KHL: SUPERRYKTET – Södertälje till KHL?

0

KHL har sedan starten varit ytterst intresserade av ett svenskt lag. Varför känns inte så konstigt, självklart lyfter ett svenskt lag statusen på en ligan som brottas med sitt förflutna. AIK lämnade in en ansökan säsongen 2009/10 men fick avslag av förbundet. Innan SHL-avancemanget förhandlades det med Malmö Redhawks, och förmodligen likaså med Djurgården under sin korta sejour i HockeyAllsvenskan.

Tidigare i höst släppte KHL:s vicepresident Georgy Kobylansky bomben – KHL förhandlar med en svensk klubb. Vilken klubb förhandlades det med? Ligapresidenten Dmitrij Tjernysjenko har tidigare sagt att vid expansioner till Västeuropa ska laget ha en stor och modern arena (helst med plats för över 10,000 åskådare) samt spela i en större stad där en större potentiell marknadsföring kan äga rum. De enda klubbarna som passade inom denna ram var Djurgården, AIK och Malmö.

Idag släppte SVT en intervju med Kobylansky, där han poängterar att klubben måste klara KHL: arenakrav på 5,500 åskådare och vara stabil finansiellt. Har KHL släppt tanken om ett större lag, för att i ren desperation rikta in sig på en lite mindre klubb? Första tanken var Leksand, men med tanke på deras bedrövliga ekonomi och dåliga placering rent geografiskt känns det osäkert. Kobylansky poängterade senare i intervjun att laget inte heller behöver spela i SHL, utan kan mycket väl komma från de lägre seriesystemen. AIK:s vd har tidigare sagt, med handen på hjärtat, att det inte pågår några förhandlingar med KHL. Det känns som ett ärligt uttalande, även om Torbjörn Törnqvist har goda kontakter med Ryssland.

Tanken slog mig: Det måste vara Södertälje. Och allt talar för det. Efter en hårdsatsning lyckades de bli relegerade till division 1. De spelar i en förort till Stockholm, deras arena tar in 6,130 personer och har en relativt stor supporterskara. Det MÅSTE vara Södertälje.

Varför är jag så säker på just Södertälje? I intervjun lät det mer som de riktade in sig på en mindre klubb, där de i desperation av en svensk KHL-klubb övergett de tidigare storfavoriterna, i och med att både Malmö och Djurgården nyligen avancerade till SHL. AIK känns även de väldigt fel, även om det då skulle stå mellan AIK och Södertälje. Det går just nu bra för AIK i HockeyAllsvenskan och deras planer på ett eget hem i Solna känns för långt borta för KHL. Visst skulle de kunna spela i Globen, men AIK:s vd kändes väldigt ärlig i sitt tidigare uttalande. Kan det vara så att de börjar med en mindre klubb för att locka fram en av de större klubbarnas intresse i KHL?

Avslutningsvis var den finansiella delen av förhandlingen helt klar, det enda som återstod var det juridiska med hockeyförbundet. Kobylansky skulle i slutet av oktober kunna ge mer exakta datum och siffror rörande klubben.

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.