U19 Femnationsturnering: VIDEO! Sverige turneringssegrare efter att Tjeckien krossats

0

Efter att Finland vänt mot Schweiz i den andra matchen blev Sverige tvungna att ta en poäng i mötet med Schweiz för att säkra turneringssegern. Efter en ganska jämn öppningsperiod skulle man rycka ifrån i den andra perioden och ta en övertygande vinst.

Den svenska formationen med Anton Karlsson, Christoffer Ehn och Henrik Törnqvist gör ett monsterbyte inledningsvis på matchen och är inte alls långt ifrån att ta ledningen i matchen, men den tjeckiska målvakten Jakub Urbisch är följsam när Ehn får returchansen vid den högra stolpen.

Sverige vill klart mest i inledningen och jobbar fenomenalt i såväl offensiv zon som backchecken och ger inte Tjeckien mycket att gå på i början. Men Tjeckiens spel i perioden rycker upp sig och man skapar några riktigt bra möjligheter där Linköpingsmålvakten Erik Källgren får visa prov på stabilitet vid ett par tillfällen.

Kovacs

Foto: Tvåmålsskytten Robin Kovacs Fotograf: MaddeG, Pucksnack.com

Men det är hemmalaget Sverige som tar ledningen i matchen, och det efter ett föredömligt jobb utav Robin Kovacs som snor åt sig en lös puck i egen zon, vänder och skapar en 3-mot-2-kontring där han själv viker ut mot kanten och trycker in pucken i det bortre krysset till 1-0.

Målet gör Sverige lite mer avslappnade och man kontrollerar de sista fem minuterna på perioden i en annars kvalitetmässigt hyfsad och rätt jämn period.

Inledningen på mittenakten är väldigt böljande men temporik där båda lag vill mycket framåt och skapar några halvfarliga chanser. Tjeckien är ytterst nära kvittering och har länge häng, men det är Sverige som tar vara på det jämna läget i matchen och det genom matchens gigant Kovacs som, med en elegant passning, hittar välplacerade Ludvig Elvenes framför mål som bara har att raka in 2-0.

Känslan är att Sverige spelar väldigt avslappnat – man ack inte nonchalant – och ändå kan kontrollera tillställningen när man mer uppträder som ett lag än individuellt försöker imponera på scouter och annat som är på plats i Frölundaborg dagen till ära. Men så börjar målen trilla in och man släpper lite på det ”allvarliga” och går ifrån till hela 5-0 inna perioden slutar där matchens båda blickfångst Kovacs och Elvenes blir noterade som tvåmålsskyttar.

Inför den tredje perioden byter Tjeckien målvakt då Liberecmålvakten Vitek Vanecek kommer in istället för Jakub Urbisch och visst startar Tjeckien perioden med lite mer vilja och anfallslusta än tidigare, men man lyckas inte komma åt målet särskilt ofta.

DSC_5493

Foto: Daniel Bernhardt testar Tjeckiske målvakten. Fotograf: MaddeG, Pucksnack.com

Sverige utökar till 6-0 halvvägs in i perioden och att matchen är avgjord sedan länge får vi tydliga intentioner på, men för framtidssyfte och uppvisande är det många spelare som trycker på offensivt och försöker visa sig från sin bästa sida. Robin Kovacs är bland annat ett skott i kryssribban ifrån att noteras för en hattrick.

Den svenska målvakten Erik Källgren förtjänar en salva cred i matchen då han vid flertalet situationer står för imponerande räddningar och ingripanden, inte minst i den tredje periodens sluthalva när han räddar ett helt öppet mål med klubban. Får välförtjänt hålla nollan efter en, som sagt, imponerande insats!

Sverige tar tre nya poäng och säkrar turneringssegern med 11 inspelade poäng.

Vi träffade målvakten Erik Källgren efter matchen. Såhär säger han om sin första landslagsturnering, sin egen insats och framtiden:

Turneringens bästa forward Robin Kovacs var nöjd med sin insats även om han själv kände att han kunde fått ut mer:

Matchstatistik

Sverige – Tjeckien 6-0 (1-0, 4-0, 1-0)
Skott: 45-25 (13-12, 19-7, 13-6)
Utvisningsminuter: 8-6 (0-0, 4-6, 4-0)

1-0 (14:35) | Robin Kovacs (-)
2-0 (27:58) | Ludvig Elvenes (Robin Kovacs)
3-0 (34:45) | Ludvig Elvenes (Christopher Mastomäki, Oskar Lang)
4-0 (37:14) | Robin Kovacs (Henrik Törnqvist, Olle Alsing) PP1
5-0 (39:19) | Axel Ottosson (Kevin Stenlund) PP1
6-0 (50:14) | Filip Karlsson (Marcus Pettersson)

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.