Lövstrand: Detta är deras nya 94′

0

Brynäs med första skalpen i klassikermötet … och jag tror det går utför.
Inte för Gävlelaget – utan för Färjestad.

Det kan alltså bli första gången på 21 år som vi inte ser dem i ett slutspel.


Visserligen kan man inte dra för stora växlar över en sådan sak som att Brynäs vann den första och kanske den viktigaste matchen.

Men det finns ingenting som talar emot Brynäs i mina ögon.

Deras insats igår talade för att deras lag har en möjlighet att överbevisa sig själva och ge sig på uppgifter som för två månader sedan var omöjliga för dem att genomföra. Nu, med en erfaren slutspelsräv i ”Bulan” Berglund som huvudtränare kanske det räcker med lite ”jävlar-anamma” för att gå långt i ett slutspel.

Man har trots allt klarat av den värsta stormen under här pågående säsongen.

Att överleva kvalet …

Med ögonen vakande över staden där solen alltid skiner ser jag ett lag som bevisat sig kapabla att springa ifrån lagen i botten på ett väldigt bra sätt och sedan ha chansen att hamna i topp-sex placering.

Det föll med slutomgångar som man visste skulle ha betydelse i långa loppet.

Favoritskapet kom sedan på laget i och med play-in med Brynäs. Ett lag som man vunnit emot i alla slutspelssammanhang sedan 2002 – med undantag för semifinalserien 2012, då Gävlelaget gick vidare för att vinna sitt första guld på 13 år.

Känslan och utav det jag såg under gårdagskvällen var att inte mycket fungerade för Karlstadslaget.

Helt klart har man kommit in på fel sätt – där pressen kan bli för stor.

Justin Pogge red ut stormen för Färjestad när man behövde en förstamålvakt, men det har han inte bevisat under de två sista matcher han har spelat. Helt klart finns det mycket lärdom att ta del utav. Men också är den defensiva insatsen från FBK-spelarna i underkant.

Det såg som sagt löjligt enkelt ut när Pogge skickade en retur rakt ut i slottet.

Det såg än mer löjligt ut när Lalonde missade att ta hand om pucken och i princip gav bort den till Brodin som kunde göra mål på den möjligheten.

Man kan i efterhand kalla det ”små marginaler” och individuella misstag.

Slår man ihop alla dessa ”små faktorer” och ”marginaler” med de matcher som föregått play-in blir det en stor massa med liknande situationer som inte förbättrats eller tagits om hand. Jag tror inte på Färjestad i ett slutspel 2015. Detta är deras nya 1994 – den senaste gången man missade ett slutspel i Elitserien/SHL.

Vad sedan historien lärt oss av den epoken är att det bara kan bli bättre framöver.


– Stefan Lövstrand

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.