U19 Femnationsturnering: Tredje raka segern, imorgon har man chans på turneringsseger

0

Sverige – Finland är prestige oavsett nivå och inför dagens möte i den näst sista matchen av Femnationsturneringen möttes de två lagen och även om Finland hittills i turneringen blandat och gett spelmässigt visste vi på förhand att det skulle bli en intressant match där minsta misstag kunde bli ödesdigert.

[Göteborg] Sverige startar matchen bra och åker ifrån finnarna inledningsvis, men utan att skapa några egentliga målchanser. Istället är det Finland som tar ett ordentligt kommando över matchen där man pressar ned värdnationen ordentligt och får, som ett brev på posten, matchens första möjlighet i powerplay.

Fem chanser utan mål stod på Finlands PP-konto i turneringen inför matchen, men visst katten är det just mot Sverige man stänker in första när man spelar runt pucken fint i anfallszon där Frank Gymér till slut hittar Teemu Lämsä på bortre stolpen som kan raka in ledningspucken.

DSC_4762

Foto: Jesper Eriksson med en av flera räddningar i matchen. Foto: MaddeG, Pucksnack.com

Finland fortsätter mala på och trycker ned Sverige djupt i egen zon långa stunder under den första periodens första halva, men stabilt defensivt jobb framför mål utav kronorna gör att Finland aldrig riktigt kommer intill för att skapa de där riktigt farliga målchanserna.

Istället börjar Sverige åka lite mer skridskor, jobba lite hårdare och spela sig snabbare genom mittzon – ett till synes vinnande knep då man tar över matchbilden helt och hållet. Mest initiativtagande tycker jag kedjan med Henrik Törnqvist – Christoffer Ehn – Anton Karlsson är som trycker på offensivt ett par gånger.

Spelövertaget ger också utdelning och det är just Törnqvist som stänker in kvitteringen på en retur framför den finska målvakten Kaapo Kähkönen efter att HV71-backen Emil Johansson kastat in den från backplats.

Samma Törnqvist håller sig återigen framme bara en dryg minut senare när Kevin Stenlund rundar kassen och serverar Törnqvist som bara kan raka in ledningspucken med 15.48 spelat och Sverige har vänt.

Spelat jämnas ut en aning i slutminuterna utav perioden och i 2-1-ledningen står sig perioden ut.

Svensk dominans i mittperioden

I inledningen på den andra perioden får Sverige en mycket bra start när man utökar ledningen till 3-1 redan en dryg minut in genom Rögleforwarden Filip Karlsson som lämnas helt fri framför mål och serveras utav Ludvig Elvenes.

Sverige spelar riktigt bra i stort sett hela den andra perioden där man för spelet markant och med högt tempo, ordentlig skridskoåkningen och hårt jobb manövrerar ut de finska spelarna.

Finland får inte alls mycket is att gå på och deras tid med puck är väldigt begränsad mot ett högt forecheckande Sverige och man ges inte alls några möjligheter framför mål när man väl skapar kontringar – för där är Sveriges försvarsspel fortsatt exemplariskt så här långt i matchen.

Skotten skrivs 14-6 till Sverige i den andra perioden och med lite mer gubbar på mål hade man haft en ännu större ledning.

Dramatik in i det sista

Den tredje perioden öppnas med en finsk rivstart där Eriksson i det svenska målet visar upp en makalös stöthandsräddning redan 15 sekunder in och det är en fortsatt energifylld match när den tredje startar och matchbilden böljar mycket fram- och tillbaka där egentligen inget utav lagen kommer åt slottet i offensiv zon. Men matchen blir en rysare in i det sista trots att Sverige får en kalaschans att avgöra när Atte Mäkinen drar på sig en Abuse efter en närkampssituation med Sveriges Adam Ollas Mattsson.

DSC_4977

Foto: Finland pressade rejält i tredje perioden. Fotograf: MaddeG, Pucksnack.com

Straffet sitts av utav Otto Nieminen som direkt efter avtjänat straff får pucken och kontrar in en reducering till 2-3 med knappt fem minuter kvar och ger nerv i matchen. Men bara 56 sekunder senare smäller det igen – bakom Finlands målvakt – när Ludvig Elvenes utökar för Sverige ännu en gång.

Anton Karlsson ger dock Finland en chans att hämta ikapp ännu en gång med en onödig roughingutvisning – och än en gång reducerar Finland i spel 5 mot 4 efter att målvakten Eriksson tappat in pucken i målet.

Finland tar ut målvakten och sätter hård press mot det svenska målet i slutminuten men lyckas inte få in en kvittering, utan istället rakar Fredrik Forsberg in 5-3 i öppen kasse i matchens allra sista sekund och Sverige tar tre tunga poäng och sänder ett styrkebesked som heter duga.

Vi träffade Finlands Joel Kiviranta efter matchen, han visste att dagens match skulle bli tuff och nu siktar dom på att avsluta turneringen snyggt imorgon när de möter Schweiz:

Matchstatistik

Sverige – Finland 5-3 (2-1, 1-0, 2-2)
Skott: 38-29 (12-9, 14-6, 12-14)
Utvisningsminuter: 12-10 (4-2, 2-4, 6-4)

0-1 (05:49) | Teemu Lämsä (Frank Gymér, Antti Kalapudas) PP1
1-1 (14:34) | Henrik Törnqvist (Emil Johansson, Anton Karlsson)
2-1 (15:48) | Henrik Törnqvist (Kevin Stenlund, Daniel Bernhardt) PP1
3-1 (21:19) | Filip Karlsson (Ludvig Elvenes, Axel Ottosson)
3-2 (55:20) | Otto Nieminen (Matias Haaranen, Miro Mäkinen)
4-2 (56:16) | Ludvig Elvenes (Filip Karlsson, Fredrik Forsberg)
4-3 (57:17) | Teemu Lämsä (Sami Niku, Frank Gymér) PP1
5-3 (59:59) | Fredrik Forsberg (Marcus Pettersson) ENG

Följ oss på sociala medier:
Twitter: @pucksnack
Facebook: Pucksnack
Instagram: Pucksnack

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.