U 19 5-nationsturnering: Van Pottelberghe satte stopp för Sveriges framfart

0

Gårdagens överkörning av Tyskland kändes som ett gulnat fotografi av en svunnen tid, när Sveriges Team 19 fick ett brutalt uppvaknade och landade mitt i den hårda verkligheten. Hungriga och uppoffrande schweizare gjorde det mesta rätt framför sin utmärkte målvakt, Joren Van Pottelberghe. Hastigt och olustigt stod det 1-3, innan svenskarna med mycket möda till slut lyckades kvittera och avgöra matchen på straffar – där Robin Kovacs blev stor matchhjälte.
– Schweiz kom ut hårt, samtidigt som vi slarvade lite för mycket för att få med oss tre poäng. Chanser har vi för att avgöra men det där lilla extra saknades, förklarar en småbesviken Christopher Matsomäki resultatet för Pucksnack efter matchen.

[Mölndal] Som natt och dag. Med ”uppvärmningsmatchen” mot Tyskland (8-1) i benen, trodde nog de flesta i Åby Ishall att Sverige skulle ta tag i initiativet i mötet med Schweiz – som klev in i turneringen ikväll. Men schweizarna klev ut på isen likt tjuren Ferdinand och såg verkligen ut att sätta griller i svenskarnas huvuden. För på grillorna hängde inte de blågula med. Daniel Bernhardt fick nämligen åka och sätta sig i botbåset, varifrån han kunde se schweizarna ta ledningen i matchen. Sveriges försvarsspel blottade en del stora luckor under den första perioden, där det brast i så väl positionsspelet som presspelet utan puck. Spelarna jobbade inte för varandra, utan en och en, vilket alltså straffade sig när David Rattaggi från nära håll sprätte in 0-1.
Det blev en minst sagt tuff landslagsdebut för en utelämnad Erik Källgren i det svenska målet.
Kort därefter var det bud på 0-2, men så från ingenstans klev fjärdekedjan fram en dryg minut senare. En snygg passning nerifrån rundeln, från kvicke Oskar Lang, gav Axel Ottosson fritt skottläge i slottet och 1-1 i matchprotokollet. Ett snabbt och distinkt skott, som letade sig bakom Van Pottelberghe. Annars var Sverige allt annat än distinkta under de inledande 20 minuterna, det kändes snarare som att spelarna var smått tagna på sängen av Schweiz hårda forechecking och utmärka presspel. Yrvakna hemmalirare hann helt enkelt inte med i tankeverksamheten och därför slarvades alltför många puckar och uppspel bort. Kort sagt brast det i uppmärksamheten och när Chris Egil kunde sprätta in 1-2 från nära håll, var det inte bara en svensk som stirrade alltför intensivt efter den svarta gummitrissan…

Visst, Sverige skapade några halvchanser – men när Van Pottelbergh vaknat på sin bästa sida krävdes det mer än oskymda skott för att näta. Inte undra på, då den långe 17-åringen gick en match i matchen mot sin klubbkompis – och rival från Linköpings juniorlag (Källgren) – i motståndarkassen.
– Det var riktigt kul, inte bara att möta honom utan också Henrik Törnqvist och Petter Hansson, och jag har gått omkring med ett stort leende ända sedan igår kväll då jag fick reda på att jag skulle stå, säger Van Pottelberghe med ett brett leende.

MYCKET ATT GÖRA FÖR VAN POTTELBERGHE
Innan Sverige taggade till på allvar krävdes det dock en periodpaus och en förmodad tillrättavisning i omklädningsrummet, för det var en ordentlig uppryckning vi fick se i den andra perioden. En helt annan intensitet i skridskoåkningen i kombination med ett rappare passningsspel, satte Schweiz under ett hårt tryck. De blågula pepprade Van Pottelberghe med skott och första halvan av perioden var ett enda långt powerplay.
– Det är alltid roligare att ha mycket att göra, än att bara stå där och titta. Jag tycker att jag gjorde en rätt bra match, särskilt i den andra perioden där jag hade väldigt mycket att göra. Samtidigt får jag berömma mina lagkamrater som blockade många skott. Det betydde mycket, menar den schweiziske keepern.
Och där slog han huvudet på spiken, schweizarna offrade sig nästan hänsynslöst och såg till att hjälpa sin målvakt på bästa sätt. Inte mindre än 20 skott avlossades på mål och säkert lika många utanför, eller på täckande spelare. Man började kunna ana en viss frustration hos de blågula, men skall sanningen fram kändes inte spelarna tillräckligt heta framför kassen. Den kampen vann de rödklädda gästerna och när Van Pottelberghe såg pucken, räddade han den.
Som salt i såren, tvingades Källgren i hemmakassen se Tino Kesslers puck snöpligt gå in mellan benen – i en av få, schweiziska kontringar i den andra perioden. 1-3 på resultattavlan och en kraftig uppförsbacke för svenskarna.

Mastomäki

Mycket kamp, Christopher Mastomäki trycker till en schweizare. Foto: MaddeG, Pucksnack.com

 

Matchen höll på att rinna svenskarna ur händerna, men så kom en viktig reducering med bara sekunder kvar av mittperioden.
– Vi hade ett byte och ett ganska bra läge, men sumpade det. Sedan kom jag lite högre upp i slottet, vilket tränarna har gått igenom att vi skall göra, och då får jag en jättebra passning av (Christoffer) Ehn. Det var bara att knäppa till den. Skönt att se att den sitter, säger 2-3 målskytten Mastomäki med ett lättat leende efter matchen.

DRAMATISKT SLUT
Den tredje perioden blev dramatisk, där Sverige till slut skulle få möda för sitt allt mer intensiva slit. Ett snyggt mål i numerärt överläge, där pucktempot äntligen höjdes jämfört med tidigare powerplay vilket gav Fredrik Forsberg ett utmärkt skottläge – då Van Pottelberghe var under förflyttning. 3-3 med 10 minuter kvar att spela och ytterligare en schweizisk utvisning gav ett ypperligt tillfälle att avgöra matchen, men då får man inte ta så klantiga utvisiningar som Anton Karlsson gjorde i offensiv zon.
Plötsligt fick Schweiz spela med en man mer, som även blev två man mer kort därefter. Sverige hade satt sig i en mycket dålig sits.
– Det är klart att det är lite jobbigt där i slutet, men det är bara att fortsätta att jobba på. Powerplay funkade väl inte riktigt. Då gäller det att boxplay fungerar, understryker Mastomäki – som själv svarade för ett gigantiskt jobb i jakten på att döda av utvisningarna.
Det blev väl ett par halvchanser på sin höjd och inte heller Sverige kom närmare ett segermål innan domarna blåste av matchen. Som således gick till förlängning, där ännu en utvisning drabbade hemmanationen. I numerärt underläge fick dock en påpasslig Ehn en dunderchans, när han slet sig fri mot Van Pottelberghe, men pucken smet retfullt utanför.

Sveriges Team 19 skulle ändå komma att avgå med segern, sedan Robin Kovacs – som ende straffmålskytt – elegant lurade bort den schweiziske burväktaren fram till avgörande 4-3.

Fast nog var trots allt ändå Van Pottelberghe kvällens stora vinnare, med sina 49 räddningar och ett i övrigt bländande målvaktsspel. 17-åringen fick svettas rejält och gjorde nog intryck på en del scouter på läktarna inför sommarens NHL-draft.
– Att spela en sådan här turnering är ett bra tillfälle att visa både för mig själv, laget och alla andra att jag kan spela på en hög nivå, säger han med ett lurigt leende.
Ryggdunkningarna avlöser varandra nere i Åby Ishalls katakomber och den långe målvakten konstaterar nöjt:
– Vi hade stor motivation inför den här matchen och visade att vi kan stå upp mot riktigt bra lag, som Sverige.

För Sveriges del väntar härnäst en vilodag, och tid för eftertanke, innan det är dags för ännu en tuff match på lördag eftermiddag. Självaste ärkerivalen Finland står nämligen på programmet i Frölundaborg, som näst sista match i denna 5-nationersturnering.

Fredrik Stillberg, Pucksnack.com
@stillberg

Vi fick ett snack med 2-3 målskytten Christopher Mastomäkti efter matchen:

Samt en intervju med en sprudlande glad  Joren Van Pottelberghe:

Ingen kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.