Landslag Euro Hockey Tour: Debutant gjorde avgörande målet när Tre Kronor slog Finland i Globen

0

Då var det dags för den andra av två tilltänkta landskamper Tre Kronor-Finland.

Den första i fredags fick ju avbrytas eftersom isen i ABB Arena i Västerås gick sönder. Något som både Sverige men framförallt det finländska landslaget var mycket missnöjda med. När matchen avbröts ledde Finland med 1-0. Detta resultat kommer dock att strykas och inte räknas med i Euro Hockey Tour enligt ett pressmeddelande som vi mottog när vi anlände till Globen. Min spontana reaktion var då, hur fungerar det i den slutliga tabellen både Finland och Sverige kommer ju att stå på en match mindre spelad?! Ja det är väl något som framtiden får utvisa hur man löser det.

Matchfakta
Sverige-Finland 3-1 (2-1,1-1,0-0)
Målgörare
Sverige: Staffan Kronwall, Nicklas Danielsson, Martin Johansson
Finland:Kristian Näkyvä, Anssi Salmela
För ytterligare statistik från Euro Hockey Tour klicka här

Första perioden
En miss i det svenska försvaret efter 2 min leder till att Finland etablerar ett litet tryck och Markus Svensson som debuterar i det svenska målet lämnar en retur ut till fristående finländsk spelare i slottet men Svensson tar också det skottet. Finland fortsätter att trycka på och Sveriges Tom Wandell blir utvisad efter ca 3 minuter, Finland får till ett bra pp men Sverige försvarar sig bra och blockerar och kommer 2 mot 1  skottet går utanför.
Marcus Sörensen visar upp snabba skridskor och oräddhet när han är inne på isen och har ett skott som smiter precis utanför stolpen. Efter knappa 7 minuter drar Sverige på sig ytterligare en utvisning och ännu en gång täcker svenskarna bra, denna gång är det Robert Rosén som får fram pucken till en fristående Martin Thörnberg som inte riktigt får ordning på pucken. Sverige klarar också den utvisningen galant. Strax efter har Finland ett jättechans och öppet mål men Markus Svensson gör två jätteräddningar och Tre Kronor reder ut detta med hjärtat i halsgropen. Sverige tar sedan time out och när spelet sedan kommer i gång startar Sverige med två heta målchanser först genom Andre Petterson som får en snygg passning av Mattias Sjögren, sen är det Simon Hjalmarsson som går på mål och skjuter men skottet blockeras upp i nätet bakom mål. Finland har också  målchanser och svenska försvaret uppträder ibland lite osäkert i egen zon. När det återstår 6.37 drar Finland på sig en utvisning och Sverige spelar bra pp man skickar tex in två debutanter i Tim Heed på backen och Marcus Sörensen i ppkedjan och båda spelar lika respektlöst som om de aldrig gjort annat. Finland kommer efter det i anfallsvågor men Markus Svensson gör den ena fina räddningen efter den andra. Finland kommer sedan i ett samlat anfall i slutet av perioden och Kristian Näkyvä gör 0-1 med ett skott från slottet som Markus Svensson får släppa förbi sig, tiden är 18.11.Strax därefter är det avvaktande utvisning för Finland och Marcus Sörensen dra upp ett anfall passar till Oscar Sundqvist som i sin tur lägger över till Staffan Kronwall som prickskjuter 1-1. Tiden nu är 18.28. Det går fort i hockey nästan direkt på nersläpp gör Sverige 2-1 genom Nicklas Danielsson bara 20 sekunder efter det förra målet, alla tre målen kommer alltså i den 18 spelminuten.

Andra perioden visar inte upp något skönspel direkt det bjuds på chanser från båda lagen, man verkar vara mer inriktad på anfallshockey än försvar. För när båda lagen kommer in i anfallszon blir det virrigt i båda försvaren. Vid dryga 7 minuter drar Sverige på sig en utvisning och det dröjer inte länge förrän det är kvitterat…i utvisningar när även Finland drar på sig en utvisning och det i anfallszon så spel 4 mot 4 alltså. Efter 11.11 drar Sverige på sig ytterligare en utvisning när Daniel Rahimi blir utvisad för crosschecking, Finland visar då upp ett klapp klapp spel och Sverige är helt utspelat men Finland skjuter i stolpen. När det gått ca 15 minuter av perioden lägger den Finländske backen en indianare som debutanten Martin Johanssson snappar upp och blir helt fri med Finlands målvakt Atte  Engren och  sätter pucken mellan benen på densamme, 3-1 för Sverige. I samband med målet så byter  Sverige målvakt Markus Svensson går ut med en misstänkt lättare sträckning i ljumsken och in kommer Oscar Alsenfelt. Svensson går direkt ut i omklädningsrummet. I slutet av perioden blir Sveriges Oscar Sundqvist utvisad för tripping och det hinner inte gå mer än några sekunder innan Finland reducerar, ett skott som oturligt tar på Jonas Junland och in i mål. Det är dock Anssi Salmela som antecknas för målet.

Tredje perioden startar Finland bäst och går för kvittering, Sverige får slå ifrån sig. Man har också möblerat om lite kedjorna då Dick Axelsson också klivit av. Finland kommer i samlade anfall men Sverige försvarar sig bra samt checkar högt och får då komma i kontringar. Det är tilltrasslade situationer framför båda målen men inget utav lagen får fatt i pucken och lyckas sätta den i mål. Efter 9.20 drar Finland på sig en utvisning och när Sverige spelar ett bra pp så får Oskar Sundqvist en klubba i ansiktet och blir liggande på isen. Det renderar i en 2+ 2 min utvisning för Finlands Janne Jalasvaara. Oskar Sundqvist leds av isen och ut i omklädningsrummet. Sverige har alltså drabbats av tre  skador denna match varav 2 på Skellefteåspelare. Tre Kronor får spela 5 mot 3 i 57 sekunder samt 5 mot 4 i någon minut. Ett läge som Sverige inte kan ta till vara utan drar själva på sig en utvisning och helt plötsligt är det Finland som har pp. Ett bra boxplay av Sverige och en klockren tennisrensing av Daniel Rahimi som river ner applåder. Efter Finlands 2+2 utvisning har man tappat litet av sin spelintensitet, av förklarliga skäl och Sverige har tagit över spelet,och ligger närmare 4-2 än Finland en kvittering. När det återstår dryga minuten kvar av tredje perioden tar Finland ut målvakten och går för kvittering. Sverige är ytterst nära att sätta 4-2 i öppen kasse när det återstår 33 sek. Finland ligger på men Sverige slår ifrån sig bra och lyckas också vinna med 3-2.

Sammanfattning
Eftersom matchen i fredags ströks så blev det denna match som räknas som officiell debutmatch för  Markus Svensson, Tim Heed, Marcus Sörensen, Oscar Sundqvist och Martin Johansson. Per Mårts berömmer alla debutanter och tycker att de alla gjorde en gedigen arbetsinsats. Han påpekar även att det är oturligt att det bara blev en match och han på grund utav det inte hade chans att se alla spelare så mycket som han hade velat. Peter Popovic berömmer också debutanterna och bland annat Tim Heed som han tyckte vårdade pucken och spelade stabilt, Marcus Sörensen kommer med fart och utmanar och kan göra det där lilla extra. Oscar Sundqvist fick beröm för sitt sätt att spela så att det ”-alltid händer något när han är inne, han drar på sig spelare och jobbar till sig utvisningar”Nu ledde ju en utav dessa till att han fick kliva av med näsblod och eventuellt bruten näsa men det får undersökning utvisa. Martin Johansson fick ju göra mål i sin debut och är framme och snor pucken vid ett finländskt felpass och det är väl lite av hans specialitet. Popovic talade också om vikten av att träffas så här och trots att det bara blev en match så är tiden tillsammans och den sociala biten också viktig. Något som Popovic också påpekar är att de är långt mellan landskamperna och att de bara får ”låna” spelarna från sina klubblag vid såna här sammankomster innan VM.

Vi fick en pratstund med debutanten Tim Heed, Skellefteå. Han berättade att det kändes tryggt att få spela med Staffan Kronwall som ingjuter lugn och stabilitet vilket gör att Tim kände att han vågade spela sitt spel och var trygg i det. Heed påpekar också vikten av att få träffas vid sådana här samlingar och att trots att det inte blev 2 matcher så är det sociala också viktigt.

Här kommer videointervjun

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.