ett perspektiv som supporter, med alla ljud, burop, hejarramsor och själva deltagandet. Någonting nytt och jag upplevde det klart underhållande och ser fram emot det färdiga resultatet.

Vad ger detta för perspektiv?

Ett annorlunda perspektiv, minst sagt.

Dels p.g.a. positionen och den roll som man måste inta och spela ut på när det gäller att dokumentera hur publiken agerar ut på sina känslor och framför allt vad förberedelserna har för roll i utspelet.

Fastän jag varit i den situationen som deltagande supporter som ropar och hejar fram det lag man gillar har jag ändå svårt att kunna beskriva det som reporter och dokumentärfilmare — som egentligen också är en felbeskrivning.

Man dokumenterar, men det är inte en faktisk dokumentär.

Mer en summerings- och kortfilm.

I övrigt var det en resa som hade det mesta av det bästa — där det räckte långt med att enbart lyssna till hur fansen reagerade på diverse saker.

På den vägen landade vi kring diskussionen om matchstraffet, vilket jag säger som de flesta; det skulle inte varit detta. Om något, möjligen en charging — om ens det — men inte ett matchstraff.

Bit för bit har jag sett tacklingen och även om det är träff mot huvud på något håll är den riktad mot kroppen i den mån att Rahimi krymper ned för att ge en så ”mjuk” träff som möjligt, samtidigt som Nygård går ihop i en rörelse som är menad som en dragning samtidigt som smällen kommer. Dessutom fullt medveten om att Rahimi är i antågande.

Men vad folk sa efteråt … är skrämmande.

Han filmade definitivt inte den situationen om ni tror detta, och envisas ni på det sättet bör ni ta er en funderare.

För det första utgår han från matchen och spelar inte mer efteråt. För det andra är det en tackling som, med tillräcklig kraft, skadar folk på sätt som vi aldrig kan uppleva själva om vi inte heter Joakim Nygård i det här fallet — eller för den delen spelare som har varit i liknande situation.

Låt oss gå igenom allting:

– Nygård skadad? Ja.

– Rahimi felaktigt matchstraff? Ja.

– Inverkan på matchens utgång? Nej.

I viss mån hade det inverkan, då ändå fem minuter är lång tid att tryckas tillbaka på — tillsynes föll man istället under andra tillfällen och tidigare skeden under matchen. T.ex. Färjestads ledningsmål vid 19.54 innan periodvilan i andra perioden.

Jag tror däremot att matchstraffet hade en negativ inverkan i den mån att man tappade lite tro på sig själva, men där chanserna som dök upp efter avverkat boxplay ändå hade kunnat spela ut på ett 2-2-mål.

Istället föll man på det 3-1-mål som kom via Asplunds hand.

Jag ger ett utspel på huruvida han ska ha filmat och att LHC var chanslösa efter avverkat boxplay ett stort minus.

För så var inte fallet.

Sedan ger jag med mig på punkten att domarna hade en sämre afton än normala fall, samtidigt som jag har uppfattningen av att det är ett generellt begrepp och kan knappast åberopas i det här fallet.

Spelarna är väl medvetna också och borde leverera därefter.

Foto: Sophia Törnell / Pucksnack Media

Foto: Sophia Törnell / Pucksnack Media

För evigt på min Spotify-lista

Nej! Nog om detta nu. Jag har inte den avsikten att kasta skit på folk som tror det de tror. Jag låter er suga på den karamellen, även om den smakar bittert om ni frågar mig.

Hellre att ha någonting sött då säger jag.

Med matchen åt sidan kallar jag resterande för succé och delar med mig visionen från White Lions ordförande:

Målsättningen var att kunna satsa på en resa till Malmö, med 2 000 supportrar. Det var att ta i så det brakar.

En sådan resa ser jag inte som möjlig med de resurser som krävs för en förening som bara arrangerat mindre event än detta, och att lyckas med denna 600-personresan, som man nog får tycka var lite för stor för dess egna bästa, var verkligen ett framsteg i en process mot kontinuerliga resor av samma karaktär.

Låt oss njuta av nuet och se framåt då istället för att gräva ned oss i det som varit.

Resan var trots allt höjdpunkten med flera saker involverat i den.

Dessutom med live-musik, mat, vänner, glädje och förutsättningar som jag inte varit med om tidigare. Helt klart något man längtar till framöver om det dyker upp någonting mer. Captain Jacks Army var underhållande, bra tempo och ett band som jag sedermera kommer att ha i bakfickan och på min Spotify-lista under en lång tid framöver.


– Stefan Lövstrand

 

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.