Bjers: En syns på Gustafssons blivande avstängning

1

Under gårdagen drog de första kvartsfinalerna i SHL-slutspelet 2015 igång. Min koncentration låg, som alltid, hos Frölunda. Frölunda vann matchen mot Luleå med 3-2 men det var en situation som uppmärksammades mer än andra – Erik Gustafssons tackling på Cam Abbott. Jag tänkte delge mina tankar kring detta.

Följ mig på Twitter: @juliabjers

Frölundas Erik Gustafsson. Fotograf: Julia Bjers, Pucksnack.com

Frölundas Erik Gustafsson. Fotograf: Julia Bjers, Pucksnack.com

Det är flera som sett situationen. Erik Gustafsson står still när Cam Abbott kommer i en låg position, stirrar på pucken och åker rakt mot Gustafsson. Gustafsson har nu svårt att flytta på sig eller bara försvinna utan att Abbott får fritt fram till målet. Gustafsson bestämmer sig därmed att tackla Abbott. Luleå Hockey-supportrar tycker det är en lång avstängning medan Frölundasupportrarna tycker det är löjligt att Gustafsson ens fick matchstraff. Experterna på Csports tycker mestadels som Frölundasupportrarna men är något klyvna i frågan.

Ett stycke i regelboken säger ”En utespelare som har kontroll på pucken och som åker i riktning mot en motståndare, och som har sitt huvud i en låg position istället för att höja blicken, får tacklas av motståndaren om tacklingen inte har en uppåtdrivande kraft mot puckförarens huvud.” Okej, att Abbott var låg och hade kontroll på pucken tror jag att vi alla är överens om. Det blir dock skilda meningar när man börjar analysera sista delen, om Gustafsson hade en uppåtdrivande kraft eller inte.

I en tackling kommer kraften oftast från benen och framförallt knäna. Detta innebär att en spelare i princip alltid har en uppåtdrivande kraft i en tacklingssituation, eftersom benen är närmast marken på kroppen. Detta är inte första Gustafsson tacklar en spelare. Han vet att han får samma kraft tillbaka från Abbott som den han ger. Detta är Newtons andra lag, ”alla krafter har en motkraft”. Gustafsson börjar lågt i situationen, troligtvis för att han ser att Abbott är låg, alltså har han böjda knän. Han vet att han kommer få en stor kraft på sig i tacklingssituationen och för att själv inte ramla baklänges tar han kraften som han har och använder den, alltså från knäna. Han hoppar inte eller något just när han tacklar men han rätar ut knäna, vilket är svårt att inte göra rent fysiskt.

Detta betyder att regeln är skit. Gustafsson försökte bibehålla en låg position men det är omöjligt för honom, anser jag, och därför har böjda knän innan tacklingen och raka knän efter.

Svenska ishockeyförbundet borde se över denna regel för det var en bra tackling men eftersom den tar i huvudet blev han anmäld och kommer bli avstängd i efterhand. Vilket jag tycker är riktigt dåligt.

1 kommentar

  1. Helt korrekt analys förutom en sak, som du säger kommer han glidande mot abbot och på bilderna ser man att han har rätt lång tid på sig att bestämma. Det finns ju ett mellanting mellan att flytta på sig och sätta veckans bröstvärmare, han kunde bara stått kvar och låtit han åka in i honom. Troligtvis ingen skada, abbot skulle tappat pucken frölunda troligen fått en spelvändning med samlat lag.
    Bara för att det ingår tacklingar i hockey anser jag inte att det är en mänsklig rättighet att man måste ta i och proppa alla som tittar ner i isen till stenåldern. Vet att Ledin i Luleå fick beröm någon match från någon tidning tror jag det var. Han fick ett läge där en kille kom och stirrade ner i isen och var omedveten om att han kommer, varpå ledin helt enkelt stannar och låter killen åka i honom, tappar pucken och luleå fick spelet igen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.