KHL: Anders Nilsson utbytt när SKA tog hem Gagarin Cup

0

Superlaget SKA St. Petersburg med en spelarbudget på drygt 200 miljoner kronor hade aldrig tidigare vunnit någon titel – varken i sovjetiska ligan, ryska ligan eller i KHL. Den historien ändrades idag då man körde över Ak Bars Kazan på bortaplan med hela 6-1 och vann matchserien med 4-1 i matcher.

Jimmie Ericsson målskytt

Ak Bars svenske målvakt Anders Nilsson kunde önskat en bättre start. Redan efter drygt en minut satte Skellefteås guldhjälte Jimmie Ericsson pucken efter ett slagskott som fann nätet bakom Anders Nilsson. Drygt fem minuter senare i powerplay pangar Ilja Kovaltjuk in pucken säkert i krysset ovanför Nilssons klubbhandske och drygt fyra minuter senare kommer Jevgenij Dadonov fri och sätter pucken högt då Nilsson väljer att gå ner och täcka isen. Målet var Dadonovs femtonde på 22 matcher i slutspelet, något som betydde nytt KHL-rekord.

Det skulle även hinna bli 4-0 till SKA innan första perioden var över. Oleksij Ponikarovskyj skickade iväg ett lågt skott innanför blålinjen som lite tveksamt gick mellan benen på Nilsson och in i mål.

Nilsson utbytt

Andra perioden öppnade Ak Bars betydligt bättre där man redan efter dryga minuten reducerar till 4-1 genom Michail Gluchov tack vare en stor röra framför SKA:s finske målvakt Mikko Koskinen. SKA behöll farten trots chocköppningen och det dröjde inte längre än 46 sekunder innan det är mål igen. Ilja Kovaltjuk gjorde sitt andra för kvällen efter att ha kommit fri på vänsterkanten och satte pucken ovanför Nilssons plockhandske. Efter målet blev Nilsson, som stod samtliga slutspelsmatcher för Ak Bars, utbytt och det var det sista han gjorde i KHL för säsongen.

Det skulle även hinna bli 6-1 innan matchen var slut. Tjeckiske Roman Cervenka fick in en puck från slottet som gled in bakom Emil Garipov.

Lämnar mästarna

SKA St. Petersburg kommer redan nu att tappa två av sina tre skandinaviska spelare. Tony Mårtensson har bestämt sig att det var hans femte och sista säsong i SKA och det ryktas nu att han blickar mot Schweiz och NLA. SKA:s enda norrman, Patrick Thoresen, med fyra säsonger i SKA, sägs vara på väg tillbaka till Djurgården och SHL.

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.