”Inga planer för ett svenskt KHL-lag i framtiden” – Christer Englund

0

Vid slutet av förra veckan dök ett hett rykte upp angående svenska hockeyförbundet och KHL. Jokerits och SKA St. Petersburgs ägare Roman Rotenberg sade i en intervju att svenska hockeyförbundet besökte Helsingfors och såg Jokerit ta emot SKA St. Petersburg. Christer Englund, ordförande i svenska hockeyförbundet, har tidigare sagt att de vill utvärdera Jokerit och se hur klubben sköts, både inom det sportsliga och ekonomiska, innan det är aktuellt för en svensk KHL-klubb. Fanns det något samband med det tidigare uttalandet och resan?

– Det stämmer, vi var och såg Jokerit i vintras när de tog emot SKA St. Petersburg, säger Christer Englund.

Imponerad av arrangörskapet

Jokerit, som avslutade grundserien med ett publiksnitt på 10,932 personer och i slutspelet 12,382 personer, blev en positiv överraskning i och med att deras första KHL-säsong spåddes bli en katastrof ur supportersynvinkeln. Innan säsongen var det väldigt många upprörda supportrar som pratade om att bojkotta laget – något som i inte hände i större utsträckning, utan Jokerit till och med ökade sitt publiksnitt markant gentemot sista säsongen i Liiga. Englund pratar också om just matchevenemanget och hur professionellt allting sköttes.

– Jag blev väldigt imponerad på matchevenemanget Jokerit bjöd på, och framförallt att det var såpass många ungdomar och barnfamiljer på plats. Matchen var även som ett derby mellan Jokerit och SKA eftersom de i princip har samma ägare.

51% regeln försvårar situationen

Precis som i en tidigare intervju med Johan Garpenlöv, som skrev en kontroversiell krönika om att han vill se ett svenskt KHL-lag, trycker Englund på att ägarskapet och 51% regeln försvårar det hela med ett svenskt KHL-lag i och med att ägarna ibland måste gå in med pengar för att täcka utgifter. Han anser också att det är mycket som spelar roll kring den ekonomiska biten.

– I Sverige kan man inte äga klubbar och det försvårar hela processen. Vi har även tagit del av hur de arbetar i St. Petersburg och det är helt annorlunda jämfört med hur klubbar sköts i Sverige. Här hemma kan klubbar verkligen inte skötas på samma sätt som i Ryssland och därför är vi mån om klubbarna vi har. I Sverige har vi även det unika seriesystemet som vi vill värna om och därför är det oklart om vi har råd att ha en klubb i KHL. Just nu finns det inte på dagordningen att ens diskutera ett svenskt KHL-lag, och det finns inte inom den närmsta framtiden heller.

Förs inga diskussioner

KHL:s president, Dmitrij Tjernysjenko, har tidigare sagt att det förs diskussioner med CHL-klubbarna och KHL i ett försök från KHL:s sida att expandera ligan in i Europa ännu mer. Christer Englund påpekar dock att det absolut inte förs några diskussioner mellan Sverige och KHL, varken på klubbnivå eller förbundsnivå.

– Det förs inga diskussioner och det har inte förts några diskussioner sedan AIK ansökte om spel säsongen 2009/10. Det har därför heller inte förts några diskussioner om Malmö som det tidigare har skrivits om i media, utan det har endast varit rykten.

De klubbar från KHL:s sida är attraktiva för KHL-spel är Djurgården och Malmö. Skulle svensk hockey verkligen ha råd att förlora dessa populära klubbar för spel i en annan liga?

– Nej, verkligen inte.

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.