Blogg: Dinamo Riga – från hotad existens till kanonstart

0

Förra säsongen var en lång ovisshet för lettiska Dinamo Riga. Strängare ekonomiska krav blandat med kyliga relationer mellan Ryssland och EU gjorde att Riga blödde ekonomiskt samtidigt som publiksnittet låg på rekordusla 5941 personer (en minskning på mer 2000 personer!) och det såg länge dystert ut för fortsatt KHL-hockey i Lettland. Efter flera om och men kom vändningen och Lettlands mest populära idrottslag fick sin existens säkrad. Frågan var som återstod var bara, vad kunde laget ställa för lag på isen med de begränsade resurserna?

Flera spelare testades under försäsongen på tryout, varav tre fick fortsatt förtroende.  Utöver tryoutspelarna värvades tyske Felix Schütz (som imponerade med 16 mål och 22 assist i sin och Admiral Vladivostoks debutsäsong i KHL 2013/14) och blev den enda värvningen direkt från ett annat KHL-lag, medan resterande ”bättre” värvningar kom från AHL och Europa. Svenske målvakten Joacim Eriksson värvades in från AHL-laget Utica Comets som tilltänkt förstemålvakt, finske Ville Leino kom från en mindre lyckad KHL-säsong i Medvescak Zagreb som avslutades i schweiziska Kloten, tjeckiske Tomáš Kundrátek gjorde drygt en halv poäng per match i Washington Capitals farmarlag Hershey Bears, kanadensiske Steve Seigo kom från en sämre säsong i TPS. Och så till den knepigaste värvningen – karaktärsspelaren Tim Sestito som mestadels är känd för sina slagsmål i AHL. Vad hade han att göra i Riga? Precis som i AHL-laget Albany Devils fick han en assisterande kaptensroll och har på tre matcher stått för två mål. Imponerande!

Dinamo Riga började säsongen starkt genom att chockerande besegra förra säsongens Gagarin Cup-finalist Ak Bars Kazan med 3-1 i Arena Riga. Därefter väntade en snöplig övertidsförlust mot Severstal Tjerepovets och idag krossades Dinamo Minsk med 4-0 inför 14466 åskådare i Minsk-Arena.

Kan de överraska och placera sig högt upp i sluttabellen? Inför säsongen var det inte många lovord kring laget, och de skulle som mest kunna knipa en av de sista slutspelsplatserna. Efter dagens match har de sju inspelade poäng på tre matcher och en tredjeplats i västra konferensen. Blir Dinamo Riga ett skrällag likt Karlskrona och placerar sig i övre halvan av slutspelslagen?

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.