Lövstrands Hockeyblogg: En intressant säsong, minst sagt

0

För många har det varit duster och mindre problem som kanske blivit mer av en höna, när det i själva verket mer handlar om fjäderstorlek.
Med det sagt; det har varit en högst intressant historia anno 2014/2015.


LINKÖPING. Jag vänder mig om och tittar tillbaka på de arenor som kommit att bli mina två övriga hem under den här hockeysäsongen.

Nära till hands – som de är – och mysiga ställen att vistas i under matchtillfällen gör att man trivs med sin omgivning och att man redan nu längtar till nästa säsongs SHL-hockey.

Foto: Sophia Törnell

Ännu en SM-final för Markus Svensson. Foto: Sophia Törnell

Man får lite nostalgikänsla.

Men också en reflektion över vad man sett.

Inte trodde jag att Växjö skulle stå i SM-final. Inte trodde jag att Färjestad skulle missa slutspelet, och inte heller trodde jag att Örebro skulle vara den uppfriskande överraskning, som vi alla kanske såg skulle ha större svårigheter under sitt andra år, än vad som verkligheten visade oss.

Ett litet instick är även att jag inte såg Södertälje som ett lag att ramla ur sin serie.

Deras säsong kan närmast beskrivas som bedrövlig, obevekligt svag och katastrofal. Och detta är milda ord – med jämförelse till vad man egentligen borde säga om deras säsong i Hockeyallsvenskan.

Personliga favoriter

Hur vida allting urartar sig kan man alltid dra några slutsatser:

  • Skellefteå spelar SM-final och har chans på ännu ett guld.

Jag är inte ett dugg förvånad. Vad jag förvånas över är att de kan göra spelare till stjärnor genom deras filosofi, träning och mentalitet, som – precis som i Karlstad – numera sitter i väggarna uppe i Västerbotten. Eller är det något i vattnet, som man brukar säga?

  • Växjös framgångar frodas av tron på sig själva

Hela vägen från semifinalförlusten ifjol har läxan lästs på, man har blivit (kanske) mer ödmjuka och vet vad som krävs för att lyckas. Lite medstuds från Sudden-vinsten i match två i Växjö bidrog även till fortsättningen mot Frölunda anser jag. Men framför allt tror man på sig själva.

  • Hudacek, en målvaktshjälte som behövs

Även om jag inte är något fan av ”Hudashow” är jag ett fan av Hudacek. En målvakt som visade sin sanna kvalitet och även hur mycket Frölunda missade när Örebro snodde honom mitt framför näsan på föreningen. Vilken klassmålvakt. Kan man behålla honom länge mån tro?

Alla dessa saker är någonting som vi får ta med oss, tillsammans med flera hundra olika saker som man dra upp som ens favoritminne med årets upplaga av SHL. Dessa var en handplockning från min hjärnbalk, och jag tror att det delas av många andra. Även om man många gånger är färgad av ens egna värderingar och lag.

Blir bekymmer även nästa år

Bild: Stefan Lövstrand

Foto: Stefan Lövstrand

Vad kan man då beklaga sig över? – Finns det någonting att klaga över?

Ja, det finns givetvis beslut man ifrågasätta och undra om man egentligen inte kunnat vänta till det finns tid att ta till sakerna i ligan.

Ett exempel var spel tre-mot-tre i övertid, vilket kom till över en julhelg och numera ingår i seriespelet. Men kommer det att stanna kvar? – Det är frågan.

Tillsammans med ligabestämmelserna kan jag fråga mig själv, och även SHL-ledningen, var det nödvändigt?
– Ja. Det tror jag definitivt. Men det är ifrågasatt, och publiken vill ha svar.

Det är marknaden som frågar sig hur det kan komma sådana tveksamma beslut, där t.o.m. namninsamlingar mot de nya arenakraven kom fram.

I direkt kontrast till detta inför numera Hockeyallsvenskan egna krav, vilket förskjuter allting om särskiljande mellan lag i nedre och högre divisionen, och gör att man kör ett likasinnat spår, vilket jag tror är en viktig del om man ska överleva i förhållande till högsta ligan SHL.

Domarnivån är alltid ett hett ämne och jag kan säga två saker som kommer att bli förändringar på – allt annat vore tjänstefel:

  • Tacklingar mot huvudet
  • Offside i målområdet

Bedömningsfrågan som aldrig egentligen blir rätt, hur man än vänder och vrider på det. Detta kan jag avslutningsvis hoppas på en klar förbättring. Men som vi sett i tidigare upplagor:
Jag tror det blir fullt av bekymmer även nästa säsong.


– Stefan Lövstrand

 

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.