Blogg: Vilket kap, Viasat!

0

Viasat offentliggjorde idag att de har säkrat KHL-rättigheterna i Sverige. Två matcher i veckan och fler när slutspelet drar igång.

Underbart.

En liga som mognat och utvecklats markant de senaste åren, en liga som innehåller flertalet svenskar, samt superstjärnor som Ilja Kovaltjuk och Alexander Radulov. Jag tror på succé.

Självklart är NHL världens bästa liga, det är inget snack om det. Skillnaden med KHL är att man får se Europas bästa hockeyliga på bästa sändningstid. Man slipper samtliga nattmatcher, utan har en enorm möjlighet att se topphockey hemma i soffan utan att gå upp mitt i natten!

Senast Viasat Hockey sände KHL var det kyrilliskt stavade efternamn på tröjorna och grumlig tv-bild. Idag har nästan samtliga arenor kameror i full HD och samtliga lag skriver efternamnen med latinska bokstäver – just för att underlätta och kunna marknadsföra sig utanför Rysslands gränser.

Nu vet jag inte hur upplägget kommer att se ut, jag har heller inte möjlighet att se morgondagens premiär då jag själv är på plats och ser Jokerit spela, men jag hoppas att det kommer att finnas studio med analyser och kommentarer, just för att få ligan extra intressant. Jag hoppas även att de lägger fokus på Bobrovdivisionen som innehåller SKA St. Petersburg, Jokerit, Dinamo Minsk, Dinamo Riga, Slovan Bratislava, Medvescak Zagreb och Spartak Moskva. Samtliga utländska lag och de största publiklagen. Man ska inte glömma bort resterande divisioner, men för att få igång intresset kring en produkt måste man visa det bästa av den, och det bästa ur ett svenskt perspektiv finns i SKA St. Petersburg och Jokerit.

* * *

Jag misstänkte redan i somras, när Viasat förlorade rättigheterna till HockeyAllsvenskan, att KHL fanns med i bilden. En renodlad NHL-kanal kändes ganska tomt eftersom det knappt skulle vara några direktsända matcher på bra tider. Därför misstänkte jag att KHL låg nära till hands för att utöka kanalen, den enda stora ligan med potentiell tv-publik som saknade rättigheter. Det kan heller inte ha blivit en dyr affär, med tanke på att det ännu inte finns några svenska KHL-lag.

Vad vinner då Viasat på att sända KHL? Jag är tveksam till att de värvar några extra kunder just för KHL, men det är viktigt att Viasats nuvarande kunder får upp ögonen för ligan, och på så vis ökar intresset. Det här känns som startskottet även för ett svenskt KHL-lag. Ser man att intresset för KHL finns, kommer det självklart att finnas intresse för ett svenskt KHL-lag, frågan är bara vilket?

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.