Blogg: Vad är att vänta i KHL?

1

KHL:s expansionstankar är mycket ambitiösa, men hur ambitiösa kan det vara? Med hjälp av @vorkywh24 kan jag visa en kronologisk ordning över hur rykten tagit fart och visat sig vara sanna. En intressant notering är att TASS stått för nästan samtliga expansionsrykten.

5 december 2014

En källa till TASS berättade varför förre presidenten Alexander Medvedev avgick. En av KHL:s mäktigaste män, Gennadij Timtjenko, ska inte ha delat samma expansionsåsikter som Medvedev. Timtjenko står för att få in etablerade, europeiska toppklubbar i ligan som i framtiden i princip ska kunna vara självförsörjande. Medvedev tyckte istället att europeiska klubbar skulle kunna få ryska pengar som ”bidrag” till klubben, samtidigt som nya klubbar likt Lev Prag ska kunna etableras om marknaden finns. Det fanns även rykten under Medvedevs tid om en nyetablerad schweizisk klubb, Huttwil Helvetics, samt klubbar från icke-traditionella hockeymarknader såsom London, Paris och Milano.

14 januari 2015

SKA St. Petersburgs ägare och Jokerits delägare Roman Rotenberg, som driver arenabolaget Arena Events, ska ha sagt att han och sitt bolag för samtal med flertalet europeiska arenaägare om att köpa upp anläggningen. I så fall är det fullt möjligt att klubbar kan göra likt Jokerit i framtiden. Eisbären Berlin har nämnts i dessa rykten tidigare, både när deras juniorlag skulle börja spela i MHL och när deras arenaägare planerade att sälja arenan.

25 januari 2015

Några dagar efter sitt senaste uttalande sade Rotenberg att KHL ska fokusera på att få med klubbar från traditionella hockeymarknader men att fokusera på svenska, schweiziska och tyska klubbar i KHL, och att de svagare, ryska klubbarna ska spela i farmarligan VHL.

5 februari 2015

Dmitij Kurbatov, KHL:s dåvarande vicepresident, gav väldigt intressanta kommentarer då han sade att det för tillfället inte är aktuellt för nya utländska klubbar i KHL på grund av sanktionerna, men att han var stensäker på att det kommer att finnas fler utländska klubbar i KHL i framtiden. Han sade att det kommer att komma expansionsnyheter våren 2015 och 2016. Nuvarande KHL-presidenten Dmitrij Tjernysjenko gav för inte så länge sedan bomben att KHL planerar att få med en kinesisk klubb baserad i Shanghai, och på så sätt komma närmare målet att bilda en division i Fjärran östern tillsammans med Amur Chabarovsk och Admiral Vladivostok på Rysslands östkust. Tjernysjenko sade även att det är mycket aktuellt för nya expansionsklubbar i Europa till säsongen 2016/17.

Kurbatov sade även att KHL inte kan förhandla med klubbar från mindre europeiska städer eftersom marknaden helt enkelt inte finns där för att kunna finansiera sig själva i framtiden, utan istället fokusera på större städer runtom i Europa. Han lade till en viktig notering att KHL ser klubbar i Europa som kan gå med i KHL. Vad det betyder är i princip att KHL för samtal med flertalet stora europeiska klubbar och möjligtvis även förhandlar med dem.

27 februari 2015

Tjernysjenko sade att KHL kommer att försöka göra ligan så attraktiv som möjligt för klubbar i Europa, Asien och tidigare Sovjetområden.

20 maj 2015

Efter en lång tystnad kring expansionsrykten bjöd Tjernysjenko in klubbarna i Champions Hockey League att istället spela i KHL. Detta uttalande kom efter en diskussion kring KHL:s deltagande i CHL.

21 maj 2015

Tjernysjenko sade att KHL för samtal om en klubb baserad i Shanghai. Läs mer om det här.

Samma dag bekräftade Tjernysjenko att KHL förhandlar med flertalet stora klubbar i Europa (klubbar på samma ”storhetsnivå” som Jokerit och Slovan) från större hockeyländer och att det är mycket troligt att vi ser fler europeiska klubbar i KHL säsongen 2016/17.

Sammanfattning

Det som är intressant med dessa kommentarer är att alla handlar om toppklubbar från ”hockeyländer”, att KHL vill ha fler kända, stora klubbar i ligan och att förhandlingar pågår. Vad är i så fall att vänta? Läser man mellan raderna måste de förhandla med någon svensk klubb, men vilka är det aktuellt med? Kan verkligen Djurgården tänka sig byta liga, eller kan Malmö verkligen tänka sig att snart spela i KHL, trots att de precis avancerade till SHL? Vill verkligen KHL ha AIK i sin liga? Dessa tre är i mitt tycke de enda aktuella klubbarna i Sverige för KHL-hockey då Malmö spelar i Sveriges modernaste arena och både AIK och Djurgården har möjligheten att spela i Globen.

Blickar man bort från Sverige ett tag kan man även se att det finns intresse för schweiziska och tyska klubbar. Finska klubbar bör inte vara aktuellt i dagsläget då Jokerit håller på att etablera sig och har verkligen Finland marknaden för två KHL-lag? Den enda arenan med liknande klass som Hartwall Arena är TPS Åbos arena som tar in drygt 12,000 personer. I Tyskland finns som sagt Eisbären Berlin som bör vara riktigt intressanta och i Schweiz har det tidigare nämnts om Genève-Servette i och med att Timtjenko är inblandad i klubben och deras potentiella nya arena. I Tjeckien bör även Sparta Prag nämnas. Sparta har samma ägare som Lev Prag hade, och då bör ett visst intresse finnas, speciellt om Slovan Bratislava stannar så man får ett tjeckoslovakiskt derby i ligan.

Det är en intressant tid som väntar i KHL när ligan går in på sin åttonde och tuffaste säsong hittills..

1 kommentar

  1. Om Svenska lag kommer gå med i koncernen KHL kommer tyvärr SHL försvinna känns det som. Och vem är ett stolpskott som åker på en bortamatch i Ryssland frivilligt?! Tror knappast man åker till te.x sotji för att följa sitt älskade lag… Är trogen Färjestadsupporter, och hade dem valt att gå med i KHL, då hade jag eldat upp allt som har med FBK utanför arenan i Karlstad och visa mitt missnöje!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.